"סיור מודרך וטיול בשרונה תל אביב עם אפי נחמיאס".
"סיור בשרונה מבית העם דרך מנהרות שרונה לבית הבד המודרני הראשון".
"מדריך טיולים בשרונה מבית העם ועד היקב הגדול".
מדריך טיולים בשרונה עם אפי נחמיאס 0522686908
סיורים פתוחים לקהל הרחב בעוטף עזה וישראל: 30 ( לדצמבר)
8.10.11.24/1 .5 ( לינואר)
סיורי בולענים בים המלח: .17.1.25 31.1 8.2
אפי נחמיאס 0522686908
"מוזיאון תל אביב לאומנות בתל אביב"-
במרכז גולדה נמצאים מספר מבני ציבור שהוקמו על השטחים הירוקים של המושבה הטמפלרית – שרונה. המבנים הם : בתי המשפט, ספריית שער ציון, תיאטרון הקאמרי, המוזיאון לאומנות שתחילתו הייתה בבית דיזינגוף. הבנייה היא בסגנון ברוטאלי כלומר- בטון חשוף. בבניית המוזיאון השתמשו באלמנט של מפל של אור, הנכנס מהחלל שבגג עד הרצפה. בניין האופרה הועבר לכאן בשנת 1994ממשכנו בקולנוע קסם . בשנת 2004 הועבר לכאן בנין הקאמרי , מרחוב דיזינגוף . הקאמרי התחיל בארץ כתיאטרון מקומי להבדיל מהבימה שהוקם ברוסייה. הקרייה– הוקמה באיזור של שרונה, בתחילה שימשה את הצבא הבריטי שהחרים את רכושם של הטמפלרים בהיותם נתינים של מדינות האויב. בסוף שנת 1947 עזב החייל הבריטי האחרון וההגנה לקחה את המבנים לשימושה. בסמוך לחניון ישנו ציור קיר ענק הלוקח תמונות מהווי חייה של העיר. הציור צויר על ידי מרכז מאירוב (מרכז סדנאות וחוגים של מוזיאון ישראל). בין התמונות ניתן לראות את הספינה שמגיעה ליפו, בניין העירייה, כיכר השעון ביפו, בית הפגודה, שרונה, בית ספר אחר הצהריים, פאבים, דגל הגאווה, מזרקת אגם, ודמותו של הרצל צופה אל העיר. הרצל קשור בשני אופנים לעיר תל אביב קרוייה על שם ספרו '"אלטנוייד" , בתרגומו של נחום סוקולוב. ב. הרצל צופה את תמונות העיר כשואל – האם לזה התכוונתי? בנוסף בציור ניתן להבחין בשני שלבי בנייה. המוקדם- בנייה נמוכה שנות ה-30 בסיגנון בינלאומי. והבנייה הגבוהה של גורדי השחקים מגדל שלום ומגדלי עזריאלי . (כדאי מהמגדל העגול לערוך תצפית על העיר- בתשלום).
"סיורים בשרונה תל אביב".-
מיהם הטמפלרים? מקור הטמפלרים הוא מדרום גרמניה. התפיסה שלהם היא שהם העם הנבחר. טמפלר מהמילה טמפל= כל אחד מהווה מקדש לעצמו. לארץ הגיעו מספר קבוצות, בשנת 1864 מתיישבת באיזור כנרת אך בגלל המאלארייה הם עוזבים וחוזרים לגרמניה. בשנת 1868 מגיעה קבוצה- מקימה בחיפה. ראשי הקבוצה מסתכסכים ומחליטים להיפרד . כריסטוף הופמן-תיאולוג ומייסד העדה הטמפלרית עובר ליפו ורוכש גבעת כורכר משרונה. ואילו בחיפה נמצא – גיאורג דוד הרדג, שחוזר לכנסייה ומאוחר יותר מקים את הכנסייה הטמפלרית בבית לחם הגלילית..קבוצה נוספת הגיעה בשנת 1869- ליפו והקימו ישוב עירוני , בשנת 1871– הגיעו לשרונה. פה קנו את גבעות הכורכר בסמוך לוואדיות מוסררה (איילון), השם שרונה- לקוח מספר שיר השירים פרק ב' פסוקים 1-2 "א אֲנִי חֲבַצֶּלֶת הַשָּׁרוֹן, שׁוֹשַׁנַּת הָעֲמָקִים. ב כְּשׁוֹשַׁנָּה בֵּין הַחוֹחִים, כֵּן רַעְיָתִי בֵּין הַבָּנוֹת"- התכנון של העיר היה כמו בגרמניה, כפר – "רחוב אחד ארוך ועוד רחוב החוצה אותו בצורת צלב . בפינה נבנו בתי הקהילה, בית העם, בית ספר. הטמפלרים פיתחו תעשייה זעירה של משק חלב, מאפייה, מרפאה, בית ספר, בית בד ויקב, המים זרמו בבתים על ידי מנוע ואף החלוצים הראשונים קנאו בקדמה ובטכנולוגיה המפותחת שלהם. היהודים היו באים וקונים את מצרכיהם במושבה. היו קשרים טובים עם הישוב היהודי. אך בשרונה יכלו להתיישב ולגור רק טמפלרים, הביאו את הסגנון הבינלאומי באדריכלות- ניתן לראות את חיי החברה העשירים כמו מועדון אופניים, מועדון ביליארד, תזמורת. בתי קפה ומסעדות…
בשנת 1873 הקימו ישוב בירושלים, בשנת 1887 הוקם ישוב במרכז הכרמל הנקרא – כרמלהיים.
בשנת 1902 הוקם הישוב ווילהלמה=בני עטרות, בשנת 1906 הוקם הישוב בית לחם הגלילית.
1907 הוקם הישוב אלוני אבא שנקרא בהתחלה וולדהיים-נווה יער, סך הכל הוקמו 8 מושבות טמפלריים.
הדור השני של הטמפלרים הגרמנים בנה את הכנסייה הראשונה , כי בעבר נהגו להתאסף בבית העם.
