"טיולים לקבוצות ואירגונים בשפלת יהודה וסביבות הרי ירושלים".
"מדריך טיולים בין שביל המעיינות בהרי ירושלים ועד תל לכיש ותל בורגין".
https://www.youtube.com/watch?v=rIVAymRFqM4&t=13s
מסלולים וטיולים עם אפי נחמיאס עם 36 שנות ניסיון והדרכה בטבע ובעיר עם איכות והתאמה לאופי הקבוצה:
מסלולים סיורים וטיולים מודרכים בשפלת יהודה:. סיורים מודרכים בתלים המקראיים בתל בית שמש, סיור בתל עזקה, תל שכה, סיור בתל קאייפא הייחודי ובעקבות אכיש מלך גת, סיור טיול בתל גודד ותל בורגין, סיור מודרך בתל מדרס כולל מערת הזחילה מימי בר כוכבא, סיור וביקור במדרס במערת הקולומבריום המהממת כולל המאוזוליאום המפואר ומערכת זחילה מימי בר כוכבא.
סיור בתל לכיש המפואר ובבית גוברין: סיור בלכיש ותל לכיד בעקבות עבודות השימור והחשיפות החדשות ישנות של תל לכיש – שחזור השער הפנימי והחיצוני של לכיש מהמקורות, במת תל לכיש, הארמון ומקום מושבם של מושלי יהודה, 2.5 דונם של תל לכיש וחפיר עמוק.
סיור בכביש 358 וחבל אמציה ושקף:
סיור בבית שמש החדשה וסביבתה עד צורעה ותל צורעה:
סיורים מודרכים במסלולי הרי יהודה וירושלים: סיור בנחל חלילים במבשרת ציון, סיור באגם אבן ספיר, סיור בסטאף ועין ביכורה, שמורת הר טייסים, שמורת יער הקדושים או יער בני ברית.
סיור בחורבת חנות ודרך הקיסר והמשך לנחל זנוח ועין מטע, כניסה למעיין חתום עין תנור.
"סיור מודרך בשביל המעיינות" של הרי ירושלים מחורבת סעדים עד עין עוזי, עין מיכל ועין שריג עד עין חנדק- כביש אבן ספיר, מסלול עתיר תצפיות מהממות, טבע ישראלי, פריחה בעונה, מעיינות ובריכות.
סיור מודרך וטיול בצובה וחורבת צובה (בלמונט) עד עין סטף (חירבת סטף)ועין ביכורה ונחל שורק.
סיור מודרך וטיול לארגונים ומקומות עבודה בשמורת עין לבן ועד נחל רפאים תוך שילוב "שביל נדב".
https://www.youtube.com/watch?v=GhyGuDS7bis
"מנזרים נזירים ונוצרים בהרי יהודה".
סיור במנזר השתקנים בלטרון, אמאוס, מנזרי בית ג'אמל, יד לשמונה, מנזרי אבו-ג'וש.
רקע על הנזירות- ישיבה בסככה ליד המנזר. אנו פוגשים נזירים בתנ"כ. לדוגמה משה – הוא נבחר לשליחות נגד רצונו. שמשון – נבחר לתפקיד עוד בטרם היותו בבטן אימו. על שמשון נאמר שנאסר עליו לשתות יין, להסתפר וטומאת המת. גם אליהו הנביא הוא סוג של נזיר , הוא מאוד קיצוני במעשיו ובדיעותיו . הוא מתעמת עם החברה היהודית, הוא לא מתפשר, הוא מתבודד, מוותר על המשפחה. הוא כולו מתמסר לאלוהים. ניתן לומר שהתנ"כ היה בעצם מקור ההשראה לנזירות בעולם הנוצרי. הנזירים קיבלו אופי של קדושה- במאה ה 3 מתפתחת תופעת הנזירות שראשיתה במדבריות מצרים. בתחילה הם נאלצו לברוח מפני הרומאים ובהמשך הם התחילו להתבודד. הם כבר לא צריכים להיות עדים על אמונתם במעשיהם. (מרטירים). אלא כעת העדות לאמונה היא התבודדות. הם מעידים על אמונתם במעשיהם. גם "שהיד" הוא אדם המעיד על אמונתו במעשיו. המאמין הנוצרי הראשון היה כנראה אנטוניוס הגדול אשר קיבל והמשיך את דרכו של פאולוס. הוא נחשב להרמיט= המתבודד הראשון.
