סיור טעימות קולינרי בשוק הפשפשים ביפו."
סיורים ביפו וטיולים לקבוצות בסמטאות יפו השעון והשטח הגדול.
סיור ביפו העתיקה החדשה בעג'מי, המושבה האמריקאית , נווה צדק, צפון יפו, בשדרות ירושלים , בשדרות יפת ובשוק היווני.
העלייה מבולגריה בשנת 48 הביאה עימה את סבתא ג’ולי ומשפחתה. על מנת להתפרנס בכבוד במדינת ישראל החדשה סבתא החלה לעסוק במלאכת היד של בצק הפילו הבולגרי ועד היום משפיע על יפו העתיקה והחדשה, יפו הבולגרית והמרוקאית טריפולית.
2 סוגי בורקס לטעימה, גבינה/מתוק, פלאפל השוק טעימות פלאפל בעשבי תיבול, באמצע השוק – חומוס יפואי טרי (צלחת לכל חמישה סועדים) ופיתות משקה סחוט טרי- בננה/תפוז/גזר או מה שבעונתו, ד"ר שקשוקה – שקשוקה במחבת לחמישה מטיילים עם לחם שחור של פעם, בורקס פילו בולגרי אמיתי, מלוח או מתקתק. השוק שתחילתו צלבני, מאמלוכי, תורכי ובעיקר בריטי וישראלי על תקופותיו השונות.
נכיר את התמורות שחלו בשנים האחרונות ולמען האמת בכל יום ניתן לראות מגמות חדשות, את ההתחדשות של יפו מיום ליום- הסיור יתחבר ליפו העתיקה (שעתיים), עג’מי, נווה צדק או סיורים והדרכות במושבה הטמפלרית "שרונה". היסטוריה וחברה, תיאולוגיה, מושבה שהפכה למתחם בילויים ובעיקר- "מסתרי שרונה" החבויים מתחת ומעל האדמה. עתיקות, אלטעזכן ומיני שאריות למכירה, בשוק הפשפשים ביפו ושינויי תמורות השנים האחרונות בוינטאג' ובקולינריה.
*******************************************************************************************************
"סיור משולב בעג’מי ביפו והשכונות" -טיולים מול ויפו העתיקה. סיור שבסיסו השכונה הרומנטית עג’מי השופעת במבנה הדר וארמונות, ובחלקיה השונים, שכונות יפואיות מייצגות עם שילוב חדש ישן של יפו העתיקה-עג'מי האדריכלית אמנותית היסטורית ובימינו אנו יפו המתחדשת. סיורנו יסוב לו מגלידה אנדריי בשדרות יפת(ניתן מנמל יפו עם חניה ענקית) וימשיך לנקודות הבאות:
בית השגריר הצרפתי וסיפורו המרתק של האדריכל היהודי יצחק רפפורט ותכנון המבנה בסיגנון הבינלאומי לעבדול רחים המולטימליונר,בית חולים דונולו לפני ואחרי מלחמת העצמאות, ביקור במרכז פרס לשלום ביפו, סיגנונות בניה בעג’מי,אקלקטיות, "מדרון יפו"-אקולוגיה יפואית, אתרים ברחוב קדם בעג’מי, סיפורי משפחות עג’מיות, קדם 60, השכונה המרונית, תצפית מרחוב אנדרומדה על איזור הנמל ומדרון יפו, אתרים ברחוב הדולפין והצדף,סימטאות לא מוכרות והווי מקומי יפואי, בית העלמין הישן של יפו ובו גבירי ורבני יפו מראשיתה, נמל יפו המתחדש, סמטאות יפו הפחות נודעות, לאורך שדרות יפת ואתריו המשופצים משודרגים.(סיור טעימות בשוק הפשפשים ביפו).
עוד לעיון www.toursguides.com www.efitours.co.il
יפו יפת ימים, יפו היפה והמתחדשת, יפו של שלוש דתות ואלוקים אחד, עג'מי ביפו.
******************************************************************************************************
"הכנסיה-כיכר קדומים יפו".
את המבצר בנה לואי ה-9 שהיה מלך צלבני (המלך הבנאי ), כיום הכנסיה היא פרנציסקנית, המנציחה את דמותו של פטרוס . מיפו פטרוס יצא לרומא לשליחותו האחרונה ושם נצלב הפוך על הצלב- בראש הכנסייה בסמוך לצלב ישנו סלע שמקורו בבנייאס. מהמקום בו קיבל פטרוס את המפתחות למלכות השמים . ישוע אומר לפטרוס – "אתה הסלע ממנו תיבנה כנסייתי"' כיוון האפסיס פונה למערב ולא למזרח כפי שהיינו מצפים, כי במקום זה בעצם פטרוס מקים דת חדשה ומפנה את גבו ליהדות ופונה דווקא מערבה לרומא ולוותיקן- ניתן לערוך מיסות בכל השפות – פונה לכל העובדים הזרים.
גשר המשאלות ביפו-
גשר להולכי רגל ליד המעקה ממוקמים 12 המזלות, על פי האמונה , כל מי שיחזיק במזל שלו וייבקש משאלה – משאלתו תתממש במיוחד לאחר שעצם עיניו והפנה מבטו לים ובטח לסלעי אנדרומידה
היסטורית העיר יפו- תחילת העיר כעיר נמל מצרית המשמשת כשער לכל הארץ. המלך תחותמס השלישי הגיע ליפו כאשר חייליו מוחבאים ומוסתרים היטב בכדים מהתקופה המצרית הקדומה נשאר רק השער המשוחזר עם הירוגרוליפים.. יונה הנביא שבורח משליחותו ,ובמקום להגיע לננווה הוא בורח לתרשיש, הים גועש ורועש. יונה מבקש מהמלחים שישליכוהו לים כי הוא האחראי על כך ולאחר הפצרות רבות הוא נזרק לים, הים נרגע ודג גדול בלע את יונה רק אחרי ששאלו "בשל מי הרעה"?. יונה נשאר במעי הדג 3 ימים ולאחר מכן הדג הקיאו אל חוף הים של יפו.