בשנת 1914 עם פרוץ מלחמת העולם הראשונה אלנבי רואה בהם כמשתפי פעולה עם הטורקים ולכן גורשו למצרים. בשנים 1920-21 הוחזרו בהוראת הנציב הרברט סמואל. הישוב פרח ושיגשג עד שנת 1933 עם עליית המפלגה הנאצית בגרמניה, כשליש מהטמפלרים שהיו בארץ , בעיקר מהדור השני הצטרפו אליהם . בשנת 1935 יצאה קבוצה של טמפלרים לגרמניה , ניפגשו עם היטלר ואף חזרו לתל אביב עם הדגל הנאצי. ניתן לומר שפה נפתח הסניף הראשון של המפלגה הנאצית וגם התעמולה יצאה מפה. גם אייכמן ביקר כאן ונפגש עם המופתי שהיה נאצי בעצמו. שנת 1939 בריטניה הצטרפה למלחמה והטמפלרים שהפכו לנתיני מדינות אוייב גורשו מהארץ לגרמניה ולאוסטרליה. בתקופה זו הבריטים גדרו את המקום והפכוהו למחנה צבאי, בתקופת המרד הערבי שרונה הופכת לסמל המאבק של הישוב היהודי נגד הבריטים. המשטרה הבריטית הניידת (PMF) נחשבה כיחידה המובחרת ביותר של משטרת המנדט. היא צוידה בשריוניות שחומשו בתותח 2 ליטראות ועיקר פעולותיה מול היישוב העברי היו בדיכוי פעולות המחתרות, דבר שהביא לכך שאנשי היישוב רחשו לה איבה רבה. בהתקפה המכונה 'ליל המשטרות' הותקפו באותו הערב 4 משטרות: הראדאר על הכרמל, ג'נין, שפרעם ושרונה. בהתקפה נפלו 4 חברים ורחוב הארבעה נקרא על שמם ולזכרם. PMF בהלוויתם השתתפו כ-50 אלף מהישוב היהודי וזה מעצים וממחיש את המאבק בבריטים. ביקב שרונה תל אביב- פה הושמשו והורכבו המטוסים הראשוניים של חיל האוויר הישראלי. פה היה האגף הטכני הראשון. המטוסים נרכשו על ידי חיים הרצוג האירי שרכש את אמונם אך לא גילה את מוצאו. הושמשו 14 מטוסים מתוך 21 . המטוסים סייעו בקרבות נבי יושע ובבלימת הצבא המצרי בגשר עד הלום, בשנת 1947 ההגנה התיישבה במחנה הבריטי והקימה את מחנה יהושע על שם יהושע גלוברמן מקים גבעתי שנפל בקרבות לטרון.
"מבצע בלזם" של שירות הביון הישראלי – כינוי למבצע שבסופו הושג הנאום הסודי של ניקיטה חרושצ'וב בליל 24-25 בפברואר 1956. חשיבות הנאום הוא בהיותו סודי, ובמושב סגור של הוועידה ה-20 של המפלגה הקומוניסטית הסובייטית, בו הוא הוקיע את פולחן האישיות שהנהיג יוסיף סטלין ואת פשעיו, עריצותו ורצח ההמונים בכל תקופת שלטונו ובמיוחד בתקופת "הטיהורים הגדולים", מאמצי ארגוני מודיעין בעולם להשיג את הנאום נכשלו, "נציגי ה-CIA עמלו תקופה ארוכה להשיג את נוסח הנאום", ואף הציעו פרס בגובה מיליון דולר עבור נוסח הנאום, אך ללא הועיל. היחיד שהצליח להשיג עותק מן הנאום היה המוסד הישראלי, שקיבלו מידי עיתונאי יהודי מפולין בשם "ויקטור גרייבסקי", שהוציא את תדפיס הנאום בהשאלה ממזכירות לשכתו של המזכיר הראשון של המפלגה הקומוניסטית הפולנית. הוא הגניבו, תוך סיכון עצמי, לשגרירות ישראל בוורשה, שם צולם המסמך. גרייבסקי החזירו עוד באותו יום ללשכת המזכיר. השגת נוסח מדויק של הנאום נחשבה בעיני שירותים חשאיים זרים כהישג מדהים לשירותים החשאיים של המדינה הצעירה, הביא להכרה עולמית ביכולות השירותים הישראליים (בעיקר המוסד) ויצר את התשתית לשיתוף הפעולה עם ה־CIA.
הקרייה – השם ניתן לה על ידי בן גוריון ולקוח מספר ישעיהו פרק א' פסוקים 21-22 "כא אֵיכָה הָיְתָה לְזוֹנָה, קִרְיָה נֶאֱמָנָה; מְלֵאֲתִי מִשְׁפָּט, צֶדֶק יָלִין בָּהּ–וְעַתָּה מְרַצְּחִים. כב כַּסְפֵּךְ, הָיָה לְסִיגִים; סָבְאֵךְ, מָהוּל בַּמָּיִם ". בשרונה היו משרדי הממשלה, כי ירושלים הייתה עיר מפורזת ובינלאומית . משרדו של בן גוריון מרוחק ממשרדו של ווייצמן, כי הם היו חלוקים בגישותיהם לעומתו משרדו של בן צבי היה בסמוך לבן גוריון כי הם היו מקורבים. כאשר הוחלט להעביר את משרדי הממשלה מתל אביב לירושלים הבירה, צוירה קריקטורה בה נראית המנורה מובלת וחוזרת לירושלים, לקריה יש שער הנקרא שער ויקטור ע"ש הרס"ר המיתולוגי שפיקד כאן עשרות שנים. כיום יש פה בסיס צבאי –משרד הבטחון ומשרדי ראש הממשלה, בשרונה היו 92 בתים שהחליטו לשמר רק 36 מהם. אחד הבתים הפך למוזיאון בסמוך ישנו פארק שרונה שמנסה לשמור על ייחודיות הישוב. מסביב לבתי שרונה ניתן לראות את המגדלים הגבוהים, ניתן לראות מכונת כביסה משנת 1900 ושבבי סבון של פרסיל. ניתן לראות את השעון משנת 1877. בראש החוגה ניתן לראות את הנשר. הבתים הראשונים נצבעו בכחול והדור השני בצבע ירוק-חום. כדי להגיע לצבע המקורי היה צורך לגרד בתקרה 14 שכבות צבע. טכניקת העברת הבתים בשרונה הטמפלרית גרמנית בתל אביב- ההעברה נעשתה על ידי חברה הולנדית . בשרונה הוזזו חמישה בתים כדי להרחיב את רחוב קפלן . ההכנות תוכננו במשך שלוש שנים וחצי . היה צורך לחבוק את המבנים מבחוץ ומבפנים עם מטילי מתכת כדי למנוע התמוטטות. בנוסף הוכנסו חיישנים לבדיקת תזוזה בסדקים. התזוזה הייתה למרחק של 31 מטרים בזמן של 30 שעות. המחיר היה 26 מיליון שקלים- במסגרת השימור יש 6 מבנים לטובת הציבור : 3 מבנים של הטכניון, המוזיאון, המשרד ובית הבד. בית הבד של שרונה בתל אביב-סרט קצר וכדאי לחוות ולראות אותו בפעולה. זהו בית הבד המשוכלל ביותר בארץ ישראל. באו לראות את הפלא הזה מיפו ועד רמלה. בית הבד הפך לבית הרס"ר שם הייתה כיתה לימוד לנוער במצוקה, אחד הטמפלרים בהיותו בן 92 סיפר על מטמון שהסתיר באחד מקירות הבית. ילדיו הגיעו ארצה, חיפשו וחיפשו ומצאו את המטמון עם מטבעות זהב, המטמון הוחזר לבעליו הראשונים.