במאה ה 4 במצרים. קוניוביום פחוניוס הבין שצריך להקים קהילה של נזירים שיתבודדו ויחיו ביחד. וזאת יתאפשר ע"י בניית מבנה בו יגורו ויעסקו בתפילה בשילוב עם עבודות חקלאיות במטרה לגדל את מזונם. מחוץ למצרים התפתחו עוד 2 שיטות: 1. סגפנות קיצונית- בעיקר בסוריה אסיה הקטנה (נהגו לעמוד על עמוד) 2. לאוורא שביל=סימטה. במנזר יהודה מיחסי זאת למנזר חריטון. הלאוורא נמצאת בוואדי קלט. שם כל נזיר חי בנפרד, ובסוף השבוע הם מתאספים- אוכלים יושבים ומתפללים יחד. בנדיקטוס היה הראשון שכתב את חוקי הנזירות הם נקראים- "רגולה בנדיקטיים" ולכן הוא עושה רפורמה אחת: 1. חלוקת היום בין אורא (תפילה) ולבורא (עבודה).
2. הגדרת ממה הנזיר צריך להימנע (רכוש, משפחה, מיניות).3. יציבות- הנזיר נכנס למנזר עד סוף חייו.
4. עיצוב חיי היומיום (מה אוכלים, מה שותים…) אחריו הייתה הרפורמה השנייה- המנזרים האביונים- במאה ה-13 הוקמו מסדרים שמסכימים אך הם מוותרים על היציבות. לדוגמה: המסדר הדומינקני, המסדר האוגוסטוני, המסדר הכרמיליטי . הרפורמה ה שלישית היא במאה ה – 16. והיא קרויה מנזר שליחותי. אפרוסטולים כדוגמת האחיות ציון, האבות הלבנים. הן קהילות דתיות שעובדים עם הקהילה. כל מנזר הוא עצמאי כדוגמת טבחה דורמציון. במאה ה-10 מתחילה מהפיכה במנזרים שהתחילו לקיים מסדר עם הרבה שליחות. כל מסדר כפוף לגוף האחראי עליו. מסדרים פרנציסקניים יש בהר התבור, בכפר נחום. 2 רפורמות כאשר המטרה היא לחזור למקורות: במאה ה-11 במנזר קסיטו – אחת מהדמויות היא ברנרד קלירגו. ובמאה ה-17 הייתה הרפורמה המחמירה יותר – במנזר נוטר דאם – תרפיסטים שהם סגפניים יותר ולכן הם שותקים, ניתן לראות פסל עם 3 דמויות.
בישוב נווה שלום הם רואים לנגד עיניהם 3 דמויות חשובות: ברנרד מקלוו- כתב והקים מסדר-רש"י פרש את התורה הכתובה- צאלח א- דין- שחרר את המזה"ת וירושלים מעולם של ההאכזריים, ולכן הוא אהוד על הנוצרים. האכזריים, ולכן הוא אהוד על הנוצרים.בהרי יהודה ניתן לראות 3 אופציות של נזירות: 1. האדם המאמין 2..כוהן דת-כומר- מתייסר בחייו למען הקהילה ולמען האל. המהות היא לשרת את הקהילה. הוא יכול לערוך טקסים וסקרמנטים, להקדיש להטביל לחתן לקבל וידוי ולמחול. בכנסייה האורתודוכסית- הוא יכול להינשא. אצל הקתולים הוא לא מתחתן. ויכול להיות אף בישוף אם עדיין לא התחתן. 3. נזירות- הנזיר צריך לוותר על רכושו, על רצונו ועל חיי המשפחה והקהילה. הוא גר במנזר עם קהילת נזירים כמותו. 4. אצל כולם – האל בחר בהם ( לא הם אלה שבחרו את ייעודם). מנזר הוא מתחם גדול בו יש כנסיות. קרוי גם "מצודת הפרשים" על פי המסורת הנוצרית פה היה ביתו של הגנב הטוב שנקרא לטרוס . הוא נצלב יחד עם ישוע על הגולגלתא. המבנה- הנזירים הטרויפיסטים בנו את המבנה בשנת 1890. פה היה המקום אימאוס בו לחמו המכבים נגד היוונים. המבנה נבנה ע"י הצרפתים בשנת 1930 וסיימו לבנות בשנת 1960. המנזר בנוי מכנסייה וקלוייסטר עם חדרים מסביב. אין כניסה למנזר אלא רק לכנסייה. הם נשארו במקום גם בקרבות 48 , אע"פ שהגבול עם ירדן עבר פה במקום.. ניתן לראות סימני ירי על המבנה משנת 48. הנזירים במנזר שותקים לגמרי, יש להם שפת סימנים ויש להם חדר פיטפוטים. היום מחולק אצלם לשלושה: שליש ישנים. שליש מתפללים ושליש עובדים- העבודה היא בעיקר בחקלאות הפקת דבש, שמן וזיתים יין ובירה. האתר מזוהה עם אימאוס המוזכרת בברית החדשה, כאשר תלמידיו המאוכזבים של ישוע הולכים ולפתע הוא מתגלה לפניהם. הם עדיין לא מזהים אותו. רק לאחר שיבצע את הלחם הם מזהים אותו. בציעת הלחם מוזכרת ב 3 מקומות: בנס עם הלחם והדגים, בסעודה האחרונה, באימאוס והיא הופכת לסימן הזיהוי של ישוע. הנזירים מתפללים 7 תפילות ביום המאמינים לא חייבים להתפלל אלא, הם יכולים להיות נוכחים-פסיביים. 2 מזבחות אחד עם הגב לקהל ומועידת וותיקן 2 עם הפנים לקהל. נראה 14 תחנות של הוויה דולורוזה.

