סיורים טיולים וימי גיבוש מקצועיים למגוון קבוצות בעוטף עזה.
מזרחנות ויחסי רצועת עזה ומדינת ישראל. סיור מרגש מקצועי מלא בתיאוריה גיבורי ישראל נשים וגברים, אזרחים החיילים המתמקד ביום האסון של 7.10.23 אסון שמחת תורה.
הסיורים מתבצעים לקבוצות סגורות או לבודדים זוגות ומשפחות( גופים קטנים) שרוצים לסייר ולהתחבר לקבוצה בהגעה עצמית למפגש יד מרדכי או אחר.
אופי סיור עוטף עזה:
חיבור בין המידע הידוע לנו עם הנקודות המדוברת בעוטף עזה עם תיאורים והדרכה על הקרבות, החדירה הגדולה, ההתנגדות של אזרחי וחיילי צה"ל ועד לסיום קרבות ההדיפה הראשונה.
אלו אתרים מומלצים לסיור בעוטף ישראל ועזה?
"משטרת שדרות" לשעבר והיום אנדרטת גיבורי שדרות, "גבעת קובי" או "גבעת העיתונאים" בה נראה את בית לאהיא ובית חנון, ג'בליה ועזה, לצד ישובי העוטף הישראלית קיבוץ ניר עם, ארז, יד מרדכי, אור הנר, קיבוץ גבר עם, תצפית על שדרות אשקלון ואשדוד.
כביש 232 ומיגונית קיבוץ מפלסים(תיאור קרב מפלסים), אתר ההנצחה של סתיו גטה ועדן גז האשקלוניות לצד לירז אסולין מקרית מלאכי."אנדרטת החץ השחור" – מנקודה זו חדרו עשרות טנדרים של הנוח'בה והג'יהאד האסלאמי, חשוב לעצור בסיבוב מפלסים( עיקול המוות) באנדרטה לזכרו של אלוף משנה ליאון בר מגדרה וכל זאת בציר העוטף את ישובי שער הנגב ואשכול הוא כביש 232.
"אנדרטת כתב ושם" ליד קיבוץ כפר עזה וצמוד למוזיאון "מעוז מול עזה" המספרת אודות 64 מנרצחי קיבוץ כפר עזה, הכתב כפי שנרשמו את שמם, "שביל הקיבוץ" ומסביב שמות הנרצחים.
מפת כפר עזה בתבליט מתכת חומה בלויה ומעבר לה בתי הקיבוץ ושכונת שג'עייה ומגדלי עזה.
"קיר המוות במושב תקומה" – אתר הרכבים השרופים ונמצאים פה 1560 רכבים שרופים מנוקבים והרוסים- הרכבים של אורי דנינו, בן שמעוני, בכור חי סוויד, אביבה וקית סיגל, עידן פרץ ועוד.
"גבעת התצפיתניות" מעל קיבוץ נחל עוז ומכאן נוכל לראות היכן ישבו התצפיתניות והבלונאים, מיקום פלוגת שילה הר אבן מגדוד 13, מיקום הטנקיסטים של חטיבה 188 חטיבת ברק.
תיאור והסבר על התצפיתניות כפי ששמעתי מהורי התצפיתניות וממקורות אחרים וקרובים.
אתר מיצגי הנובה בחניון רעים המקום בו רקדו בנינו ובנותינו במרכז הרחבה של חניון רעים ובארי. מיקום הבר הקטן והגדול, מיקום המכולה של הזבל, קו השירותים הזמניים, מיקום עמדת הדי ג'יי ונהגברה לצד חניון הלינה. האמבולנס השרוף ועוד.
"מיגונית הציפור" או "מיגונית המוות" של קיבוץ רעים, מיגונית המוות של ענר שפירא. הירש גולדברג פולין, אור לוי ואוריה כהן, לידור לוי וניצן רחום. אלון אוהל ואיילת ארנין חברתו.
