"סיורים לקבוצות במשכנות שאננים ימין משה עד מחנה ישראל ונחלת שבעה."

"סיפור השכונה הראשונה מחוץ לחומות" ירושלים העתיקה "משכנות שאננים" לצד השכונה השנייה מחוץ לחומות "מחנה ישראל" השכונה המוגרבית של הרדב"ש והשכונה השלישית היא "נחלת שבעה".

"סיור וטיול מודרך במשכנות שאננים בין משה מונטיפיורי ליהודה טורא וממשכנות טורא למשכנות שאננים, שכונת ספר בין תש"ח למלחמת ששת הימם ולאחר ימים שכונה לאצולה ירושלמית ועולמית, "שכונת מחנה ישראל" שרוב מקימיה יוצאי מרוקו, שחזור ושיפוץ מה שנותר מהשכונה המרוקאית "מבית גשר למוזיאון יוצאי צפון אפריקה" החשוב, "סמטאות וגנים במחנה ישראל".

סיור ביקור והנאה מ "נחלת שבעה עם שבעה חלוצים" – "סיפור רכישת בתי נחלת שבעה והרחובות על שמם של מייסדי שכונת נחל שבעה", חלוקת השטח בין הרוכשים, בית העלמין המוסלמי הצמוד, שכונת בית דוד היא למעשה "ההריון מנחלת שבעה" והתפתחות שכונה רביעית מחוץ לחומות.

"אתרים לסיור וביקור במשכנות שאננים וימי משה"- מצפור משכנות ליד טחנת הרוח, כרכרת משה מונטיפיורי המשוחזרת, מוזיאון משכנות שאננים וימין משה, "אנדרטת שלהבת עציוני"  לזכר חללי חטיבת עציוני, רחבת מלכי ספרד ומצבת זיכרון לזכר חללי חטיבת ירושלים, "מזרקת האריות שתרם חברו של טדי קולק – הקנצלר הגרמני קול",  תוכננה על ידי האמן הגרמני גרנוט רומפף, סיגנון יצירתו מיתי וניתן לזהות- בריאת העולם, עץ החיים למחזיקים בה, נהרות גן העדן, ציפורים, עכברים אריות ופרחים.

"מדריך טיולים ומורה דרך בירושלים- בימין משה ומשכנות שאננים, מחנה ישראל ונחלת שבעה – מתחם התחנה והמושבה הגרמנית יוונית".

*****************************************************************************************************************************************

"קצת על משה מונטיפיורי וסיור במשכנות שאננים":

מניו אורלינס באמריקה לירושלים, האיש שתורם בבוסטון 10.000 דולר להשלמת מצבת החירות בבוסטון, הוא האיש שתורם להקמת השכונה הראשונה מחוץ לחומות – "משכנות שאננים". שבע פעמים ביקר משה מונטיפיורי בארץ ישראל יחד עם אשתו יהודית מונטיפיורי.

 משה מונטיפיורי ויהודית 1855 בהיותו בפעם הרביעית בירושלים מתחיל פרוייקט הבניה מחוץ לחומות..משה מונטיפיורי מקבל אישורי בניה משליט ירושלים – אחמד אגא אל-דודאר, והדבר נעשה בשל כבודו וחשיבותו של מונטיפיורי בעולם הפוליטי הבריטי ומעמדו הכלכלי.

אחמד אגא אל דודאר אמר למונטיפיורי:"הנך ידידי אחי בבת עיני. קח לך אותה בבת אחת. באדמה זו אני מחזיק בתור ירושת אבותי, לא הייתי מוכרה לאיש אפילו באלפי לירות שטרלינג, אבל לך אתננה חינם בלי מחיר. הרי היא שלך, שלח ידך וקחנה. אני עצמי אשתי ילדי ובני כולם לך הם."

יהודה טורא(טורו) היה יהודי שלא ידע את יהדותו, עושה חיל בעולם העסקים למרועת שהותייתם בגילב צעיר, יהודה טורא תורם לכנסיות וקתדרלות וכידוע, לא היו לו ילדים וחלק מכספו עובר למשכנות שאננים.

