"סיור טיול מודרך לקבוצות בראשון לציון עד רחובות וגדרה".

  • "סיורים מודרכים בראשון לציון רחובות נס ציונה גדרה ומזכרת בתיה". "מדריך טיולים בין ראשון לציון לגדרה ומזכרת בתיה".

בית הכנסת הגדול בראשון לציון

מדריך טיולים במקווה ישראל ראשון לציון נס ציונה גדרה ורחובות.

מדריך טיולים  ומורה דרך בשפלת החוף.

"סיורים בבית דגן וסביבתה."

על הדרך מיפו לירושלים הציבו הבריטים 17 תחנות משטרה לשמור על הדרך מפשיטות של שודדים . הישוב היהודי היחיד על הדרך היה מקווה ישראל .במלחמת העצמאות הדרך לירושלים עברה דרך מקווה ישראל ומושבות יהודה , ראשון נס ציונה חולדה לשער הגיא .

סיורים במקווה ישראל.

הכניסה ההיסטורית למקווה ישראל הייתה מכביש יפו ירושלים הוא כביש 44 ולאורכו נטועה שדרת דקלים היסטורית . היום הכניסה היא מכיוון דרום מחולון , אך אל תוותרו על השדרה הוותיקה- קרל נטר הקים את בית הספר כמקום הכשרה לילדי היהודים בעבודות האדמה . כי"ח(כל ישראל חברים) שנוסדה בצרפת בשנות ה 60 של המאה ה 19  ביקשו מקום חילופי להצלת יתומים שהועבר למסיונים באיטליה והבשורה הייתה חינוך יהודי לילדי ישראל . הוקמו כמה בתי ספר במרחב , בסוריה עירק וצפון אפריקה . קרל נטר מגיע לארץ ב 1869 הוא בא לשכנע הורים לשלוח את ילדיהם ללמוד חקלאות בבית הספר שיקים . בתחילה הוא גר במערה בצלע הכורכר יחד עם תלמיד אחד שהצליח לגייס למקום . בתחילה נבנים ביתו של קרל נטר ועוד כמה מבנים לאחר 3 שנים עקב מחלתו נוסע קרל נטר לפריז להירפא ואחריו מנהלים אחרים הגיעו לנהל את בית הספר שמתפתח . קרל נטר קבור במקום ובסמוך אליו המנהל הירש ושני ילדיו שמתו במקום מקדחת . במאה ה 19 נבנה בית הכנסת בסיגנון אקלקטי והפנים מחולק לשלוש סטראות ושלושה אולמות על ידי עמודים עם קשתות . תקרתו מצויירת בסיגנון מזרחי . לפני בית הכנסת ניצב לו פיקוס בנגלי ענק המשתרע על איזור נרחב ולידו בית המשאבה הבאר ובריכת המים שהשקתה את המקום . בסמוך לבית הכנסת ישנה ירידה ליקבי היין שנבנו במקום לחדר המכניקה שם פיתחו במלחמת העצמאות כלי נשק כמו מרגמת הדווידקה וטומי גאן . שהין כלי הנשק הראשונים מתוצרת מקומית . בכניסה ההיסטורית על הדרך ליפו פגש הרצל את הקיסר בדרכו לירושלים . במקום נטועה חורשת האיקליפטוסים הראשונה בארץ , ויש במקום גן בוטני גדול עם הרבה סוגי עצים מרחבי העולם ..

"סיורים בראשון לציון".

16 משפחות המייסדים בונות את בתיהן ברחוב הראשי בראש הגבעה בשטח שנרכש על ידי לבונטין . האנשים שלא ידעו את עבודות החקלאות התקשו בעבודת האדמה . לא היו מים במקום והם נאלצו לקנות מערביי הסביבה מים , ולכן הוחלט לחפור באר . הם החלו לחפור בראש הגבעה אך לא הגיעו למים . רק לאחר שירדו לתחתית הגבעה והחלו לחפור אך הבאר מתמוטטת . ביאושם שלחו נציג לקהילות אירופה לבקש כסף פיינברג המלומד והיודע שפות נשלח ומגיע לפריז לכי"ח והם מחליטים לתמוך במושבה ושולחים כסף אך אחרי פגישה עם הברון רוטשילד מחליט אף הוא לתמוך במתיישבים . נחפרת באר ומוצאים מים . הברון לוקח את המושבה תחת חסותו ופקידיו מנהלים את המקום ניטעים גפנים ונבנה יקב גדול וחדיש ומפעל לייצור חביות עץ . נפתלי הרץ אימבר מגיע למקום עקב מחלתו להירפא וגר במרתף של אחד הבתים שם הוא מחבר את הנוסח הראשון להימנון הנוסח סופי תוקן על ידי יהודה מטמן כהן שהיה המורה במקום והמנגינה הנבחרת היא של שיר עגלונים רומני . רק בשנת 2002 אחרי שבמשך שנים השיר היה ההמנון דה פקטו של המדינה חוקק חוק ההימנון והשיר נקבע כהימנון הרשמי . גם הדגל הראשון של מגן דוד עם פסים כחולים נוצר במקום כחלק מחגיגות למושבה ואף הוא אומץ כדגל הרשמי של המדינה ברבות הימים . ברחוב הראשי נבנה בית כנסת ששופץ לאחרונה ושוחזר , ואף בית הספר הראשון בית ספר חביב שלימד בו בשפה העברית  בלקינד המורה הוקם במקום . במקום נמצא מוזאון עם פריטים מחיי היום יום, לבוש ספרי לימוד כלי עבודה ועוד . במורד הרחוב נמצאת הבאר המקורית ובמקום סרט על מציאת המים – מוזיאון "מצאנו מים". ומולו בית הפקידות והמחסנים של ראשון  לציון.