מיגוניות נוספות בעוטף עזה:
מיגונית רעים מזרח. מיגונית בארי מזרח ומערב, מיגונית עלומים. מיגונית מפלסים ושער הנגב.
אתרים נוספים לביקור בסביבת העוטף: עליה ותצפית מתל גמא, פסיפס נירים, מפגש עם אורי אלון האגרונום הנודע, מפגשים עם אישים בעוטף, אפשרות לקניית פירות וירקות העוטף, פריחה ברחבי הנגב בחורף, בית המייסדים בשדרות, פארק מוסקוביץ' שדרות.
על אלו דמויות אנשים גיבורות וגיבורים אשוחח ואספר בסיור עוטף עזה?
אביחי ראובן שהגיע מקרית מלאכי לעזרת מחנה זיקים וכיום כבר קצין בצנחנים, נשוחח על הסמ"פ אור מוזס ואדיר עבודי מפקד הפלוגה של בסיס זיקים לפיקוד והצלה, נתאר את לקיחת האחרויות של הסגל ורק הם נלחמו נגד מחבלי החמאס ו 91 טירונים שהיו הוחבאו במגנן.
סיפורו של קיבוץ יד מרדכי ושיתוף הפעולה ביום אסון שמחת תורה עם צוות ארנון זמורה וארבעת לוחמי מג"ב היושבים בכניסה לקיבוץ יד מרדכי, ומה גרם לכך שידו של קיבוץ יד אור הנר הייתה על העליונה?.
מה קרה בנתיב העשרה? 3 מחבלים שחדרו על מצנחי רחיפה, מה קרה במהלך שעה אחת? ואלו כוחות היו במושב נתיב העשרה. קרב מחסום ארז, היה קרב? מהמקומות המבוטנים ומחוזקים בעוטף עזה.
מה בין קיבוץ ארז לאור הנר? אתאר את חיבור שני הרבשצ"ים אור חבה מארז ויניב קסטנבויים מקיבוץ אור הנר. אמיר נעים ז"ל הבריסטה של קפה "אוריוס" נפל בהגנת קיבוץ ארז.
"אתם של ישראל"?..אודיה ודולב סוויסה נרצחים ממבש בדקות הראשונות ומה קרה לרומי וליה בנות ה 6 ו 3 מי הציל והיכן זה קרה?סיפורו של לוחם הימ"מ ג שצלף על צלפי המחבלים במשטרה, סיפורן של מור שקורי ומאלי שושנה, נזכיר את הקצינה בר מנשורי לצד הממ"ז(מפקד המחוז) והכוחות שהגיעו לשדרות.
סיור בשכונות שדרות, התחנה מול הספריה בה נרצחו 13 הגמלאים מיוצאי חבר המדינות, בר רובינשטיין ז"ל בשכונת ירמיהו, לחימה בין כיכרות ועוד.
נדבר ונדריך בכביש 232 מצומת שער הנגב ועד לקיבוץ מפלסים, סיפורו של יוסי טהר גיבור ישראל, מצב הקיבוץ לעומת אחרים, מיגונית מפלסים, נמשיך לאתר ההנצחה של סתיו גטה עדן גז ולירז אסולין, מטרים ספורים משם בעיקול המוות נדבר על עזרו הרבה של אלוף משנה לאון בר שהציל המונים מתושבי שדרות והקיבוצים יחד עם בנו סמ"פ בצנחנים במילואים.
##############
אתר התצפיתניות בגבעת התצפיתניות ליד נחל עוז הוא מקום אסטרטגי שממנו ניתן להשקיף על אזורים נרחבים. התצפיתניות הן נשים המוצבות באתרים שונים כדי לנטר פעילות חשודה, בעיקר במצבים של מתיחות ביטחונית. אופיין של התצפיתניות:
יכולת תצפית גבוהה: התצפיתניות מאומנות לזהות תנועות חשודות ולהגיב במהירות.