בנוסף פה החלה הנצרות את צעדיה הראשונים כאשר פטרוס נרדם על גג ביתו של שמעון הבורסקאי ביפו וחלם. בחלומו ראה את השמים נפתחים, כל מיני חיות יורדות אל הארץ והקול אומר לו "קום פטרוס טבח ואכול". פטרוס מסרב לאכול כי לא אכל דברים כאלה. אך הקול חזר שלוש פעמים.
המסר שפטרוס הבין הוא שמעתה הנצרות פתוחה לכל אדם ולא רק ליהודים. ומעתה הנצרות מתנתקת מהיהדות ,ומאפשרת לאכול מכל וכול והופכת לדת עצמאית ואוניברסלית, יפו מוזכרת בתקופת מסעי הצלב וההסכם יפו שנחתם ברמלה בין צלאח א-דין וריצ'ארד לב הארי בשנת 1192.
בשנת 1268 מגיעים ליפו הממלוכים שהורסים את כל ערי החוף מחשש שמא הצלבנים יחזרו- נפוליאון הגיע ליפו בשנת 1799 בדרכו לעכו. הוא שלח קצין צרפתי עם הסכם כניעה לאזרחי העיר, אך הם בתגובה רצחו אותו. נפוליאון לא נשאר חייב ,וחייליו נכנסו לעיר, פרקו כל עול וטבחו באוכלוסייה הערבית שהייתה בעיר. מספרים שהיו בעיר הרבה נחלי דם – חייליו רצחו, בזזו ואנסו ללא מעצורים וגרמו לפוגרומים שלא מן העולם הזה. מעט הניצולים ששרדו ברחו והסתתרו במבנה הכנסייה . הם נכנעו לאחר שהובטח להם כי יחיו, אך נפוליאון ,לא ידע מה לעשות עם השבויים ולכן הביא אותם לחוף הים והורה לחייליו להרוג אותם.
יש אומרים ששמו של נפוליאון הוכתם ביפו בשלושה כתמים שחורים והם:
אי כיבוד הסכם הכניעה של המתבצרים במבצר והוצאתם להורג.
הטבח שביצעו חייליו בתושבי יפו מבלי שהתערב או מנע אותו.
'זירוז הטיפול' בחייליו חולי הדבר שהיו בכנסיה הארמנית.
בשנת 1807 מוחמד אבו נבוט משקם את העיר מההרס שהשאיר אחריו נפוליאון. הוא בנה מסגד וסביל ובכך חיזק את העיר והשרה ביטחון, בשנת 1830 מתחילים ראשוני היהודים להתיישב ביפו. העליות הגיעו דרך נמל יפו שהוא השער של ירושלים, הרב אברהם יצחק הכהן קוק הגיע כעולה חדש והתמנה לרב של יפו ולרב המושבות, הרב קוק גר בזמנו ברחוב אחווה 26 בנווה צדק יפו.
בשנת 1909 נערכה על חופה של יפו הגרלת הצדפים להקמת אחוזת בית.
ביוני 1936 בגלל שהעיר מאוד צפופה ולא ניתן לעבור בין סמטאותיה בכלי רכב , הבריטים החליטו לפוצץ חלק מהמבנים ובכך לאפשר דרכי מעבר. המבצע נקרא 'מבצע עוגן' כי הדרך שנפתחה דמתה לעוגן, בשנות ה 50 היה חשש שהאוכלוסייה הערבית תחזור לערים הערביות יפו, עכו וטבריה ולכן החלו להרוס אותן עד היסוד. טבריה -נחרבה ונהרסה, יפו – החלו בהריסות, אך הבינו מהר שכדאי לשמר ולכן הפסיקו להרוס. העיר עכו – נשארה כמעט בשלמותה.
מוזיאון יפו-
יפו היא עיר עתיקה מלפני כארבעת אלפים שנה. ביפו נמצאו שרידי חומה חפיר וחלקלקה- מקור המילה יפו- מהשם יפת, יש האומרים מהמילה יופי ותמיד ניתן להגיד: יפו יפת ימים כדברי ש"י עגנון(צ'צ'קס)
במוזיאון יפו ישנה הצצה לחפירות שהתחילו בשנות ה-60 על ידי יעקב קפלן. השכבה התחתונה היא מהתקופה ההלניסטית –ישנו פסיפס של מבנה ציבורי . מעליו ישנה שכבה מהתקופה הרומית ( 106 לספירה). ישנם שרידים של קארדו ובסמוך השוק = אגורה. בנוסף בתוך בית ,נמצאה אבן עליה נכתב "יהודה אגרינימוס", מכאן מסיקים שהיו בעיר תושבים יהודיים. אגרונימוס = מקצוע של מודד עם משקולות ומדידות.
המנזר הארמני של יפו- המקום בו השאיר נפוליאון את חייליו חולי הדבר לטיפולו המסור של הרופא.
יש לשים לב לתנועות היד הזהות של ישוע ושל נפוליאון ללמדינו שנפוליאון הוא בדומה לישוע =המשיח.
"מסגד הים ביפו" – פה במסגד הים, התפללו הספנים לפני יציאתם לים, ויש אומרים שפה התפללו הנשים לשובם /או שלא ,של הגברים מהדייג, בבלומפילד חפרו ומצאו עוגן ואלה פלישתית שחציה דג וחציה אישה כנראה מהשפעת הסיפורים שקשורים לים.