"מבול אל אקצא של חמאס מול חרבות ברזל של צבא הגנה לישראל".
"טיולים וימי גיבוש לסיורי מורשת מרגשים בעוטף עזה וישראל".
ביקורות והמלצות על אפי נחמיאס מורה דרך: https://g.co/kgs/URvG6nw
מורה דרך לסיורים מקצועיים לגופים מוסדות ומקומות עבודה בין זיקים ונתיב העשרה עד לרעים ובארי.
סיורים מודרכים לקהל הרחב בעוטף עזה מיד מרדכי ברכבים פרטיים(כל שבוע סיור לפי רישום).
מתי ?
22.4 25.4 26.4(שבת) 30.4. 2/5 6/5 9/5 16/5 20/5 24.5 27/5 30/5 6/6
נפגשים במפגש יד מרדכי ב 10:00 בבוקר(ימי שישי ב 09:00) ויוצאים לחמש שעות סיור מקצועי איכותי מהמיוחדים מרגשים ומקצועיים בסיגנון אפי נחמיאס.
ביקורות והמלצות על אפי נחמיאס מורה דרך: https://g.co/kgs/URvG6nw
מה היה בעזה בתקופות ההיסטוריות השונות בעזה? עזה ערב הקמת מדינת ישראל ועזה היהודית..
מה היה מצבה של רצועת עזה בעידן שלטון מצרים? חמה המצרים לא רצו להמשיך לשלוט בעזה? אלו יחידות טרור קמו לאחר מלחמת ששת הימים? מתי קם החמאם ובשל אילו סיבות? מי היו מייסדי החמאס בעזה? חטופים מול טרוריסטים…סיירות צה"ליות מול מחבלים .
מתי נורה הקסאם הראשון על שדרות? מתי שוחרר יחיא סינוואר? חמאס מול הפת"ח בעזה..מי תכנו את מתקפת מבול אל אקצא בשביעי לאוקטובר? יחיא סינוואר, מוחמד דף וסלאח אל ערורי.. מי הקים את גדודי עז א דין אלקסאם? מי היה עז א דין אל קסאם? מי אימן את יחידות הטרור החמאסיות?גיבורים בעוטף הישראלי בקיבוץ ארז , ניר עם, כפר עזה, בארי, רעים , נירים וכיסופים.
לוחמים אזרחים וחיילים חיילות גיבורים וגיבורות במהלך יום השבת השחורה של אוקטובר 7 סבן.
מוצבים מול אש התופת העזתית טרוריסטית -זיקים, כיסופים, פגה בארי, כרם שלום וסופה.
הצעה לסיור בעוטף עזה: יד מרדכי, שדרות במצפה שדרות על צפון רצועת עזה וצפון עוטף ישראל, משטרת שדרות שפוצצה וגן גיבורי שדרות המשולבת באנדרטת הגיבורים וגרפיטי, ציר 232 עיקול המוות של מפלסים ואנדרטת החץ השחור ממול במשמעות החדירה בשבת השחורה, הרכבים השרופים של מושב תקומה, אנדרטת ומצפה התצפיתניות מעל מאגר נחל עוז, חניון רעים אתר הסופרנובה, מיגונית רעים של ענר שפירא והירש גולדברג, אלון אוהל, אליה כהן ואור לוי, איילת ארנין, לידור לוי וניצן רחום.
מה מיוחד בסיור של אפי נחמיאס? מורה דרך ותיק, מתמחה במורשת קרב , תיאור בצורה ברורה מהלכים צבאיים שחווינו במרחב עוטף עזה, תיאור ההתרחשות, שמות של גיבורים ותיאור סיפורם, שמות אנשים שהשתתפו והיו בעשרות מקומות בשבת השחורה, להתרגש מהעצמה נשית רבה ביום האסון אוקטובר 7.