כושר פיזי ונפשי: הן נדרשות להיות פיזית ורגשית מוכנות להתמודד עם מצבים מתוחים.
הבנה טכנולוגית: לעיתים קרובות הן משתמשות באמצעים טכנולוגיים כמו מצלמות ומכ"מים.
מי יכולה להיות תצפיתנית: תצפיתנית יכולה להיות כל אישה בגיל המתאים, בדרך כלל עם רקע צבאי או הכשרה מקצועית בתצפית ובאבטחה. לרוב, נדרשת יכולת לעבוד בתנאים קשים ולהתמודד עם לחצים.
אסון שמחת תורה, 7 באוקטובר 2024:
ביום זה התרחש אירוע טראגי שבו נתקלה מערכת הביטחון באיומים קשים. תצפיתניות רבות היו מעורבות במעקב ובתגובה, אך האירועים היו קשים ומורכבים. המידע על מה בדיוק קרה ביום זה עדיין מתפתח, אך ברור שהיו פגיעות קשות והמצב היה מתוח מאוד.
התצפיתניות שחזרו מהשבי: נעמה לוי, לירי אלבג, קרינה ארייב, דניאלה גלבוע ואגם ברגר.
התצפיתניות שנרצחו בנחל עוז:לירי אלבג, הדר נועם כהן מזיתן, שחף ניסני מאשקלון. נועם אברמוביץ' מגבעת ברנר, אביב חג'ג' ממושב גילת. שירת ים עמר, ים אשרם, נמרי , יעל לייבושור, מיה
נועה מרציאנו נרצחה בשבי בבית חולים שיפא.
********************************
ביום האסון בשמחת תורה, 7 באוקטובר 2023, התרחש אירוע טראגי במסיבת הנובה, שבו הותקפה המסיבה באופן אלים. האזור היה מלא באנשים, כולל צעירים שהגיעו לחגוג. מה קרה במסיבת הנובה?
התקפה פתאומית: המתקפה התבצעה באופן מפתיע, והיו פגיעות רבות.
בר קטן וגדול : שני הברים במתחם שימשו למכירת משקאות, והיו שם אנשים רבים באותו רגע.
מכלי הפסולת: המכלים באזור שימשו לפסולת מהמסיבה, והיו בהם אנשים שניסו למצוא מקלט.
האמבולנס השרוף: במהלך המתקפה, הותקף גם אמבולנס שנשלח לסייע, מה שהקשה על פעולות החילוץ וההצלה. אזור הריקודים בנובה: האזור היה מרכזי במסיבה, ושם התרחשו חלק מהאירועים הקשים, כאשר אנשים ניסו לברוח. האירועים היו קשים ומורכבים, והשפעתם ניכרת עד היום.
***************************************************************************************************************************************************
בהרחבה על העיר שדרות עיר הגיבורים:
העיר שדרות היא עיר בדרום ישראל, סמוכה לרצועת עזה, ויש לה סיפור ייחודי של התפתחות, חוסן והתמודדות עם מציאות ביטחונית קשה לאורך השנים.
רקע כללי והיסטורי על שדרות:
ייסוד והתפתחות: שדרות הוקמה בשנת 1951 כמעברה לעולים, בעיקר מעיראק, מרוקו ותימן. במשך השנים הפכה לעיירת פיתוח וסבלה מקיפוח חברתי-כלכלי.
גידול והתחדשות: בשנות ה-90 התחולל גל עלייה גדול מברית המועצות לשעבר, והשפיע על דמותה של העיר. בעשורים האחרונים חלה בה תנופת פיתוח והתחדשות עירונית.
המצב הביטחוני לפני אוקטובר 7
מאז תחילת שנות ה-2000, ובעיקר אחרי ההתנתקות מרצועת עזה ב-2005, שדרות הייתה תחת מתקפות רקטות בלתי פוסקות מצד חמאס וארגונים נוספים בעזה.