"סיור ביקב בשרונה תל אביב".
ביום הפיקו כ- 5 אלפים ליטר יין. יש שני מרתפים גדולים. כל אחד היה יקב בפני עצמו. החיבור ביניהם היה דרך מנהרה תת קרקעית באורך של 50 מטרים. המנהרה שימשה להעברת בקבוקים וחביות בעיקר בימים החמים. ניתן לראות את החציבה היפה בסלע הכורכר (אין לגעת שלא יתפורר). כמו כן ישנו עמוד במרכז התומך את התקרה ומהווה את הכיכר הראשונה בארץ ישראל. כנראה המטרה הייתה למנוע מפגש של החביות שיצאו משני היקבים ובכך לאפשר מעבר מהיר של החביות. בארץ לא היה שוק יין ולכן היו צריכים למכור אותו לאירופה. לימים קם המתחרה ושמו רוטשילד והקים את ייקבי כרמל. היה איחוד בין היקבים ולכן חפרו מנהרה שתשמש לצרכיהם, ביציאה מהיקב ישנה באר אנטיליה- זהו מתקן לשאיבת מים מהבאר באמצעות שרשרת של מיכלים. את מבנה התעשייה לא טייחו והשאירו אותם כפי שהיו במקור, לדוגמא היקב ובית הבד. בנוסף היו פה בתי מלאכה ומתן שירותים שונים כמו : בית הרוקח – ממלוק ,היה בית בין 2 עצי הדקל . הבית נהרס ולזכרו הקימו את גינת התבלינים עם שלט לזכרו. בית הנפח- המרתף והקומה הראשונה שימשו כבית המלאכה והקומה השנייה שימשה למגורים. הפרסומת לבית הנפח הייתה על גג הבית בדמות שבשבת עם סוס. סיורים וטיולים תל אביביים בגוון אמנותי בפלורנטין וסיור מודרך בעקבות חלוצים ומייסדים בתל אביב הקטנה ברחוב הרצל אחד העם רוטשילד יהודה הלוי ולילנבלום, סיור מודרך בעקבות אריק איינשטיין בתל אביב המזמר לו בקפה כסית ותיאטרון האוהל עד בית הקברות של טרומפלדור, סיור טיול בנמל תל אביב ולאורך הירקון-טיול מודרך בתל אביב בעקבות סופרות ומשוררות מלאה גולדברג ורחל בלובשטיין ועד תרצה אתר ויונה וולך-דליה רביקוביץ'.
סיור מודרך ברוטשילד נחמני, סיור בנחמני וכיכר אלברט עד כיכר התזמורת והבימה, סיורים ביהודה הלוי ולילנבלום של "אחוזת בית" ,סיור מודרך בנווה צדק היא פריז הקטנה וטיולים בעקבות האמן הזמר והשחקן "אריק איינשטיין" מרחוב גורדון דרך קפה כסית ותיאטרון האוהל דרך חובבי ציון עד טרומפלדור, סיורים וטיולים בנמל תל אביב וסיור לאורך נהר הירקון.
"קצת יותר על הטמפלרים בשרונה הטמפלרית":
"טמפלרים גרמנים נוצרים" המגיעים מוירטמבורג בדרום מערב גרמניה, נוצרים פרוטסטנטים לותרנים שמקימים אגודה "טמפלרית" עם שינויים מהוויה הידועה באיזור וירטמבורג ובגרמניה בכלל, הטמפלרים מגיעים האמצע המאה ה-19 לעמק יזרעאל והכרמל, מקימים 4 חוות חקלאיות בטרם יקימו את חיפה ויפו.
"חוות הניסיון הטמפלריות" נועדו להיכרות עם האקלים המקומי, ניסיונות חקלאיים ותנאי מזג האוויר נבדקו בחוות החקלאיות ורק לאחר מכן תקום חיפה בשנת 1868 ויפו חודשים לאחר מכן, המושבה שרונה וירושלים יוקמו ב1871, וילהלמה(בני עטרות) בשנת 1903, בית לחם הגלילית ב 1907 ואלוני אבא בשנת 1908, המושבות היו חקלאיות ובהמשך גם תעשייתיות ומלונאיות.
"בתי המייסדים של שרונה":"בית ווילי גרוצינגר" ברחוב קפלן 30 בעל משחטה ואטליז מהגדולים ביפו וסביבותיה- בית עמנואל שטלר" ברחוב אלברט מנדלר 6 הפרדסן של שרונה ומראשי שרונה."בית גוטליב הנפח" ורק בביתו ברחוב דוד אלעזר 6 ניתן לראות חלונות ממתכת. "בית האלמנה וילהלמינה" וזה הבית שיקשיבו לתוכניות רדיו מגרמניה(הרדיו הראשון בשרונה) ברחוב דוד אלעזר 24. וילהלמינה תתאלמן בגיל צעיר לימים ספורים לאחר התאלמנותה תהיה בזרועותיו של כריסטיאן למלה, וילהלמינה תעבור לביתו מטרים ספורים חביתה ישאר ללא תוספות ושינויים. כך שנוכל ללמוד על האדריכלות הטמפלרית המקורית, "בית פרשלר בשרונה" – איש החלב של שרונה והיום הוא מבנה של הטכניון מול בית הנפח, "בית גינטנר" ברחוב דוד אלעזר 18- כאן אפו לחם ובעיקר עוגות מתוקות ו"קפה גינטנר" היה מן המפורסמים ביפו העתיקה ולאחר ימים בתחילתה של תל אביב, רמת גן גבעתיים הסמוכות. "בית העם הטמפלרי" של שרונה שהיה הלב של המושבה. המרכז הלוגיסטי אסטרטגי וגם לא מעט רוחני של שרונה – בית העם מצוי ממש "במרכז הצלב" התכנוני של המושבה שרונה וחשיבותו רבה בכל תחום וענין וזכורני שהבן של הרוקח יצחק איזידור ממלוק, "יונתן ממלוק ז"ל" סיפר לנו המטיילים כי אהב את בית העם בשל האירועים הרבים שהיו וארוע זה ממתקים ומגדנות מכל סוג.