בשנות השבעים של "יהודה טורו(טורא)" החל לחזור לערכי היהדות ותרם לבית הכנסת של יהודה אורלינס ולבית הקברות, בתי יתומים יהודיים והיה מוועד "הקהילה הספרדית".

במותו השאיר בעזבונו חצי מיליון דולר לבתי חולים ובתי יתומים וכן 50.000 (יש מקומות שכתוב גם 60.000 דולר) לעניי ירושלים ובצוואתו כתב: "מאד כלתה רוחי לתמוך ידי השר היקר משה מאנטעפיארע שליט"א על דרכו אשר הולך זה כמה להטיב מצב אחב"י האומללים בעיר הקודש ירושלים, ולמען יוכלו לעבוד את ה' אלוהי אבותינו באין שטן ומפריע, ולזאת הנני נותן סך חמישים אלף דולר ועושי רצוני יעמדו לימין השר מאנטעפיארע לעשות עם הכסף הנזכר כטוב וכישר בעיניו להגיע אל המטרה הנזכרת".

משה מונטיפיורי רצה לקנות אדמות ממש בצמוד לחומות העיר העתיקה ולאחר שקיבל את "הירושה של יהודה טורא" קנה את כל הגבעה מול הר ציון וחומות העיר העתיקה .

בשנת 1859 שולח סיר משה מונטיפיורי את האדריכל האנגלי אדוארד ויליאם סמית' עם ציוד נדרש, חומרי בניה כדי לבנות את "טחנת הרוח" הנראית מכל מקום בירושלים(טוב, הגזמתי קמעא).

הבניה התעכבה(תמיד התורכים רצו בקשיש) בשל טענות שהבניה קרובה לחומות העיר העתיקה.

בתחילה בונה ויליאם סמית' את הבנין הארוך עם 16 דירות קטנות של חדר וחצי ושני בתי כנסת לספרדים ולאשכנזים סמית את הבנין הארוך ובו שש-עשרה דירות של חדר וחצי בכל אחת ושני בתי כנסת-האחד לספרדים והשני לאשכנזים."משכנות שאננים" נבנתה מדרום לצפון ופתח הכניסה לצד מזרח-לחומות העיר העתיקה.בכל חלון סורג ואות בעברית המסמלת את היושב בו והקבלן היה צחק פ"ח שהעסיק בעיקר ערבים ומעט יהודים. בור מים נחצב ומשאבת מים שהיתה לפלא עולמי, נבנה בית מרחץ ותנור אפיה. בשנת 1866 החלו לבנות את הבית השני הקטן יותר וכך השלימו את בניית השכונה.

"רשון קורשיד מעוזריו של משה מונטיפיורי" מגיע לירושלים בשנת 1866, שמונים 80 משפחות נרשמו לפרוייקט של "מונטיפיורי" ומתוכם עלו בגורל 20 משפחות ואז באותה שנה פרצה מחלת הכולרה ורבים בעיר העתיקה מתו יהודים ולא יהודים ובשכונה החדשה כמעט ולא קרה כלום בשל הבורות החדשים והנקיים ואז הבינו היהודים "שהחיים" הם מחוץ לחומות ולא בתוככי חומות העיר העתיקה הצרות והמלוכלכות, תנאי תברואה קשים וגרימת מחלות וענין הבטחון ניתן היה לפתור אותם עם חומות בשכונת "משכנות טורא" שהפכה "למשכנות שאננים"- "השכונה הראשונה מחוץ לחומות ירושלים העתיקה".

משכנות שאננים קמה עם "בית הרכבת" הארוך ועליו היה כתוב-

"מאד כלתה רוחי לתמוך ידי השר היקר משה מאנטעפיארע שליט"א על דרכו אשר הולך זה כמה להטיב מצב אחב"י(אחי בני ישראל) האומללים בעיר הקודש ירושלים, ולמען יוכלו לעבוד את ה' אלהי אבותינו באין שטן ומפריע, ולזאת הנני נותן סך חמשים אלף דולר ועושי רצוני יעמדו לימין השר מאנטעפיארע לעשות עם הכסף הנזכר כטוב וכישר בעיניו להגיע אל המטרה הנזכרת." בתקנון נכתב שיאמרו קדיש לעילוי נשמתו של יהודה טורא(התורם, איש עתיר ממון וללא דור ממשיך).