התושבים חיו בשגרה של אזעקות "צבע אדום", מקלטים ומיגון, אך הפגינו חוסן אזרחי יוצא דופן. המדינה השקיעה רבות במיגון מוסדות חינוך ובנייני מגורים.
אסון 7 באוקטובר 2023
ביום שבת, שמחת תורה, ב-7 באוקטובר 2023, חמאס פתח במתקפת פתע גדולה על יישובי עוטף עזה.
שדרות הייתה אחת מהערים הראשונות שבהן חדרו מחבלים חמושים, והתרחשו קרבות רחוב בין המחבלים לכוחות הביטחון. אזרחים וחיילים נהרגו ונפצעו.
המשטרה ובמיוחד תחנת שדרות ספגה אובדן כבד – מחבלים רצחו שוטרים ולכדו את התחנה לזמן קצר.
אחרי אוקטובר 7 – השפעות ושיקום
פינוי אוכלוסייה: רוב תושבי שדרות פונו בשבועות הראשונים שלאחר האירוע לערים אחרות, מלונות או קיבוצים ברחבי הארץ.
פגיעה נפשית וחברתית: לצד האבל על הנפגעים, העיר מתמודדת עם טראומה קולקטיבית, בעיקר בקרב ילדים ונוער.
שיקום והתחדשות: החל תהליך של חזרה הדרגתית לעיר במהלך 2024, כולל השקעה מחודשת בתשתיות, חיזוק מערכות הביטחון העירוניות, ותמיכה פסיכולוגית לתושבים.
גאוות יחידה: שדרות נתפסת כסמל לאומץ וחוסן לאומי, והקהילה המקומית ממשיכה לגלות סולידריות מרשימה.
*****************************************
ביום שבת, 7 באוקטובר 2023, במהלך מתקפת הפתע של חמאס על יישובי עוטף עזה, פעלו לוחמי הימ"מ (יחידת המסתערבים של משטרת ישראל) במספר מוקדים קריטיים, כולל שדרות, צומת שער הנגב, יד מרדכי וכפר עזה. פעילותם הייתה מכרעת בבלימת המחבלים ובהצלת חיי אזרחים וחיילים.
שדרות פעילות הימ"מ הייתה בעיקר במשטרת שדרות צומת שער הנגב כולל צומת שדרות.
פעילות הימ"מ ביד מרדכי
הקרב ביד מרדכי נחשב לאחד מהאירועים המרכזיים שבהם הצליחו כוחות הביטחון לבלום את מתקפת המחבלים ולמנוע אסון כבד ביישוב. תושבי הקיבוץ לא נפגעו, אך מבנים רבים, כולל "הבונקר" ההיסטורי של מרדכי אנילביץ', ניזוקו מהפגזות המחבלים .
פקד ארנון זמורה – גיבור הקרב
פקד ארנון זמורה, מפקד כוח הימ"מ בקרב, הפגין תעוזה ומנהיגות יוצאת דופן. לאחר הקרב ביד מרדכי, המשיך זמורה להילחם בזירות נוספות, כולל בנחל עוז ובארי. בחודשים שלאחר מכן, השתתף זמורה במבצע חילוץ חטופים בעזה, שבו נפצע אנושות מירי מחבלים ונפטר מפצעיו עם הגעתו לבית החולים .
הנצחה וזיכרון:
שנה לאחר האירועים, התקיימה עצרת זיכרון מרכזית בקיבוץ יד מרדכי, לציון שנה לטבח 7 באוקטובר ולכבוד תקומת יישובי העוטף. האירוע כלל הופעות של אמנים מובילים והכנסותיו הוקדשו לשיקום מוסד חינוכי "שקמה" לנערי צפון עוטף עזה .
הקרב ביד מרדכי והפעילות ההרואית של לוחמי הימ"מ, ובראשם פקד ארנון זמורה, מהווים עדות לנחישות ולמסירות של כוחות הביטחון בהגנה על אזרחי ישראל.
.



.
.