"סיורים מודרכים וטיולים בשרונה הטמפלרית בתל אביב".
סיור מודרך טיול לארגונים וימי גיבוש בשרונה הטמפלרית גרמנית של תל אביב.
טיול מודרך במתחם שרונה המשוחזר וסיור קולינרי כשר מותאם בשרונה מרקט.
"סיור חוויתי מודרך וטיול בשרונה הטמפלרית גרמנית" וסיפורם המרתק מוירטנבורג בדרום גרמניה ועד הגעתם ארצה לאחר התארגנות רוחנית ופיזית תוך הקמת כפר ניסויי בגרמניה ורק אז עלו ארצה, תיאולוגיה חקלאות תעשיה ואישים מרתקים בפיתוח הארץ המשמימה על ידי גרמנים חרוצים ושרונה בכלל. "בתים מספרים" בשרונה בין חמשת הבתים שהוזזו במפעל ייחודי ויוצא דופן, בית העם הטמפרי, בית הנפח גראצינגר, בית פרשלר איש הפרדסים ומייצר הגבינות, בעת קיבלר, בית כריסטיאן פון למלה הדבוראי הראשון,ואחיו יוהנס הגנן הטמפלרי המקומי, בית המרזח והכדורת, בית הבד המודרני והממוכן הראשון, היקב הגדול והיקב הקטן, בית הארי גלנק- סיפור תחילתו של חיל האוויר במרתפי היקב, 21 האוסטרים, "המכרז האירי", פירוק והרכבה והעברה לשדה דוב. שרונה הבריטית "וליל המשטרות" ברחבי הארץ וסיפורו של מבצע שכשל וסיפורה של ברכה פולד האמיצה בליל וינגייט. "הקריה" מעתה יקראו לשטח המנהלי כדברי דוד בן גוריון ולא "שרונה", הקמת משרדי הממשלה, מתקני צבא וכוחות המודיעין והתפתחותם, דגש על "מבצע בלזם" וניקיטה כרושצ'וב-למה בתל אביב ולא בירושלים עם הקמת המדינה?. סיור מודרך בשרונה תל אביב הכולל את "גן שירי תל אביב" וסיור טעימות אישי או קבוצתי ב"שרונה מרקט" בטעמים שונים. אפשרות לסיור מודרך בשכונת מונטיפיורי המשוחזרת ומשומרת בתל אביב לבעלי ייחוס משפחתי היסטורי למקום או תצפית ממגדלי עזריאלי על גוש דן.
"יום כיף צוות וגיבוש לקבוצות בתל אביב יפו בשרונה ושרונה מרקט", "טיול בנווה צדק ואחוזת בית", יום גיבוש בפלורנטין כולל סיור גרפיטי, טיולון ברוטשילד, סיור מזמר בעקבות אריק איינשטיין, סיורי שווקים בלווינסקי ושוק הכרמל והתקווה, סיורים מזמרים ביפו העתיקה ותל אביב החדשה ביום ובלילה.
"טיול מודרך בשרונה הטמפלרית"-
"מוזיאון וויסקי בר" הוא מרכז מבקרים מהגדולים בסגנונו הייחודי בעולם, המשלב בין בר למוזיאון וויסקי, וממוקם ביקב הטמפלרי של שרונה, במקום בו בנה במאה ה- 19 תיאודור זנדל האדריכל הטמפלרי יקב מקומי לטובת האוכלוסיה הכפרית של שרונה הטמפלרית שגדלו ענבים וייצרו לבד בביתם עד ההקמה המרוכזת של יקב גדול וציבורי, במוזיאון הוויסקי למעלה מ- 1,002 סוגי וויסקי שונים עם מגוון גדול ממדינות שונות החל ממדינות הוויסקי הקלאסיות כמו סקוטלנד ואירלנד ועד לוויסקי מהמזרח-מהונג קונג והודו. כל הבקבוקים הנמצאים במוזיאון ניתנים לטעימה ורכישה.
******************************************************************************************************************
עוד בשרונה התל אביבית, משרונה הבריטית צבאית משטרתית לרשות ממלכתית ישראלית- "הקריה".
המדפיס הממשלתי בשרונה ומיקומו המרתק מתחת למזקקה של היקב המשני, בית הדפוס הוקם על ידי הטמפלרים והבריטים לא השתמשו בו, וכם כניסת כוחות ההגנה ל"קריה" החדשה החלה הפעלתו לאחר הקמת "ועדת דפוס" בראשותו של אברהם אילון להכנת דפוסי הפעולה והטכניות האופרטיבית של הדפוס הממשלתי בשרונה. סיפורו של "המוסד למודיעין ולתפקידים מיוחדים" מיסודו של המוסד לעליה ב' שהיה תחת פיקודו של המחלקה המדינית של הסוכנות בראשות משה שרת ולמעשה הייתה תחת פיקוד משרד החוץ- "שב"כ אמ"ן ומוסד ובסיורנו נעשה סדר ממבצעי אירגוני המודיעין-"מבצע בלזם" ובית בלזם שהיה ארכיב השב"כ, ארכיב המדינה וכיום מרכז מבקרים שרונה- בית המגורים הטמפלרי ותכנון טמפלרי של מושבה או עיר,טכנולוגיית הבניה הטמפלרית ואדריכלות טמפלרית בשרונה. אמצעי לפיתוח שרונה הטמפלרית על ידי חקלאות מתקדמת, שאיבת מים יעילה, רפתות חלב, גידול בשר, פרדסנות ירוקה כמעט לכל משפחה בשרונה, ייצור חלב ובהמשך יקימו מחלבה שתהפוך "למחלבות טרה", אנשי מקצוע ועוד, הטמפלרים היו הראשונים בתעשיית היין? תלוי ואיך סופרים אך אין ספק שהם מן הראשונים ובמיוחד בקידום ושכלול, אגודות כורמים טמפלריות לאחר שמשפחות רבות בשרונה הכינו יין באמצעים משפחתיים ואגודות יהודיות במקביל. בית הבד של שרונה הממוכן והמודרני הראשון בארץ ישראל שהוקם על ידי פריץ מילר וייחודה שהמגרסה כתשה את הזיתים במהירות וחסכה זמן רב כנהוג בעולם הכפרי, פריכה איטית והעברת החומר לכתישה נוספת עם העאקלים.