הבתים הסמוכים (משכנות שאננים) לכרכרה ומעבר למדרגות היא כבר שכונה "ימין משה" שהוקמה ליהודי תימן בעיקר בשנת 1891 על אשמות יהודה טורא. בכללי על "משכנות שאננים"- הכרכרה היא שחזור לאחר שנשרפה, במקום "תחנת יין" של יקבי ירושלים חובה לטעום, תצפית חובה על גיא בן הינום וחומות העיר העתיקה, דרום העיר הציר "דרך חברון והמושבה הגרמנית".

ימין משה הוקמה 31 שנים יותר מאוחר אך היום היא חלק מהסיור, נסתובב ברחובות השקטים עם האדריכלות המעודנת של ירושלים , מכניסה אותנו לים בעיר הקודש ירושלים, ולמען יוכלו לעבוד את ה' אלהי אבותינו באין שטן ומפריע, ולזאת הנני נותן סך חמשים אלף דולר ועושי רצוני יעמדו לימין השר מאנטעפיארע לעשות עם הכסף הנזכר כטוב וכישר בעיניו להגיע אל המטרה הנזכרת".

סיור ירושלמי מודרך מרגש בשכונות ירושלים, בשווקים הירושלמי ים, אתרי ומוזיאונים ירושלמים, היכרות עם כל סמטה, תצפית, מקומות מרגשים ירושלים והכי חשוב תוך התאמה לאופי הקבוצה.

משה מונטיפיורי רצה לקנות אדמות ממש בצמוד לחומות העיר העתיקה ולאחר שקיבל את "הירושה של יהודה טורא" קנה את כל הגבעה מול הר ציון וחומות העיר העתיקה .
בשנת 1859 שולח משה מונטיפיורי את האדריכל האנגלי אדוארד ויליאם סמית' עם ציוד נדרש, חומרי בניה כדי לבנות את "טחנת הרוח". הבניה התעכבה(תמיד התורכים רצו בקשיש) בשל טענות שהבניה קרובה לחומות העיר העתיקה והמשך דרכה המרתק..
בתחילה בונה ויליאם סמית' את הבנין הארוך עם 16 דירות קטנות של חדר וחצי ושני בתי כנסת לספרדים ולאשכנזים סמית את הבנין הארוך ובו שש -עשרה דירות של חדר וחצי בכל אחת ושני בתי כנסת-האחד לספרדים והשני לאשכנזים. "משכנות שאננים" נבנתה מדרום לצפון ופתח הכניסה לצד מזרח-לחומות העיר העתיקה-בכל חלון סורג ואות בעברית המסמלת את היושב בו והקבלן היה צחק פ"ח שהעסיק בעיקר ערבים ומעט יהודים – בור מים נחצב ומשאבת מים שהייתה לפלא עולמי, נבנה בית מרחץ ותנור.
בשנת 1866 החלו לבנות את הבית השני הקטן יותר וכך השלימו את בניית השכונה.
"רשון קורשיד" מעוזריו של משה מונטיפיורי מגיע לירושלים בשנת 1866, 80 משפחות נרשמו לפרוייקט של מונטיפיורי ומתוכם עלו בגורל 20 משפחות ואז באותה שנה פרצה מחלת הכולרה ורבים בעיר העתיקה מתו יהודים ולא יהודים ובשכונה החדשה כמעט ולא קרה כלום בשל הבורות החדשים והנקיים ואז הבינו היהודים "שהחיים" הם מחוץ לחומות ולא בתוככי חומות העיר העתיקה הצרות והמלוכלכות, תנאי תברואה קשים וגרימת מחלות וענין הבטחון ניתן היה לפתור אותם עם חומות בשכונת "משכנות טורא" שהפכה "למשכנות שאננים" – "השכונה הראשונה מחוץ לחומות".

משכנות שאננים קמה עם "בית הרכבת" הארוך ועליו היה כתוב-

ירושלים טלבייה ירושלים טלבייה 2

בית החולים למצורעים בטלבייה                              וילה סלאמה בירושלים-"שכונת טלבייה.