על מה נשוחח נדבר ונדריך בסיור בעוטף עזה? על השם החדש שלפחות אני נותן לצומת יד מרדכי(צומת ארנון זמורה), מפקדות לוחמות גיבורות במחנה זיקים – אור מוזס ז"ל , עדן אלון לוי ז"ל (ינאי קמינקא) והפצועה קשה(איבדה את עינה השמאלית) שהחלימה נוגה זהבי, נזכיר את סבין תעסה מנתיב העשרה גיבורה אמיתית.(גיבורה מסוג אחר ושונה היא אור שוקרון שהקימה את "אוריוס" בקיבוץ ארז ושדרות.
סיפורה של הגיבורה ענבל ליברמן הרבש"צית של קיבוץ ניר עם עם החלטות מהירות חשובות שהצילו את ניר עם, סיפורן של השוטרות מור שקורי ז"ל, הקצינה מאלי שושנה, פקד בר מנשורי מנחר עם.
גיבורות ולוחמות בקיבוץ כפר עזה, גיבורות בקרב נחל עוז וקיבוץ נחל עוז, גיבורות בקיבוץ בארי.
סיפורן של התצפיתניות מנחל עוז- ההפקרה- הזלזול- ועד מותן של 15 תצפיתניות(ובהמשך נועה מרציאנו מצטרפת לצערינו ל 16 נרצחות), אורי מגידיש מחולצת ונשארו 5 בנות שלנו בעזה וברגעים אלו הן אמורות לחזור כבר בימים הקרובים עם העסקה מול חמאס(18.102025).
הקונספציה המוטעית שחמאס מורתע, חמאס לא מעוניין במלחמה, בתפישת עולם יהירה שהמצלמות, המסכים, הבלונים, המכשול ואמצעים דיגיטליים אחרים יעצרו כל מתקפה מצד החמאס והג'יהאד האסלמי.
סיפור המיגוניות בכביש 232 , המצוקה של צעירי חוגגי הנובה, מה קרה בשעה הראשונה במיגונית תל גמה, מיגונית רעים מזרח ומערה, מיגונית בארי ועלומים, סיפורה של מיגונית מפלסים, מתי הגיעו המחלצים הראשונים וסיפורי גבורה של הצעירים שלנו במיגוניות המוות ובין המיגוניות על כביש 232.
***********************************************************************************************************************************************************
סיורים מקצועיים סיפורי גיבורים וגאופוליטיקה מרחבית ומזרחנות".( סיור סופר מקצועי ומרגש)
מתי ? 28/3 1/4 5/4 14.4 15.4 22.4 30.4
נפגשים במפגש יד מרדכי( בוואייז) 09:00 יציאה ( ימי שישי) 10:00 יום חול ושבת מחיר 160 למשתתף – 5 שעות סיור. תשלום בביט/ פייבוקס ל 0522686908( הנייד שלי) סיור ברכבים פרטיים
בסיס הסיור – "מצפה שדרות" על צפון רצועת עזה והעוטף הישראלי, משטרת שדרות שפוצצה אנדרטת וגן הגיבורים החדש. גרפיטיז ועוד.נסיעה ב ציר 232 שער הנגב מפלסים כפר עזה סעד, תקומה- אתר הרכבים השרופים, אתר ואנדרטת התצפיתניות, חניון רעים אתר הנובה. מיגונית רעים ועוד.