בהמשך לשיחותיי בטיולים על ראשית הרפואה המודרנית בארץ ישראל יש לשלב את סיפורו המרגש של יצחק איז'ידור ממלוק ובנו יהונתן ז"ל שניסה בכל כוחו לשמר את "בית הרוקח" של אביו במושבה ולא שימרו את המבנה, יש לציין שהקימו "גן תבלינים " הכוללים לימונית, גרניום ולוונדר בשל היותו הומאופת, איש הצמחים אך מעט מדי לזיכרון במוזיאון הוויסקי למעלה מ- 1,002 סוגי וויסקי שונים עם מגוון גדול ממדינות שונות החל ממדינות הוויסקי הקלאסיות כמו סקוטלנד ואירלנד ועד לוויסקי מהמזרח-מהונג קונג והודו. כל הבקבוקים המנמצאים במוזיאון ניתנים לטעימות.
לקריאה נוספת באתרים נוספים של אפי נחמיאס www.toursguides.com www.efitours.co.il
****************************************************************************************************
סיור מרתק במושבה הטמפלרית שרונה משנת 1871, כ-40 שנה לפני הקמת תל- אביב! סיפור מסעיר שהסתתר במשך שנים רבות מאחורי גדרות הקריה ויוצא כעת לראשונה לאוויר העולם-מסע קסום בעקבות הטמפלרים הגרמנים בשכונה המרהיבה שרונה. נשמע אודות האנשים שחיו בשכונה, הגנן שהתאהב באלמנה, המורה לריקוד שביתו הפך למשרד האוצר ובית הקפה השכונתי שלצידו התמקם הרוקח היהודי, איזי'דור ממלוק, משפחות מייסדות טמפלריות בתחומי החקלאות והיין.
(סיורים ימי גיבוש וטיולים לקבוצות ואירגונים בעיר תל אביב)
נספר על הווי השכונה שחלמה בחולות עוד בטרם קמה תל-אביב, נשפי היין, תחרויות הסוסים והאופניים, מגרש הטניס ומבנה הבאולינג- נטייל בגינות מטופחות ונצפה בשבשבות ופעמונים- נדריך ונשוחח על שכונת פאר הפכה השכונה ל "קריה" אפרפרה וקודרת, מה בין ישן לחדש ואיך משלבים ומחדשים בין השניים ובימינו השינויים והתמורות דיי רבים – איך משמרים עצים עתיקים ונותנים בהם מספרים, נספר ונסביר על בית הבד המכני הראשון ועל חמשת הבתים שהוזזו ממקומם, על הקשר הציוני בין הטמפלרים הגרמנים לסבא רבא של אביב גפן, תנחום מקובר איש עמק יזרעאל ולאחר ימים כפר הס.
(סיורים וטיולים לקבוצות ואירגונים בתל אביב)
מדריך טיולים ומורה דרך בשרונה הטמפלרית וסיורים בשכונות תל אביב.
סיורים מודרכים וטיולים בין בתי שרונה הטמפלרית לקבוצות.
מדריך טיולים בתל אביב המסייר בשרונה הגרמנית טמפלרית בבית הבד וביקב.
טיולים בשרונה הטמפלרית ברחוב דוד אלעזר וקפלן בבית העם החדש והישן.
(סיורים וטיולים לקבוצות ואירגונים בתל אביב היפה והמקסימה)
לקריאה נוספת באתרים נוספים של אפי נחמיאס www.toursguides.com www.efitours.co.il
סיור מודרך בשרונה תל אביב.
מדריך טיולים לקבוצות בתל אביב.
סיורים במרחב הטמפלרי בשרונה ששומר במרכז תל אביב, מושבה שהוקמה על ידי גרמנים נוצרים במגמה לשפר את דרכם התאולוגית דתית ובדרך זו יגיע המשיח ישוע ובינתיים צריכים להתפרנס ולאכול משהו.. המושבה שרונה היא מושבה חקלאית תעשייתית קלה שסיפקה תצרוכת חקלאית טבעית לטמפלרים ביפו וליהודים ומוסלמים, כאן גדלו ופתחו את ענף הפרדסנות, משק החלב, דבורים, בשר בקר, ירקות ועוד.סיורים לאורך הרחובות הראשיים של שרונה והבתים המרכזיים של שרונה הטמפלרית.
"סיפורם המרתק של הטמפלרים בשרונה מקירשנהרטדורף במדינת וירטמבורג בגרמניה" והמייסד "כריסטוף הופמן" שדגל בהפרדת הדת מהמדינה עוד בגרמניה וקידושי פולחן שונים כולל תפילה ישירה וללא כומר אלא פאסטור או "רועה צאן", לא כנסייה אלא "בית העם".
"הטמפלרים דוגלים באהבת האל ואהבת הזולת בסיגנון של ואהבת לרעך כמוך" והייתי מוסיף את חשיבות הכתבים התנכיים והברית החדשה – "ממלכת האל" והקמת קהילות לסוג אמונה זה.
השנים הראשונות בשרונה(סרונה) 1871-1900 ,קשיי מזג האוויר, המלריה, השפה ומעבר לחקלאות ושתילה של שקדיות, עצי אגוז, פרי הדר,דבוראים ומשק חלב שקיבל פגיעה בסוף המאה ה-19.
1900-1914 התפתחות שגשוג ומאמצי על בפיתוח שרונה-1914-1921 מלחמת העולם הראשונה ,הגירוש למצרים ומעצר הטמפלרים//1921-1939 שגשוג טמפלרי ועד הנפילה-מלחמת העולם השנייה.
"סיור בבית העם הישן של שרונה":
בבית מאבן מרהיב ברחוב קפלן בתל אביב עישנה פעילות של שני אמנים מוכשרים וצעירים, מסוגננים בסכיני מנתחים ובהרבה מאוד שקט נפשי, הם מקלפים בזהירות את הקירות הפנימיים של הבניין בחיפוש אחר כתובות וציורים עתיקים בני כמעט מאה וחמישים שנה, ובסוף נכונה להם הפתעה מרנינה.
בית העם שנבנה ב 1872 התגלו כתובות וגרמו לשמחה גדולה ולשימורם עד כמה שניתן לדורות הבאים.
הכיתוב בבית העם שרונה הטמפלרית של הכתובות שנחשפו הוא דתי תיאולוגי, וכולל פסוקים מהתנ"ך ומהברית החדשה. כך למשל, בין הכתובות בערבית נתגלו “ראשית חכמה יראת השם"; "מציון תצא תורה"; "בראש ובראשונה דרשו את מלכות אללה"; ו-"אושר לאלה אשר זוכרים דברי נבואה". הכתובות בגרמנית מכילות את הפסוקים הבאים: "בקשו תחילה את מלכותו ואת צדקתו, וכל אלה ייווספו לכם" וכן – "הנני בא מהר. אשרי השומר את דברי הנבואה של הספר הזה".