אמאוס – רצוי לעמוד במקום ולהחזיק את הספר של הברית החדשה, גם אם לא קוראים בו. כמו כן כדאי לתת למישהו מהם לקרוא את הטקסט שלהם במקום הקדוש שלהם. אמאוס החשמונאית-על פי ספר המכבים, ניקנור מפקד הצבא הסלווקי יצא מכאן למצפה כדי לחפש את יהודה המכבי וחייליו. יהודה המכבי הפתיע את המחנה הסלווקי והתקיף אותו כאן באימאוס. יהודה כובש את המקום בדרכו לירושלים. חמתה = מעיינות חמים , ואכן בפארק קנדה מצויים מעיינות חמים. גם יוסיפוס פלביוס בספרו מזכיר וכותב שהיו כאן קסיוס עם עבדים משוחררים, וגם לאחר המרד, אספסיאנוס מביא לכאן חיילים משוחררים פטורי שירות והמקום משנה את שמו מאימאוס לניקופוליס= עיר הנצחון. שהופכת להיות עיר רומית גדולה וחשובה- מנהלתית ודתית. עד כדי כך שבוועידת ניקיאה בשנת 325 לספירה מוזכר שלעיר היה בישוף. החשיבות שלה וקדושתה , ניתנו לה כי במקום זה ישוע התגלה אל תלמידיו. צריך לשים לב כי ישנם 2 מקורות המזהים את ימאוס במקומות שונים. : בתרגומו של לוקס אימאוס נמצאת כ- 60 סטדיום מירושלים ולכן המקום מזוהה עם אבו –גוש. ואילו אזביוס כותב בספרו האונומסטיקון- ומזהה את אימאוס הנמצאת 160 סטדיום מירושלים במקום הזה.. ולפי לוקס המקום מרוחק מירושלים 7 מילים. ו נוסף ישנם מעיינות חמים . במאה ה- 7 פורצת כאן מגיפה , אולי בעקבות זיהום המים. העיר ננטשת לחלוטין ויותר לא יושבה. במקום זה הוקם כפר ערבי עד 1967 ,אשר שימר את השם אימאוס. נשאלת השאלה היכן המיקום של אימאוס??? בשנות ה-70 של המאה ה-19 הייתה אישה בשם מארי בוורדי שבחלומה זיהתה את אימאוס במקום זה. בשנת 1965 הכרמליטים ולחפור וחשפו שרידים ופסיפסים. .בשנות ה-30 העבירו את המקום לידי האבות בית ארם שבנו את בית השלום. בשנת 1998 האבות העבירו את האחריות לקהילה קתולית רוחנית כאשר הדגש הוא על "דרשת האושר" והם מכונים "קהילת בני האושר". ניתן לראות את האפסיס הביזנטי ,אך הקירות הם צלבניים. (ניתן במקום לערוך מיסה לצרפתים הקתולים). במוזיאון קטן ליד ניתן לראות את הפסיפסים עם בע"ח שנמצאו, בפסיפסים מופיעים גם שמות התורמים. הכנסייה חודשה בעיקר לאחר וועידת וותיקן 2. לקהילה זו חשוב מאוד הדיאלוג עם היהודים.