חשיבותה של "ראשון לציון" בנרטיב הציוני ומדרחוב ראשון לציון, הבילויים הראשונים של 1882-בית הכנסת הגדול של ראשון לציון במרומי הגבעה, בית הפקידות בראשון לציון ושמש את פקידי הברון אוסיביאצקי ,ליאון, חיים ובלוך. מלון לונדון ובית גורדון שהוקם בסוף המאה ה 19 על ידי אברהם זאב  גורדון  ובתים ראשונים במושבה ראשון לציון. מבוכי המילים בגן העברית ובו 68 דונם של מדשאות ומתן כבוד לאותיות בעברית באחד העם 2 פינת כיכר המייסדים, בית האורכסטרה ובית העם של ראשון לציון.

"בית ספר חביב" העברי הראשון ופה הכינו את תכני הלימוד, טבע וגיאוגרפיה, לימודי קודש ותרומתו של אליעזר בן יהודה. קניונים בראשון לציון-קניון הזהב ובו 380 חנויות, קניון רוטשילד, קניון הבאר, מתחם g  וקניון שער העיר. בין שני אגמים בראשון לציון מערב והפארק האקולוגי, המערב הפרוע והפארק האקולוגי של ראשון לציון, ראשון לציון עיר היין וכרמל מזרחי והקמת חברת "כרמל" בראשון לציון.

 

סיורים מודרכים  וטיולים בנס ציונה:

סיור מודרך וטיול "באחוזת לרר" תחילתה של נס ציונה והיום "מוזיאון הדבוראי", סיור בגבעת האהבה של נס ציונה ובית המייסדים של נס ציונה, סיור ברחוב תל אביב ההיסטורי, כיכר מיכאל הלפרן, בית בוקסר ברחוב תל אביב 19 בנס ציונה, "גבעת התור וגדוד הניוזילנדים" ופריחת האירוסים.

"סיור בגבעת הקיבוצים":

בגבעת הקיבוצים שהייתה מקום הכשרה של גרעיני התיישבות לעבודה חקלאית לפני ההפניה להתיישבות עצמה הוקם לפני מלחמת העצמאות מפעל תעש לייצור תחמושת . כלי נשק היו בארץ אך תחמושת הייתה חסרה . להביא כמויות של קליעים הייתה בעיה עקב איסור הבריטים , ולכן הוחלט להקים מפעל ייצור כדורים בארץ המקום נבחר חרף העובדה שהיה קרוב לבסיסים בריטים . דווקא מתחת לאפם לא חשדו הבריטים שיקימו מפעל כזה . נקנו מכונות לייצור כדורים מפולין משאריות מלחמת העולם . הם פורקו והוברחו לארץ בתוך מכבשי דרכים . מתחת למאפיה ולמכבסה נחפר שטח גדול ותוך שבועיים הוקם מפעל סודי . גוייסו חברה צעירים שהוכנסו בסוד העניין כאשר שאר האנשים במקום לא היו מודעים למה שקורה מתחת לאפם . תוך סיכום עצמי ייוצרו במקום לפני צלחמת העצמאות כ 6000 כדור ביום . את הפליז לתרמילים קנו מעירית לונדון משאריות צינורות שנותרו לאחר מלחמת העולם . והובאו לארץ בטוענה שהם משמשים ליצור מיכלים לאודם לנשים . מפעל זה הציל את הישוב היהודי בארץ בכך שסיפק תחמושת ללחימה .