השיש של שרונה הובא כנראה ממצרים והועלה על גבי גמלים לירושלים, ושי פרקש ששחזר את הכתובות הרהיב עז ומבקש מטמפלרים שמקורם וחיותם באוסטרליה לבוא ולהתבונן ולהתרשם מקרוב.
בית העם החדש בשרונה תל אביב: בית העם החדש של שרונה נבנה בעבור החברים הטמפלרים של הישוב בשנת 1911,בית העם החליף בתפקידו את בית העם הישן שנבנה בשנת 1873,המימון לבית העם הגיע מתרומות של אנשי הקהילה הטמפלרית,תושבי מושבת שרונה השתמשו בבית העם החדש לפעילות דתית בעיקר בימי ראשון-חתונות-אספות ומועדון ריקודים של צעירי המושבה בעזרת מוזיקה של החידוש / פטפון/ גרמופון, מה גם שחידשו בכל תחום כמו תעשיה, חקלאות, דרכים, לוגיסטיקה ותיירות.
בית העם תוכנן על ידי האדריכל תיאודור זנדל ,שהזמין חלקים חלקים מובנים מבטון שיוצרו בבית החרושת של משפחת וילאנד בתחנת הרכבת הישנה של יפו,כאשר הבלוקים ששימשו לקירות בית העם ,קבלו טקסטורה בשינוי ומשחק של אבן בנייה מסותת ומעוצבת.
הבריטים השתמשו בבית העם ובמתחם שרונה לפעילות הצבאית ובית העם היה בית קולנוע ובית כנסת.
המחנה הנאצי והסיפור הנאצי הקשור לשרונה הטמפלרית גרמנית, "המרד הערבי" והטמפלרים שלא לקחו צד אך בהחלט היו לצד הערבים. המחנה הבריטי בשרונה על חלקי השונים ובעיקר כוחות הבריטים הניידים pmf ,הבולשת הבריטית cid וכוחות בריטיים נוספחן ואחרים.
"ליל המשטרות" בסתיו 1945 אוחדו המחתרות ההגנה , אצ"ל ולח"י בגלל סגירת אפשרות ההעפה לניצולי השואה. בליל 21 בפברואר 1946 יצאו כוחות לתקוף את המשטרות הבריטיות-שפרעם, ג'נין, כפר ויתקין ושרונה בהם חנו פלוגות המשטרה הניידת, והמבצע בשרונה הוטל על דני מס מפקד פלוגה ה' בפלמ"ח, הנשק היה מכוסה בגריז והיה ליל אפלולי ,גשום וקר ומשנודע על התחלת התקיפות בשפרעם ג'נין וכפר ויתקין, כבר חיכו הבריטים לכוחותינו.
המשוריינים הבריטים החלו לסוב סביב מחנה שרונה ודני מס למרות התנועה הבריטית נתן הוראה להמשיך את המבצע, הלוחמים הסתערו תחת אש עזה ובמהלך הקר נהרגו הארבעה- עמירם בלניקוב, שרגא הר, אהרון ידידיה ואריה קסלמן-על שמם רחוב הארבעה בתל אביב ממש בקצה המתחם של שרונה.
"סיפורו של וגנר הנאצי"– וגנר היה ראש הקהילה הטמפלרית שנותרה לאחר הגירוש לאוסטרליה, הבעלים של מפעל היציקה, האיש החזק במפלגה הנאצית ודרש ממשלת המנדט להחזיר את המגורשים.
בשחר של 22/3/1946 שני אקדוחנים מיחידה מיוחדת של ההגנה יורים בריכארד וגנר ומאותתים למנדט הבריטי שאין מהטמפלרים ביסוס לבקשתם ואין חזרה-הכל נגמר ואיננו. מבצעי הלח"י בשרונה ושיאם עת נכנסו שני לוחמים-ישעיהו הוברמן ורחמים אלבק ופוצצו מכונית תופת בלב שרונה.
המהנדס שמעון קרבינסקי הגה את הרעיון ויעקב בנאי הקמב"ץ של הלח"י היה המפקד הבכיר שפיקד.
ב 25/4/1947 התחזו לטכנאי דואר שהגיעו לתקן תקלת טלפון, הם הציבו טנדר של המנדט ברחוב קפלן פינת דוד אלעזר בשרונה וכך הפעילו באמצעות כבל השהייה מטען של 250 ק"ג, מהפיצוץ נהרגו קצין בריטי ,שלושה שוטרים בריטים ושוטר ערבי אחד וחיילים לא מעטים נפצעו-מרכזת הקשר , נשקיית הבסיס ומעונות הקצינים נהרסו לחלוטין.
מחנה שרונה הבריטי על 500 הדונמים שלו עבר לפיקוד עברי שבועיים לאחר החלטת האו"ם(אומות מאוחדות) לחלוקת הארץ, 71 בניינים שעברו לעיריית תל אביב , ממשלת ישראל והצבא – "מחנה יהושע" על שם יהושע גלוברמן מבכירי ההגנה. במחנה שרונה-יהושע הוקמו מטה חטיבת גבעתי, מטה חטיבת קרייתי, מטה שירות האוויר, מטה הגדוד הרביעי של הפלמ"ח, מטה שירות המשוריינים(חיל השריון לימים)בפיקודו של יצחק שדה, "מטה השירות הרפואי בראשות חיים שיבא", המטה הארצי של מטה המשטרה, מטה המשטרה הצבאית, "התובע הצבאי הראשי ומטה השירות המטארולוגי".
קרית הממשלה של שרונה ורשויות ממלכתיות בקריה-המדפיס הממשלתי, מטה המוסד ובית בלזם.
סיגנונות בניה במושבות הטמפלרים-תכנון ישובי אזורי ,הבית הטמפלרי המסורתי,טכנולוגיות בנייה,, אדריכלים ואדריכלות טמפלרית, ציורי קיר בבתי הטמפלרים, המרפסת והגגונים הטמפלרים, הארובות.
"חקלאות טמפלרית בשרונה" – עולם הפרדסנות המתפתח, החלב ומוצריו, גידול ירקות ויין-יחידות משפחתיות תכנון וידע חקלאי, שימוש במכשור עדכני – ארתור רופין ויצחק וולקני למדו את השיטה והביאוה לבני העליה הראשונה במושבות.
המים בשרונה-הטמפלרים היו נחשונים בנושא טכנולוגיית המים, משאבות רוח, בארות אנטיליה.
מדריך טיולים סיורים וימי גיבוש בשרונה בתל אביב-בשכונות, טיול מזמר אריק איינשטיין ותא הלבנה.