*****************************

"סיור סליחות לילי בירושלים."

"אני לדודי ודודי לי בין כסה לעשור"

יציאה ממרכז הארץ לכיוון ירושלים, ניסע בדרך קצת שונה במעלה בית חורון המקראית ומספר על הדרך האסטרטגית בימי קדם, קרבות ולחימה, נגיע לנבי סמואל, קבר שמואל הנביא, נכיר את שרידי "רמה" המקראית ואף מעיין לרוצים להיטהר בסיגנון מקווה לפני העליה להר הבית והכניסה לירושלים…

בסנדוויץ' של הטיול בין לבין נבקר בשכונות נחלאות המייחדות את "שכונות החצר" של ירושלים, אוהל משה בוסתן ספרדי, בעקבות הבנאים,-משפחת בנאי, בית הרב אריה לוין רב האסירים והידוע בצניעותו, "בוסתן ספרדי" ודוברי הלדינו ועוד, סיורי סליחות באוהל משה ומזכרת משה, בתי הכנסת של נחלאות.

הר ציון, קבר דוד(זיארה), נעלה למקום שיצחק בן צבי הנשיא השני עלה למקום גבוה לראות את הכותל והר הבית.

"סיור רובע" ברובע היהודי, סיור מרגש בין בתי הכנסת, "תצפית גגות" בצומת ארבעת הרובעים מול "קודש קודשים", המנורה במרכז הרובע והשיא – תפילות בכותל המערבי אחרי חצות.

ההדרכה סופר מקצועית, המדריך מקצועי ומנוסה מעל שלושה עשורים, הדרכה פיקנטית ומותאמת לאופי הקבוצה..סיורי סליחות גם בבני ברק, צפת או יפו, סיורי סליחות רוחניים פיקנטיים.

"סיורים מודרכים בעקבות יהורם גאון ומשפחתו"-וראשית ההוראה העברית בבית הכרם משכונות הגנים בירושלים.

  • שכונת בית הכרם חלק משש שכונות הגנים של האדריכל ריכארד קאופמן-

  • את האדמות קנו מהמנזר היווני אורתודוקסי הירושלמי ב-1920 ובמהלך 1922 הקימו את שכונת בית הכרם על ידי עובדי גדודי העבודה שעבדו במחצבה (כיום ברחוב הבנאי), אחד החוצבים המרכזיים הוא מרדכי איש שלום שלאחר ימים יהיה ראש העיר-

    • שכונת בית הכרם הייתה חילונית אך בהמשך הרב אברהם חן הקים צריף ששימש כבית כנסת

  • מורים ומובילי דרך רוחניים בשכונת בית הכרם:

  • אביזהר – התחנך בירושלים וסיים את לימודיו בבית הכרם ובאנגליה, היה ממקימי אילת וישובי הערבה, ממקימי רפי וחבר טוב של בן גוריון, קיבל מינוי להקים ולפתח את מדרשת שדה בוקר ועבד באוניברסיטת בן גוריון בנדה, דודו היה  ד"ר אהרון סינגלובסקי ממקימי אורט והנשיא הראשון.אביו יהושע אביזמר היה ממניחי ומייסדי לימודי הכימיה בבית הכרם ובארץ ישראל בכלל- אריה אבישר נולד וגדל בבית הכרם והשלים לימודיו במכללה לחינוך בית הכרם, ר. אבישר ,אונשקו,אילנאה,אלקלאי,אורשן,איזראליט,אייזמן,אספיר,אפרתי,אפשטיין,אמון,ארגמן,צ. אריאב,מ. אריאב,ש, אריאב,ח, אריאב  בטאט,בינו,בן ארי ברונפנברנר,ח.ברכיהו ,מ ברכיהו,בן דוד, בסקין,בעהם,בקר,בר,גולדשמיד,גולובצ'ינה,דוד גאון, גודוביץ,גוזמן,גליקליך,גרוסמן,דבוריס,דינבורג,דשבסקי,האפט,הנקין,האזרחי, הירשפלד,הלבן,הקר,מ.וגר,ר.וגר,י,וגר,וינד,ויסוקי, ונטיק, וייץ, זוטא, זוננשיין וזוסמן. ,חבקין,חופי,חרלמוב,טוונה,טמיר,טמס,טמקין,יולס,יכנאי,יעקבי, יפה וליפשיץ לומר,ליטמן,לרר,מריין,מבורך,צ.מזרחי,מטות,ח.מזרחי, מנדילוב,מרכוס,מילקובסקי, נאמן,נלקן,נהרי,סולודר,סגל,סילמן,סטויאנובסקי,עדין,עפרי,עשבי,פוזנר,פישמן,פלנט,פפר,פרויינד,צ'ריקובר,קבק,קוזבינר,קוזלוב,קוטלר,קונינה,קטבורסקי,קליינר,קריצ'בסקי,ראובני,רבןרבינוביץ,רובין,רוזנברג,רבי בנימין (רדלר-פלדמן), רוזנוייס, רוזנשטיין, רזניק,שחר,שלאין,שלי,שלוסברג, תיאדור,תשבי