סיורים מודרכים ברחובות:

רחוב יעקב היה הנחשון הראשון של רחובות. קרוי על שם יעקב ברוידא, שהיה ראש אגודת "מנוחה ונחלה" שהקימה את המושבה. בקיץ 1890 עלו 31 איש לרחובות וקראו לביתם החדש רחובות, על פי הצעתו של ישראל בלקינד, המטאפורה לשם רחובות בא מהבאר שחפר יצחק: "ויקרא שמה רחובות כי עתה הרחיב ה׳ לנו ופרינו בארץ (בראשית כ"ו, 22). על הגבעה הסמוכה לרחוב התגלו שרידי יישוב עתיק, שכונו בפי הערבים "חירבת דוראן". טיולים וסיורים מודרכים ברחוב יעקב ומנוחה ונחלה להיכרות עם תחילתה של רחובות. טיולים במכון ויצמן ואתרין כולל בית הנשיא חיים ויצמן- סיורים בשכונות התימניות הוותיקות של רחובות-

מוזיאונים ותרבות בעיר רחובות-סיורים מודרכים וטיולים לקבוצות  בנס ציונה ועיר היין רחובות, סיור טיול בגדרה וטיול בקזרמות של מזכרת בתיה.

 

"בית חיים ויצמן ברחובות"

ויצמן שהקים את מכון זיו ועבד שם במחקר כאיש מדע ביקש לבנות את ביתו על גיבעה במקום האדריכל מנדלסון גויס לעניין ולמרות בקשתו לבית צנוע משכנע אותו מנדלסון לבנות בית מפואר שיתאים לאירוח שועי עולם . הבית נבנה בכספו הפרטי של וייצמן שהיה אמיד עקב הפטנטים הרבים שהיו על שמו וברא ובראשונה פטנט ליצור אצטון המשמש בתעשיית הנשק ונמכר לבריטים במלחמת העולם הראשונה . הבית נבנה במבנה אוניה ובקומה הראשונה חדר אוכל ספריה וחדר אירוח גדול . בקומה השנייה חדרי המגורים . וייצמן הורה שביתו יתרם למדינה והוא ואשתו ניקברו בחצר הבית . סיורים וטיולים מודרכים ברחובות: סיורים מודרכים לאורך רחוב יעקב ומנוחה ונחלה -בית ספר סמילנסקי, בית דונדיקוב ומשה סמילנסקי, בית העם ובית הכנסת של רחובות, בתי הדר ברחוב מנוחה ונחלה.

סיור מודרך בראשון לציון: סיור מקסים המתחיל בגן המושבה דרך רחוב זד"ל, בית העם, בית הבאר" ומצאנו מים" ,הקיוסק הראשון, בתי ראשונים בראשון לציון, בית הרופא, מוזיאון ראשון לציון, בית ספר חביב ובית הפקידות המהודר, יקבי כרמל מזרחי בראשון לציון.

"סיור מודרך ויום גיבוש בנס ציונה":

מסלול הדגל של נס ציונה –  סיור באתרים היסטוריים בלב נס ציונה ברחוב תל אביב ורחוב השושנים, גבעת האהבה, בית הראשונים ששופץ לאחרונה, בית הדגל ובית הפועלים כולל אחוזת לרר-

הנחלה, הידועה גם בשם "אחוזת לרר", הוקמה עוד לפני עלו חלוצי נס-ציונה על הקרקע. בבית בו התגורר הכוורן (הדבוראי בימינו)הראשון בציון, ובשנים האחרונות עובדים על הקמת מוזיאון הדבש והכוורנות כפי שגר בו הדבוראי הראשון ראובן לרר האיש והאגדה של נס ציונה.

טיולים מודרכים  וסיורים ברחובות: סיור לאורך רחוב יעקב ואתריו ההסטוריים הרבים בבית יוספזון, בית דונדיקוב, בית העם, בית הכנסת, בית ספר סמילנסקי ועוד, בין המייסדים המפורסמים היו:  משה סמילנסקי, דוד שמעוני, שלמה בלומברגטאן (יהואש), נחום גוטמן, בנימין תמוז, ס. יזהר, דן אלמגור, ורחל המשוררת שהתה פה לפחות פעמיים בחייה. טיולים וסיורים בגדרה: בחורף תרמ"ה (1884) בנר שני של חנוכה הגיעו שני ראשוני גדרה בסמוך לכפר קטרה, הדליקו עצים והתחממו וחיכו ליתר החברים שיבואו לחזקם. תשעה גברים רווקים הקימו את גדרה והיכן הנשים? יגיעו בהמשך כשהמושה כבר תוקם על הקרקע. העשירי שהגיע ,היה כנראה קשה לו וחזר על עקבותיו.. כמו כל התחלה היא לא קלה וכך גם אצל אנשי גדרה, נכיר את הדמויות מקרוב ונהנה מרחוב המייסדים המקסים והיפה של גדרה-מושבת הבילויים.