חדש חדש במושבה שרונה הטמפלרית בתל אביב : מוזיאון הוויסקי
מוזיאון אטרטיבי לוויסקי בר מוזיאון הוא מרכז מבקרים מהגדולים מסוגו בעולם, המשלב בין בר למוזיאון וויסקי, ומצוי לו ביקב הטמפלרי של שרונה, היקב נבנה במאה ה- 19 על ידי תיאודור זנדל האדריכל הטמפלרי לטובת האוכלוסיה העובדת של שרונה הטמפלרית שגדלו ענבים וייצרו לבד בביתם עד ההקמה המרוכזת של יקב גדול וציבורי. במוזיאון הוויסקי יותר מ- 1,002 סוגי וויסקי שונים ממגוון גדול ממדינות שונות החל ממדינות הוויסקי הקלאסיות כמו סקוטלנד ואירלנד ועד לוויסקי מהמזרח-מהונג קונג והודו. כל הבקבוקים שנמצאים במוזיאון ניתנים לטעימה ורכישה. חדש בשרונה הטמפלרית-
מסעדת קיטשן בר מבית גרג הממוקם בוילהלמינה-"בית האלמנה" ליד בית הבד.
סיורים מודרכים לקבוצות וימי גיבוש וכיף בשרונה הטמפלרית.
שרונה הצבעונית הפיקנטית ליום הולדת וקבוצות מטיילות-
סיורי טעימות בשרונה מרקט עם ובלי תעודת כשרות..סיורים תל אביביים בתל אביב עם מדריך טיולים.
סיור קולינרי בשרונה הטמפלרית ושרונה מרקט..סיור טעימות בתל אביב יפו בשוק הפשפשים או לוינסקי.
סיור מודרך קולינרי לימי הולדת בשרונה מרקט ושרונה ההיסטורית-סיור טיול בתל אביב לכל ארוע..
"סיורים בשרונה הטמפלרית גרמנית במרכז תל אביב".
"סיור מודרך בשרונה תל אביב".
"סיורים בשרונה תל אביב".
"מדריך טיולים לקבוצות בתל אביב".
סיורים במרחב הטמפלרי בשרונה ששומר במרכז תל אביב, מושבה שהוקמה על ידי גרמנים נוצרים במגמה לשפר את דרכם התאולוגית דתית ובדרך זו יגיע המשיח ישוע ובינתיים צריכים להתפרנס ולאכול.
המושבה שרונה היא מושבה חקלאית תעשייתית קלה שסיפקה תצרוכת חקלאית טבעית לטמפלרים ביפו וליהודים ומוסלמים, כאן גדלו ופתחו את ענף הפרדסנות, משק החלב, דבורים, בשר בקר, ירקות ועוד.
סיורים מודרכים לאורך הרחובות הראשיים של שרונה והבתים המרכזיים של שרונה ההיסטורית.
סיפורם המרתק של הטמפלרים בשרונה מקירשנהרטדורף במדינת וירטמבורג בגרמניה והמייסד כריסטוף הופמן שדגל בהפרדת הדת מהמדינה עוד בגרמניה וקידושי פולחן שונים כולל תפילה ישירה וללא כומר אלא פאסטור. הטמפלרים דוגלים באהבת האל ואהבת הזולת בסיגנון של ואהבת לרעך כמוך והייתי מוסיף את חשיבות הכתבים התנכיים והברית החדשה- "ממלכת האל" והקמת קהילות לסוג אמונה
השנים הראשונות בשרונה(סרונה) 1871-1900 ,קשיי מזג האוויר, המלריה, השפה ומעבר לחקלאות ושתילה של שקדיות, עצי אגוז, פרי הדר, דבוראים ומשק חלב שקיבל פגיעה בסוף המאה ה-19. 1900-1914 התפתחות שגשוג ומאמצי על בפיתוח המושבה שרונה-1914-1921 מלחמת העולם הראשונה ,הגירוש למצרים ומעצר הטמפלרים//1921-1939 שגשוג טמפלרי ועד הנפילה-מלחמת העולם השנייה.
"בית העם הישן של שרונה":
בבית מאבן מרהיב ברחוב קפלן בתל אביב עישנה פעילות של שני אמנים מוכשרים וצעירים, מסוגננים בסכיני מנתחים ובהרבה מאוד שקט נפשי, הם מקלפים בזהירות את הקירות הפנימיים של הבניין בחיפוש אחר כתובות וציורים עתיקים בני כמעט מאה וחמישים שנה, ובסוף נכונה להם הפתעה מרנינה. בית העם שנבנה ב 1872 התגלו כתובות וגרמו לשמחה גדולה ולשימורם עד כמה שניתן לדורות הבאים.
הכיתוב בבית העם שרונה הטמפלרית של הכתובות שנחשפו הוא דתי תיאולוגי, וכולל פסוקים מהתנ"ך ומהברית החדשה. כך למשל, בין הכתובות בערבית נתגלו “ראשית חכמה יראת השם"; "מציון תצא תורה"; "בראש ובראשונה דרשו את מלכות אללה"; ו-"אושר לאלה אשר זוכרים דברי נבואה". הכתובות בגרמנית מכילות את הפסוקים הבאים: "בקשו תחילה את מלכותו ואת צדקתו, וכל אלה ייווספו לכם" וכן – "הנני בא מהר. אשרי השומר את דברי הנבואה של הספר הזה".
השיש של שרונה הובא כנראה ממצרים והועלה על גבי גמלים לירושלים, ושי פרקש ששחזר את הכתובות הרהיב עז ומבקש מטמפלרים שמקורם וחיותם באוסטרליה לבוא ולהתבונן ולהתרשם מקרוב.
בית העם החדש בשרונה: בית העם החדש של שרונה נבנה בעבור החברים הטמפלרים של הישוב בשנת 1911,בית העם החליף בתפקידו את בית העם הישן שנבנה בשנת 1873,המימון לבית העם הגיע מתרומות של אנשי הקהילה הטמפלרית,תושבי מושבת שרונה השתמשו בבית העם החדש לפעילות דתית בעיקר בימי ראשון-חתונות-אספות ומועדון ריקודים של צעירי המושבה בעזרת מוזיקה של החידוש / פטפון/ גרמופון, מה גם שחידשו בכל תחום כמו תעשיה, חקלאות, דרכים, לוגיסטיקה ותיירות.
בית העם תוכנן על ידי האדריכל תיאודור זנדל ,שהזמין חלקים חלקים מובנים מבטון שיוצרו בבית החרושת של משפחת וילאנד בתחנת הרכבת הישנה של יפו,כאשר הבלוקים ששימשו לקירות בית העם ,קבלו טקסטורה בשינוי ומשחק של אבן בנייה מסותת ומעוצבת.