  • סיפור משפחות גאון הספרדית הטהורה בשכונת בית הכרם ונחלאות.

  • בתים מספרים בשכונת בית הכרם ובעקבות מורים משוררים וסופרים בשכונת הגנים.

  • סיורים ירושלמיים בעקבות יוסי בנאי ויצחק נבון בירושלים

  • סיפורי אהבה ירושלמיים בעין כרם ורחוב הנביאים, ברחביייה, טלבייה ורחוב יפו.

  • סיורים מודרכים בשכונות ירושלים, סיפורי ירושלים ושווקים בירושלים.

  • סיור טעימות קולינרי בשוק מחנה יהודה וסיור טיול ברצף "שכונות נחלאות".

  • סיור מודרך במתחם החרדי של ירושלים בבית ישראל, מאה שערים שכונת הבוכרים וכיכר השבת.

  • מדריך טיולים סיורים וימי גיבוש בירושלים בעיר העתיקה והחדשה, בשכונות ובשווקים של ירושלים.

  • מדריך טיולים וסיורים ירושלמי בעקבות שבעים שנות ציונות בימין משה משכנות שאננים דרך מחנה ישראל ונחלת שבעה והמתחם החרדי במאה שערים – מלון וכנסיית ימק"א ומלון קינג דייויד ההיסטורי עד שכונת נחלאות ושוק מחנה יהודה הירושלמי.

"מדריך טיולים ומורה דרך בימין משה ומשכנות שאננים בירושלים".

סיור טיול והליכה במתחם קרית הלאום בגבעת רם ירושלים.

קרית הלאום או מה שהיה בעבר הכפר שייח באדר יושב על גבעה נישאה וגבולותיה מחורצים על ידי ואדיות עמוקים כמו עמק המחלבה ועמק האוניברסיטה בגבעת רם עד נווה שאנן או גן סאקר מצפון מזרח.

בקרית  הלאום שלוש הראשונות נבונות דמוקרטיה, הכנסת והיא הראשות  המחוקקת, בית המשפט העליון והיא הראשות השופטת ומשרדי הממשלה הם הראשות המבצעת.

  1. נתחיל את סיירנו בבנייני האומה בשדרות שז"ר 1 ירושלים שבונה זאב רכטר החל משנת 1950 ובניני האומה משופצים בשנות ה-90, המבנה  מביע לאומיות מתפתחת והחדשה, הדר אזרחי וכמיהה לחידוש והתחדשות במדינה החדשה. בשדרות שז"ר 1  בירושלים שבונה זאב רכטר החל משנת 1950 ובניני האומה משופצים בשנות ה-90, המבנה  מביע לאומיות מתפתחת והחדשה, הדר אזרחי וכמיהה לחידוש והתחדשות במדינה החדשה- מדינת ישראל.

מלון הולידיי אין ברחוב העליה שונים ומתכנניו יעקב רכטר ומשה זרחי המאופיין בקו רקיע גבוהה שנבנה אחרי 1967 וילד איתו נבנו 4 בתי מלון נוספים פלאזה, המלך שלמה, לרום והאייט, בשנת 1992 הפכו את שמו המילטון להולידיי אין וכותב השלושה מגדלים ביקשה אחת ומהולדיי אין נמשיך לקרית הממשלה או קרית בן גוריון, רוב משרדי הממשלה מצויים בגבעת רם וחלקם במזרח ירושלים, ברחוב כנפי נשרים או בתל אביב.