אתרים בגדרה: בור הבילו"יים, בית הכנסת של גדרה, בית הספר הראשון ומגדל המים של גדרה, צריף סברדלוב, בית מינץ מוזיאון הבילו"יים של גדרה-ד"ר משה מינץ היה בין חברי  תנועת ביל"ו, נמנע מהקבוצה עד שעלו ממש על הקרקע. בשנת 1925 הגיע ד"ר מינץ עם אישתו לגדרה והקים את "בית העם"  במבנה המזכיר ארמון מהודר. הבית נבנה בסגנון האקלקטי המקסים של מערב אירופה , קלסי מפואר, מקושט בעיצובים מיוחדים בטח לארץ ישראל . הבית נבנה על ד"ר  מינץ הבנוי כ סטילובט הגבוה מעל סביבתו ומימנו נשקף נוף המושבה ובתי גדרה – והארמון היה "בתור בית להעם ומרכז סוציאלי ואינטלקטואלי, ולששון החיים לכל בית במושבה גדרה"

סיור במושבת הבילו"יים בגדרה ובמושבת הברון הראשונה, הברון אדמונד דה רוטשילד במזכרת בתיה- סיור בגדרה-מחנוכה 1884 נר שני של חנוכה מגיעים ראשוני הבילו"יים והקימו שתי אבוקות גדולות כנגד שתי נרות חנוכה, ביקור בבית העם הוא בית מינץ שהפך למוזיאון, צריף הבילויים של גדרה והפעמון שמסמל את תחילת או סוף יום עבודה, סיפור של חלוצים ובכלל סיפור העליה הראשונה בישראל ועוד. בראש הגבעה בית כנסת ישורון הראשון מ-1912, בחצרו מגדל המים הראשון של המושבה גדרה- אירוח אתני קולינרי בגדרה אצל משפחות מקומיות בסיגנון אתיופי, מרוקאי ועוד. סיורים מודרכים בגדרה וטיולים לקבוצות בגדרה ומזכרת בתיה, ימי גיבוש וכיף בגדרה שהוקמה בנר שני של חנוכה.

משטרת הטיגארט בגדרה היא משטרת קטרה:

בשנת-1884 רוכש הרב יחיאל מיכל פינס איש הסתרים של משה מונטיפיורי עבור הבילויים אדמות שהיו בבעלות הקונסול הצרפתי , ליד הכפר הערבי קטרא, כפר ששכן נכון להיום בכניסה הצפונית של גדרה. ההסבר היה שמקור השם קטרא הוא גדרה המקראית, ולכן נקרה המקום החדש גדרה- יחסי שכנות וחברות טובים מאד בין תושבי קטרא לאנשי גדרה השלווים.

משטרת הטיגארט בגדרה שנקרא משטרת קטרה, היה אחד ממבני המשטרה שהבריטים בנו בתקופת המרד הערבי 1936-1939 בכל חלקי הארץ , מגבול הצפון הלבנוני ועד הרטוב, משטרת כפר סבא, נבי יושע, רחובות, גדרה, מצודת יואב-משטרת עיראק סואידן ( נגבה- היום מוזיאון גבעתי) ועוד

בנייני משטרה אלו, שהיו היו בגדלים שונים ושמשו מרכז שליטה בריטי, נקראו טיגארטים על שמו של סר צ׳ארלס טיגארט שהיה מומחה בריטי ללוחמה בטרור, ונבנו בחלקם בצורה של מבצרים ..ברחבי הארץ יש מספר טיגארטים שעברו שימור ובעיר  רחובות למשל ישנו מבנה טגארט ששופץ ושומר , שם יושבת המשטרה, ומצודת יואב שומרה אף היא, והיום מהווה  בסיס ובית למוזיאון גבעתי-לא נעים כלל.

בגדרה ישבה כאן המשטרה הבריטית, ואחרי מלחמת העצמאות, לאחר שהתפנו מכאן הבריטים, הפך המקום לכלא צבאי ופעילות מודיעינית מסווגת, בשנות התשעים היו במקום מרכז קליטה והיום הוא עומד, שומם עלוב, עצוב ומתפורר..בשנות ה-90 היה במקום מרכז קליטה והיום הוא עומד, שומם עלוב, עצוב ומתפורר.. רכושו של משרד הבטחון.

 

סיורים מודרכים וטיולים בגדרה ומזכרת בתיה עם אפי נחמיאס, כמו כן סיורים באשדוד ואשדוד ים, טיולים ביבנה ויבנה ים, טיולים וסיורים ברחובות ומכון וייצמן, נס ציונה וסיפור הדגל וואדי חאנין וראשון לציון עיר היין.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

דילוג לתוכן