לקריאת המלצות וביקורות: https://g.co/kgs/URvG6nw
עיונכם:
סיור אחרי פסח 22.4
עוטף 25/4 יום שישי
עוטף 26/4 שבת
סיור יום הזיכרון 30/4
עוטף 2/5 יום שישי
עוטף 16/5 יום שישי
עוטף 20/5 יום שלישי
24.5 שבת בעוטף
עוטף 27/5 יום שלישי
עוטף 30/5 יום שישי
עוטף 6/6 יום שישי
לכל שאלה 0522686908 אפי נחמיאס
סיור הדרכה ותצפית מאנדרטת החץ השחור:
אנדרטת החץ השחור בעוטף עזה הינו אתר הנצחה הממוקם בנגב המערבי, סמוך לקיבוץ מפלסים, לזכר פעולות הצנחנים בשנות ה-50 במסגרת פעולות התגמול. רקע היסטורי של אנדרטת החץ השחור בעיקול מפלסים: האנדרטה מנציחה את לוחמי יחידת הצנחנים שלחמו במסגרת פעולות התגמול בשנים 1953–1956. פעולות אלה בוצעו כנגד יעדים במצרים, ירדן, סוריה ולבנון, בתגובה לפיגועים שבוצעו נגד ישראל. הפעולה הראשונה שהיחידה השתתפה בה הייתה מבצע חץ שחור (1955) נגד מוצבי הצבא המצרי ברצועת עזה, ומכאן שמה של האנדרטה.
באנדרטת החץ השחור ניתן למצוא:
שלטי הסבר מפורטים על פעולות התגמול, כולל מפות ותיאורים היסטוריים.
אנדרטת אבן עם הכיתוב "חץ שחור", לזכר הנופלים בפעולות התגמול.
מסלול טיול קצר הכולל עמדות תצפית לעבר רצועת עזה והאזור.
שילוט עם ציטוטים מדברי מפקדים ולוחמים.
איך להגיע לחץ השחור?
אנדרטת החץ השחור ממוקמת סמוך לקיבוץ מפלסים, ליד כביש 232. היא נגישה לכלי רכב פרטיים ומתאימה גם לביקורים משפחתיים ולטיולים חינוכיים.
האתר מספק הצצה מרתקת להיסטוריה הצבאית של ישראל ולמורשת הצנחנים.
"סינדרום עזה" הוא מונח שמתאר מצב שבו מדינת ישראל חווה מעין מעגל חוזר של לחימה מול רצועת עזה, ללא פתרון ארוך טווח. הסינדרום כולל תקופות של רגיעה יחסית, לאחריהן מתרחשת הסלמה (לרוב בעקבות ירי רקטות או פעולות טרור), שמובילה לתגובה צבאית ישראלית, וחוזר חלילה.
המונח משמש לעיתים קרובות כדי לתאר את חוסר היכולת להגיע להכרעה מוחלטת מול חמאס ושאר הארגונים החמושים בעזה, ואת הקושי ביצירת מציאות ביטחונית יציבה לאורך זמן. "סינדרום עזה" משקף גם את הדינמיקה הפוליטית והמדינית שמקשה על מציאת פתרון קבוע – בין אם צבאי ובין אם מדיני.
רצועת עזה היא חבל ארץ קטן השוכן בדרום-מערב ארץ ישראל, על חוף הים התיכון, וגובל בישראל ממזרח ומצפון, ובמצרים מדרום-מערב. שטחה כ-365 קמ"ר, ואוכלוסייתה מונה כ-2.3 מיליון תושבים, מה שהופך אותה לאחד המקומות הצפופים בעולם.
היסטוריה בקצרה
לפני 1948: עזה הייתה חלק ממנדט פלסטין הבריטי.
1948-1967: לאחר מלחמת העצמאות, מצרים שלטה ברצועה אך לא סיפחה אותה.
1967-2005: ישראל השתלטה על עזה במלחמת ששת הימים ונשארה שם עד 2005.
2005: ישראל ביצעה את תוכנית ההתנתקות ופינתה את כל היישובים היהודיים ואת כוחות צה"ל מהרצועה.2007: חמאס השתלט בכוח על עזה לאחר עימותים עם הרשות הפלסטינית ומאז שולט בה.
שליטה: חמאס מנהל את הרצועה בפועל, אך סובל מחיכוכים עם ארגונים קיצוניים יותר כמו הג’יהאד האסלאמי. מצור: ישראל ומצרים מטילות מגבלות על מעבר סחורות ואנשים לעזה, מתוך מטרה למנוע הברחת נשק לחמאס. ביטחון: הרצועה מהווה מוקד לחיכוך צבאי מתמשך עם ישראל, הכולל ירי רקטות, מבצעי צה"ל והסלמות תקופתיות.