משרד ראש הממשלה ברחוב אליעזר קפלן ונבנה בסיגנון מנדטורי ממסדי וביקור היו אמורים להיות שבעה בנינים מסוג זה ובסוף נבנו רק שלושה.

בנק ישראל  משנת 1968 שתוכנן על ידי אריה שרון ואלדר שרון הסיגנון "פירמידה הפוכה" ונעבור את הכביש לבית המשפט העליון ברחוב שערי משפט והאדריכלות מספרת על משפט בכללותו ועל נופי ירושלים, צדק ושוויון, חוק וחוקיות.

"משכן הכנסת" שנבנה ב 1966 לאחר שעוזב את משכנו הישן בבית פרומים במרכז ירושלים, תכנון משכן הכנסת היה על ידי יוסף קלרוין ודי דומה למקדש יווני קלאסי העשוי מבטון חשוף והיום משתמשים בו לניצול אנרגיית השמש.

מוזיאון ארצות המקרא  בדרך רופין ותכנונו על ידי זאב שייננברג וסיגנונות הקופסא ובה יצירות ארכיאולוגיות שנמצאו בירושלים לארץ ישראל בכלל.

היכל הספר משנת 1965 המייצגת את צלמת בני החושך בבני האור, את הטוב ואת הרע,הלידה המתחדשת של מדינת ישראל לאחר מציאת הגניזות מים המלח.

סיור המוזיאון ישראל בדרך רופין ותכנונו של אל מנספלד דורה גז משנת 1965.

מוזיאון המדע בירושלים בדרך רופין וחשיבות בלימוד הדור הצעיר  במדע וטכנולוגיהגמלון משולש וחצר פנימית המזכירה "קלויסטר" בסיגנון המנזר הקתולי.

קרית האוניברסיטה העברית שנבנתה קצת לפני 1967 מתוך הבנה שהתפתחות הקריה רק בחלק המערבי הפתוח ולא על הגבול ומגבלות התנועה והחיים בהר הצופים.

בנינים מומלצים לביקור והיכרות בגבעת רם בקרית האוניברסיטה העברית בבנין ההנהלה שתכנן דב כרמי ודומה לבנין משרד החינוך בריו דה ז'אנרו, המכון ללימודים מתקדמים, הספריה הלאומית הישנה, מכלל אורט והרדריכלות הברוטליסטית שלה, האקדמיה למוסיקה של מיכאל נדלר שולמית נדלר.

"בית בלגיה של זאב רבינא" ותפקידו לארח סגל אקדמי ובו שני מבנים מעוגלים, מאגר מים עגול וחלומות עם חרכי ירי המסמלים את ההיסטוריה של ירושלים הנראית בכל מקום.

"בית הכנסת של האוניברסיטה העברית בירושלים" הבנויה כיפה מסורתית ונתמכת בשמונה קשתות ותכנונו על ידי "דוד רזניק והיינץ" ראו ומבית הכנסת נמשיך למרכז הספורט שנבנה על ידי "שמואל מסטצ'קין" בתחילת שנות השישים כמפרש השט לו.

"סיור במנזר המצלבה" העתיק מהמאה השישית והאגדה מספרת שהצלב מימנו נצלב ישו גדל במרכז המנזר נוצר מעץ מקומי ונספר על הטרגדיה של הטייסת זוהרה לויטוב וסיום דרכה במנזר.

סיורי אדריכלות ואמנות במתחם גבעת רם עם אפי נחמיאס, "סיור משילות" דמוקרטי ישראלי בקרית הממשלה על שם בן גוריון, סיורים מודרכים בירושלים בשכונות ירושלים החדשות הוותיקות, סיורים קולינריים וטעימות, סיור היציאה מחומות העיר העתיקה, סיור 5 הדתות בעיר העתיקה בירושלים, סיורי חרדים ללא חרדות, סיורי סיפורי אהבה ירושלמיים.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

דילוג לתוכן