סיור בבית ג'אמל- כנראה ג'מאל הוא שיבוש של השם בית ג'אמלה , שהיה מקום מושב הקיץ של רבן גמליאל הראשון. רבן גמליאל מוזכר בברית החדשה כאחד מחברי הסנהדרין. ע"פ האמונה הנוצרית סטפנוס היה יהודי שלמד אצל רבן גמליאל הזקן. עם הזמן הוא התנצר . ע"פ המסופר במעשה השליחים, הוא היה משבעת השליחים אשר שירתו בכנסייה . הוא היה דיאקון-שמש, כלומר תפקידו היה לעזור לכומר בתפילות.. , אך כיון שדבר נגד הכהונה והיהדות , הוא נסקל ע"י היהודים. בזמן סקילתו נכח , שאול התרסי המכונה פאולוס. סטפנוס מכונה המרטיר הראשון בנצרות שמת על אמונתו. ישנם מספר מקומות המנציחים את שמו. ע"פ המסורת – במאה ה-5 לוסיאנוס חלם חלום בו הוא ראה את קברו של סטפנוס במקום זה. ואומנם בחפירות הוא מצא מערה ובה 3 קברים : של רבן גמליאל, סטפנוס ו.ניקודמוס. הוא העביר את העצמות של סטפנוס לאגייה ציון. מסופר גם על אוודוקיה שאספה את עצמותיו והטמינה אותם במקום עליו בנתה את הכנסייה סנט אטיין. שם היא גם קבורה. במקום יש כנסייה חדשה שנבנתה להנצחתו של סטפנוס. הכנסייה כולה עשויה בטכניקת דמוי פסיפס מאוד יפה. הכנסייה נמצאת בעלות המסדר הסליזיאני משנת 1959. סיור ביד שמונה – יישוב שהוקם בשנות ה-60. ע"י פינים פרוטסטנטיים ציוניים. הם קיבלו את המקום מגולדה מאיר במטרה להקים פה קיבוץ. כיום הוא מושב שיתופי. במקום גרים יהודים משיחיים. הישוב נקרא ע"ש 8 יהודים שנרצחו בשואה בגלל הלשנה של פינים. במקום יש גן תנכי המראה ומדגים עבודות חקלאיות שהיו בתקופת המקרא. המקום מתאים לקהל אבנגלי=מאמינים בתנ"כ.
מסגד נבי עוזר- תל קריית יערים מכונה בערבית בשם "דיר אל-אזהאר". המקום זוהה החל בתקופה הביזנטית עם קריית יערים העתיקה, אליה הובא ארון הברית לאחר ששוחרר משבי הפלשתים. במקום כיום נמצאים כנסייה וסמוך אליה נמצא מסגד הנקרא מסגד נבי עוזר , אולי ע"ש אלעזר,או אבינדב המופיעים בסיפורו של הארון שהועבר לקרית יערים. לאחר קרב אבן-העזר. ככתוב בספר שמואל א פרק ו פסוק 21, ובפרק ז' פסוקים 1-2 : " וַיִּשְׁלְחוּ, מַלְאָכִים, אֶל-יוֹשְׁבֵי קִרְיַת-יְעָרִים, לֵאמֹר: הֵשִׁבוּ פְלִשְׁתִּים, אֶת-אֲרוֹן יְהוָה–רְדוּ, הַעֲלוּ אֹתוֹ אֲלֵיכֶם; וַיָּבֹאוּ אַנְשֵׁי קִרְיַת יְעָרִים, וַיַּעֲלוּ אֶת-אֲרוֹן יְהוָה, וַיָּבִאוּ אֹתוֹ, אֶל-בֵּית אֲבִינָדָב בַּגִּבְעָה; וְאֶת-אֶלְעָזָר בְּנוֹ קִדְּשׁוּ, לִשְׁמֹר אֶת-אֲרוֹן יְהוָה; וַיְהִי, מִיּוֹם שֶׁבֶת הָאָרוֹן בְּקִרְיַת יְעָרִים, וַיִּרְבּוּ הַיָּמִים, וַיִּהְיוּ עֶשְׂרִים שָׁנָה; וַיִּנָּהוּ כָּל-בֵּית יִשְׂרָאֵל, אַחֲרֵי יְהוָה". בתקופה הביזנטית הקדומה נבנה חאן דרכים בסמוך למעיין הנובע שם. לאחר מכן הרומאים בנו על המעיין בריכת מים כאשר המים שימשו את חיל המשלוח של הליגיון העשירי פרטנסיס כדי לדכא את המרד הגדול בשנת 66 לספירה. ולאחר מכן נשאר בירושלים. ליד הכניסה לקריפטה נמצאת בקיר החיצוני אבן ובה כתובת של הלגיון הרומאי : "חיל המשלוח של הלגיון העשירי פרטנסיס. "VEXILLAT(I)O LEG(IONIS)X FRE(TENSIS"