קיבוצים וישובים בעוטף עזה:
אזור עוטף עזה כולל יישובים ישראליים הסמוכים לגבול עם רצועת עזה, בהם מספר קיבוצים שנפגעו קשה במלחמת חרבות ברזל. להלן כמה מהקיבוצים המרכזיים באזור:
קיבוצים בעוטף עזה
קיבוץ ניר עוז – נפגע קשות במתקפת השביעי באוקטובר 2023, רבים מחבריו נרצחו או נחטפו.
כפר עזה – ספג מתקפה קשה עם אבדות כבדות, כולל הרס רב.
בארי – אחד מהקיבוצים שספגו את הפגיעות הקשות ביותר, עם עשרות נרצחים וחטופים.
נחל עוז – ספג הרוגים ונזקים רבים במהלך הלחימה.
כרם שלום – סמוך לגבול, נפגע אף הוא בפיגועי הטרור.
רעים – נפגע קשות במתקפה, עם הרוגים ונזק רב.
סופה – קיבוץ קטן שסבל מנפגעים ומתקיפות רבות.
מפלסים – ספג ירי כבד אך הצליח להדוף חדירות מחבלים.
יד מרדכי – קיבוץ היסטורי, שהיה תחת מתקפות רקטות.
ארז – קיבוץ סמוך למעבר ארז שסבל מתקיפות.
הקיבוצים הללו מהווים חלק מיישובי עוטף עזה, שחוו אובדן כבד ונזק משמעותי במלחמה, ורבים מהם פונו מתושביהם בעקבות האירועים.
חבל שלום הוא אזור התיישבות חקלאי בדרום-מערב הנגב, סמוך לגבול עם מצרים ורצועת עזה. האזור כולל קיבוצים ומושבים שנוסדו לאחר הסכם השלום עם מצרים (1979), בעיקר כדי לקלוט את תושבי חבל ימית שפונה.
חקלאות בחבל שלום:
החקלאות היא הענף המרכזי באזור, ומאופיינת בגידולים מגוונים הודות לקרקע הפורייה ולתנאי האקלים:
גידולי שדה – חיטה, תירס, בוטנים, חמניות ועוד.
ירקות – פלפלים, עגבניות, אבטיחים, מלונים, קישואים, בצלים ועוד.
מטעים וכרמים – בעיקר גפנים ליין, זיתים ותמרים.
רפתות ולולים – ייצור חלב, גידול עופות להטלה ולבשר.
גידולי חממות – ירקות ופרחים לייצוא, בעיקר לאירופה.
דיג במאגרי מים – בעיקר גידול דגים כמו אמנון וקרפיונים.
קיבוצים ומושבים עיקריים באזור: אבשלום – מושב יתד – מושב דקל – מושב סופה –כרם שלום.
החקלאות בחבל שלום מתמודדת עם אתגרים כמו מחסור במים, השפעות של אקלים קיצוני, וכן ביטחון לאור הקרבה לעזה ולמתח הביטחוני המתמשך.
אסם התבואה של עוטף עזה הוא כינוי לאזור הדרומי של ישראל, במיוחד חבל שלום והקיבוצים והמושבים בעוטף עזה, בהם מתבצע גידול רחב של חיטה, תירס, גרעינים ושאר גידולי שדה.
למה דווקא אזור זה נחשב לאסם תבואה?
קרקע פורייה – הקרקע באזור נוחה לעיבוד חקלאי ומתאימה לגידולי שדה רחבי היקף.
אקלים נוח – כמות מספקת של שמש וגשם חורפי מאפשרת עונת גידול טובה.
שטחים פתוחים גדולים – מאפשרים חקלאות אינטנסיבית בהיקף נרחב.
חקלאות מתקדמת – שימוש בטכנולוגיות מתקדמות להשקיה, דישון וקטיף.