הבריטים השתמשו בבית העם ובמתחם שרונה לפעילות הצבאית ובית העם היה בית קולנוע ובית כנסת בעבר. המחנה הנאצי והסיפור הנאצי הקשור לשרונה, המרד הערבי והטמפלרים שלא לקחו צד אך בהחלט היו לצד הערבים. המחנה הבריטי בשרונה על חלקי השונים ובעיקר כוחות הבריטים הניידים pmf ,הבולשת הבריטית cid.
"ליל המשטרות" בסתיו 1945 אוחדו המחתרות ההגנה , אצ"ל ולח"י בגלל סגירת אפשרות ההעפה לניצולי השואה. בליל 21 בפברואר 1946 יצאו כוחות לתקוף את המשטרות הבריטיות-שפרעם, ג'נין, גפר ויתקין ושרונה בהם חנו פלוגות המשטרה הניידת, והמבצע בשרונה הוטל על דני מס מפקד פלוגה ה' בפלמ"ח, הנשק היה מכוסה בגריז והיה ליל אפלולי ,גשום וקר ומשנודע על התחלת התקיפות בשפרעם ג'נין וכפר ויתקין, כבר חיכו הבריטים לכוחותינו.
המשוריינים הבריטים החלו לסוב סביב מחנה שרונה ודני מס למרות התנועה הבריטית נתן הוראה להמשיך את המבצע, הלוחמים הסתערו תחת אש עזה ובמהלך הקר נהרגו הארבעה- עמירם בלניקוב, שרגא הר, אהרון ידידיה ואריה קסלמן-על שמם רחוב הארבעה בתל אביב ממש בקצה המתחם של שרונה.
"סיפורו של וגנר הנאצי"– וגנר היה ראש הקהילה הטמפלרית שנותרה לאחר הגירוש לאוסטרליה, הבעלים של מפעל היציקה, האיש החזק במפלגה הנאצית ודרש מהמנדט להחזיר את המגורשים הטמפלרים.
בשחר של 22/3/1946 שני אקדוחנים מיחידה מיוחדת של ההגנה יורים בריכארד וגנר ומאותתים למנדט הבריטי שאין מהטמפלרים ביסוס לבקשתם ואין חזרה-הכל נגמר ואיננו. מבצעי הלח"י בשרונה ושיאם עת נכנסו שני לוחמים-ישעיהו הוברמן ורחמים אלבק ופוצצו מכונית תופת בלב שרונה.
המהנדס שמעון קרבינסקי הגה את הרעיון ויעקב בנאי הקמב"ץ של הלח"י היה המפקד הבכיר שפיקד מקרוב. ב 25/4/1947 התחזו לטכנאי דואר שהגיעו לתקן תקלת טלפון, הם הציבו טנדר של המנדט ברחוב קפלן פינת דוד אלעזר בשרונה וכך הפעילו באמצעות כבל השהייה מטען של 250 ק"ג, מהפיצוץ נהרגו קצין בריטי ,שלושה שוטרים בריטים ושוטר ערבי אחד וחיילים לא מעטים נפצעו-מרכזת הקשר , נשקיית הבסיס ומעונות הקצינים נהרסו לחלוטין. מחנה שרונה הבריטי על 500 הדונמים שלו עבר לפיקוד עברי שבועיים לאחר החלטת האו"ם לחלוקת הארץ, 71 בניינים שעברו לעיריית תל אביב , ממשלת ישראל והצבא-"מחנה יהושע" על שם יהושע גלוברמן מבכירי ההגנה.
"במחנה שרונה" – יהושע הוקמו מטה חטיבת גבעתי, מטה חטיבת קרייתי, מטה שירות האוויר, מטה הגדוד הרביעי של הפלמ"ח, מטה שירות המשוריינים(חיל השריון לימים)בפיקודו של יצחק שדה, מטה השירות הרפואי בראשות חיים שיבא, המטה הארצי של מטה המשטרה, מטה המשטרה הצבאית, התובע הצבאי הראשי ומטה השירות המטארולוגי.
קרית הממשלה של שרונה ורשויות ממלכתיות בקריה-המדפיס הממשלתי, מטה המוסד, בית בלזם וקול ישראל. סיגנונות בניה במושבות הטמפלרים-תכנון ישובי אזורי ,הבית הטמפלרי המסורתי,טכנולוגיות בנייה,, אדריכלים ואדריכלות טמפלרית, ציורי קיר בבתי הטמפלרים, המרפסת והגגונים הטמפלרים, הארובות. חקלאות טמפלרית בשרונה-עולם הפרדסנות המתפתח, החלב ומוצריו, גידול ירקות ויין-יחידות משפחתיות תכנון וידע חקלאי, שימוש במכשור עדכני-ארתור רופין ויצחק וולקני למדו את השיטה והביאוה לבני העליה הראשונה במושבות. "המים בשרונה" – הטמפלרים של שרונה היו נחשונים בנושא טכנולוגיית המים, משאבות רוח ואנטיליה.
מדריך טיולים סיורים בשרונה בתל אביב-בשכונות, בשווקים, טיול מזמר אריק איינשטיין ותא הלבנה.
חדש חדש במושבה שרונה הטמפלרית בתל אביב : מוזיאון הוויסקי
מוזיאון אטרקטיבי לוויסקי בר מוזיאון הוא מרכז מבקרים מהגדולים מסוגו בעולם, המשלב בין בר למוזיאון וויסקי, ומצוי לו ביקב הטמפלרי של שרונה, היקב נבנה במאה ה- 19 על ידי תיאודור זנדל האדריכל הטמפלרי לטובת האוכלוסיה העובדת של שרונה הטמפלרית שגדלו ענבים וייצרו לבד בביתם עד ההקמה המרוכזת של יקב גדול וציבורי. במוזיאון הוויסקי יותר מ- 1,002 סוגי וויסקי שונים ממגוון גדול ממדינות שונות החל ממדינות הוויסקי הקלאסיות כמו סקוטלנד ואירלנד ועד לוויסקי מהמזרח-מהונג קונג והודו. כל הבקבוקים שנמצאים במוזיאון ניתנים לטעימה ורכישה. עוד חדש בשרונה הטמפלרית- מסעדת קיטשן בר מבית גרג הממוקם בוילהלמינה-"בית האלמנה" ליד בית הבד.
סיורים מודרכים לקבוצות וימי גיבוש וכיף בשרונה הטמפלרית.
שרונה הצבעונית הפיקנטית ליום הולדת וקבוצות מטיילות-