משאבי מים מותאמים – השקיה מבוססת על מאגרי מים מושבים ושיטות חיסכון במים.
גידולים עיקריים
חיטה – לשימוש בטחינת קמח ולמאכל בהמות.
תירס – לתעשיית המזון ולמספוא לבעלי חיים.
גרעינים (חמניות, שומשום ועוד) – לתעשיית השמנים.מספוא (חציר ושעורה) – להזנת רפתות הבקר.
יישובים מרכזיים המעורבים בגידולים חקלאיים קיבוץ ניר יצחק – קיבוץ סופה – מושב דקל – מושב יתד – קיבוץ נירים –קיבוץ כיסופים. חקלאות זו מספקת מזון לרחבי ישראל וגם משמשת לייצוא בינלאומי. למרות האיומים הביטחוניים, חקלאי האזור ממשיכים לגדל ולספק תוצרת חקלאית חיונית לכלכלה הישראלית.
******************************
נתיבות היא עיר בדרום הארץ עם אווירה ייחודית שמשלבת קדושה, היסטוריה ופיתוח מודרני. אם אתה מתכנן סיור בעיר, הנה כמה מקומות שכדאי לבקר בהם:
אתרים קדושים ומרכזי מורשת:
קבר הבבא סאלי – אחד האתרים המפורסמים ביותר בעיר. מקום תפילה ועלייה לרגל עם אווירה רוחנית מיוחדת.2. בית הכנסת של הבבא סאלי – סמוך לקברו, מקום מרשים עם סיפורי ניסים רבים.
קבר הבבא מאיר – מקום קדוש נוסף, בנו של הבבא סאלי, אליו מגיעים רבים להתפלל.
בית מורשת הבבא סאלי – מוזיאון קטן שמספר על חייו ופועלו של המקובל הגדול.
טבע ופנאי: פארק השקמה – מקום נהדר לפיקניקים וטיולים עם מתקני שעשועים ובריכה אקולוגית.
פארק האגם החדש – אזור פנאי מודרני עם מסלולי הליכה, מזרקות ואווירה נעימה למשפחות.
שווקים וקולינריה:
השוק העירוני – חוויית קניות אותנטית עם תבלינים, בגדים ומאכלים מקומיים.
מסעדות אותנטיות – נתיבות מפורסמת באוכל הביתי שלה, כולל חומוסיות, מסעדות מרוקאיות ובשרים על האש.
תרבות ובילוי:
האמפיתיאטרון העירוני – מקום להופעות חיות ואירועים גדולים.
ספריית נתיבות – מרכז תרבות עם פעילויות לקהילה ולילד
אתה מחפש סיור מודרך בעיר שדרות? או שאתה מתכוון לטיול עצמאי בעיר? יש בשדרות כמה נקודות עניין מעניינות, כמו מרכז חוסן, פארק הנגישות, קירות הגרפיטי, ועוד. רוצה שאעזור למצוא סיור מודרך או להמליץ על מסלול טיול?
מה רקדו במסיבת הנובה? כמה רוקדים היו בנובה? מה מיוחד במסיבת הנובה? כמה נרצחו בסופר נובה? היכן הייתה מסיבה הנובה ?
במסיבות נובה (Nova) בדרך כלל שומעים מוזיקה אלקטרונית, במיוחד תת-ז'אנרים כמו:
פסייטראנס (Psytrance) – הסגנון המרכזי במסיבות נובה, עם קצב מהיר, צלילים פסיכדליים ואווירה טרנסית עמוקה.
פרוגרסיב טראנס (Progressive Trance) – קצב מעט רגוע יותר אך עדיין אנרגטי וסוחף.
טכנו (Techno) – לעיתים נוגעים גם בטכנו אפל או מלודי, בהתאם לקהל ולווייב של האירוע.
אורגניק טראנס (Organic Trance) ו-Downtempo – לעיתים בפתיחת המסיבה או בשעות הבוקר המוקדמות יש סטים רגועים יותר.
האווירה במסיבות נובה היא חופשית, רוחנית ופסיכדלית, ולכן גם המוזיקה מותאמת לאווירה הזו.
מועצה אזורית שער הנגב היא מועצה אזורית במחוז הדרום בישראל, הגובלת ברצועת עזה. המועצה כוללת קיבוצים, מושבים וכפרים קהילתיים ומשמשת כמרכז אזורי לחינוך, תרבות ותעשייה.
מאפיינים מרכזיים של מועצה אזורית שער הנגב.
יישובים: המועצה כוללת יישובים כמו קיבוץ ניר עם, קיבוץ אור הנר, קיבוץ כפר עזה, שדרות ועוד.
חינוך: במועצה פועל בית הספר "שער הנגב", מוסדות חינוך בלתי פורמלי ומרכזים קהילתיים.
כלכלה ותעשייה: במועצה פועל אזור התעשייה שער הנגב, המציע תעסוקה בתחומים שונים.
אתגרים ביטחוניים: בשל הקרבה לרצועת עזה, המועצה מתמודדת עם איומים ביטחוניים, כולל ירי רקטות, והיא מובילה בהתמודדות קהילתית ובחיזוק החוסן האזרחי.
רצועת עזה היא אזור קטן אך צפוף מאוד מבחינת אוכלוסייה, ומורכבת ממספר אזורים עיקריים, שבטים ומשפחות גדולות, וכן מארגונים פוליטיים וצבאיים. להלן סקירה כללית של המבנה שלה:
1. חלוקה גאוגרפית
רצועת עזה מחולקת לחמישה מחוזות עיקריים:
עזה – העיר הגדולה ביותר, המרכז הכלכלי והפוליטי של הרצועה.
ח'אן יונס – עיר מרכזית בדרום הרצועה עם אוכלוסייה גדולה ומחנות פליטים.
רפיח – העיר הדרומית ביותר, צמודה למעבר רפיח המוביל למצרים.
דיר אל-בלח – אזור חקלאי במרכז הרצועה, עם אוכלוסייה מעורבת של תושבים ותושבי מחנות פליטים. צפון רצועת עזה – אזור צפוף הכולל את בית חאנון, ג'באליה ובית להיא.
2. שבטים ומשפחות גדולות
רצועת עזה מורכבת מתושבים בעלי רקעים שונים:
משפחות עירוניות ותיקות – משפחות כמו השווא, אל-מצרי, אבו מדין ואחרות ששלטו בכלכלה ובפוליטיקה עוד מהתקופה העות'מאנית. שבטים בדואים – בעיקר בדרום הרצועה, למשל שבט ברהמה ושבט אבו סיתה. צאצאי פליטים משנת 1948 – רבים מהתושבים הם פליטים וצאצאיהם, החיים בעיקר במחנות פליטים כמו ג'באליה, נוסייראת, ח'אן יונס ורפיח.
3. ארגונים פוליטיים וצבאיים:
הרצועה נשלטת דה-פקטו על ידי חמאס, אך יש בה נוכחות של ארגונים נוספים:
חמאס – הארגון השולט ברצועה מאז 2007, מנהל את הממשלה המקומית ואת הכוחות הצבאיים (גדודי עז א-דין אל-קסאם).
הג'יהאד האיסלאמי – הארגון השני בחשיבותו, עם הזרוע הצבאית "סרייה אל-קודס".
פתח והרשות הפלסטינית – בעלי נוכחות מסוימת, בעיקר דרך משפחות המזוהות עם הרשות.
ארגונים קטנים נוספים – כמו ועדות ההתנגדות העממית, החזית העממית לשחרור פלסטין, דאעש-סלפים (בקבוצות קטנות).
4. השפעה חיצונית – לרצועה יש קשרים הדוקים עם גורמים אזוריים:
איראן – מספקת תמיכה צבאית לחמאס ולג'יהאד האיסלאמי.
מצרים – שולטת על מעבר רפיח ולעיתים מאפשרת או חוסמת העברת ציוד לרצועה.
קטר וטורקיה – מספקות סיוע כלכלי לרצועה.
הרצועה היא אזור מורכב מאוד מבחינה חברתית, פוליטית וצבאית, עם אוכלוסייה מגוונת ומאבקי כוח מתמשכים בין השחקנים השונים.
אלו שבטים מדבריים אתם מכירים ברצועת עזה?
ברצועת עזה קיימים מספר שבטים בדואים שהשתקעו באזור לאורך השנים, לצד אוכלוסיות פלסטיניות שמקורן בערים וכפרים אחרים. השבטים העיקריים שאפשר לזהות בעזה כוללים:
שבט אבו מדין – אחד השבטים הוותיקים, שייתכן ומקורו באפריקה הצפונית.
שבט אל-עטרש – שבט בדואי עם נוכחות היסטורית בדרום ארץ ישראל.
שבט ברי – שבט שמוזכר בהקשרים היסטוריים שונים ברצועת עזה.
שבט אל-נג'ר – שבט נוסף שמוכר באזור.
שבט אבו סיתה – שבט בדואי עם קשרים גם לנגב.
רבים מהשבטים הללו השתלבו בחברה העירונית והכפרית ברצועת עזה לאורך השנים, ובחלק מהמקרים איבדו את אורח החיים הבדואי המסורתי.
מחנות הפליטים ברצועת עזה הם תוצאה ישירה של מלחמת 1948, כאשר פלסטינים רבים נמלטו או גורשו מהאזורים שהפכו למדינת ישראל והתמקמו ברצועת עזה. רובם המכריע של תושבי המחנות הם צאצאי פליטים מאז, והם מוכרים כפליטים על ידי אונר"א (סוכנות הסיוע של האו"ם לפליטים פלסטינים). המחנות מאופיינים בצפיפות גבוהה, תנאי חיים קשים ותשתיות ירודות.
המחנות המרכזיים ברצועת עזה:
ברצועת עזה ישנם 8 מחנות פליטים מרכזיים, המאוכלסים בכ-600,000 תושבים מתוך כ-2.3 מיליון תושבי הרצועה. המחנות הם:
מחנה ג'באליה – הגדול ביותר ברצועה, מאכלס כ-120,000 תושבים. ידוע בכך ששימש מוקד חשוב לאינתיפאדה הראשונה.
מחנה שאטי (מחנה החוף) – ממוקם מערבית לעיר עזה, ליד הים. חיים בו כ-90,000 תושבים.
מחנה נוסייראת – נמצא במרכז הרצועה, מאוכלס בכ-85,000 תושבים.
מחנה אל-בורייג' – מחנה קטן יותר במרכז הרצועה, עם כ-45,000 תושבים.
מחנה אל-מג'אזי – מחנה סמוך לבורייג', עם כ-35,000 תושבים.
מחנה דיר אל-בלח – המחנה הקטן ביותר, עם כ-30,000 תושבים.
מחנה ח'אן יונס – המחנה השני בגודלו, עם כ-90,000 תושבים.
מחנה רפיח – בדרום הרצועה, על גבול מצרים, עם כ-110,000 תושבים.
תנאי החיים: המחנות סובלים מצפיפות קיצונית, מחסור בתשתיות בסיסיות, מים נקיים ותברואה הולמת. רוב התושבים תלויים באונר"א לסיוע הומניטרי, כולל חינוך ובריאות.
שיוך פוליטי והשפעה- השיוך הפוליטי במחנות מורכב:
חמאס – תומכיו נפוצים ברוב המחנות, במיוחד בג'באליה, שאטי ורפיח.
פת"ח – בעבר היווה כוח משמעותי, בעיקר בח'אן יונס ובמחנות המרכזיים. כיום השפעתו פחתה משמעותית. הג'יהאד האסלאמי ופלגים נוספים – פעילים במיוחד בג'באליה וברפיח.