הצלבנים זיהו את המקום עם אימאוס, המופיעה בברית החדשה. לזיהוי המקום הם הסתמכו על כתביו של אזוביוס הכותב שהמקום נמצא במרחק של 60 סטדים מירושלים. ולכן זהו המקום בו ישוע התגלה בפני שני תלמידיו אשר זיהו אותו רק כאשר הם ישבו לאכול וישוע בצע את הלחם. במאה ה -16 המקום כונתה כנסיית (צלבנית)ירמיהו כי היה כאן עץ תות שהזכיר את מוצאו – מענתות. אך מסורת זו נעלמה. במאה ה- 19 בעקבות ויכוח על הכנסיה , השגריר הצרפתי מחה והסולטן התורכי נתן את המבנה לצרפתים שהם ניקו ושיפצו אותו. לאחר מכן המקום נינטש והפך למחסנים ולאורוות. סכסוכים נוספים איפשרו את התיישבות הנזירים הבנדיקטינים באבו גוש רק באמצע 1901.. הם ניקו ופינו את הקריפטה וחשפו את נביעת המעיין מתחתיה. הוקמה חומה סביב הנכס ונערכו סקרים וחפירות ארכאולוגיים. בית מגורים קטן הוקם מצפון לכנסייה ומבנה המנזר הוקם החל בשנת 1903 בצמוד לחזיתה המזרחית של הכנסייה שהייתה רעועה במיוחד. הרוזן אמדה דה פיילה (Amadee de Piellat) שיפץ את הפרסקאות המוזנחים שנותרו בכנסייה, ופרסם ב-1905 אלבום שתיעד אותם. הכנסייה שופצה וחודשה באופן נאמן ככל הניתן למקור. רק דלת הכניסה והמזבח שהוצב באפסיס ואשר הוקם מאבן בית לחם לבנה, אינם מקוריים. העבודות נשלמו בשנת 1907 וב-2 בדצמבר אותה שנה נערך טקס חנוכת הכנסייה. כיום הנזירים מגדלים גפנים מייצרים שמן ומוכרים מזכרות, בכנסייה מומלץ מאוד להיפגש עם אוליבייה – בתיאום מראש.
הכנסייה היא מבנה בזיליקני- האור מגיע מלמעלה, ניתן לראות קשתות מחודדות, וציורי קיר גדולים , מרשימים ויפים המשומרים מהתקופה הביזנטית. הכנסייה מנציחה את ההליכה לאימאוס לאחר תחייתו של ישוע, לכן היא מכונה " כנסיית התחייה". במקום יש שני מנזרים נפרדים אחד לבנים והשני לבנות. במקום ישנו גן יפה עם בית קברות בו קבורים נזירים ושמו של ז'אן מרי לוטיז'ה, יהודי שהתנצר בצרפת והיה הארכיבישוף של פריז. ואף הפך לקרדינל שייעץ לאפיפיור. מונצח פה בגן עם פטירתו בשנת 2007 .
המסגד הוא המסגד הגדול ביותר בארץ לאחר מסגד אל אקצא, סגנון הבנייה הוא עותומני- קווקזי. למסגד הצ'צ'ני ארבעה מינרטים, המסגד פתוח למבקרים בתיאום מראש.
"כנסיית מרים של ארון הברית"-
מרים היא הפריפיגורציה של ארון הברית, כי כמו שהאל נמצא בארון הברית, כך ברחמה נמצא המשיח. גם בחפירות שנערכו בשילה המקראית נתגלתה כנסייה עם 4 שכבות שהייתה מוקדשת למרים. כי בשילה היה המשכן של ארון הברית. במקום ניתן לראות את 14 התחנות על הקירות, בגדי תפילה המוחזקים בתוך ארון זכוכית, תא וידוי, קערת מים קדושים לזכר הטבילה, פסלים של יוסף המחזיק את השושן הצחור ביד ופסל של מרים. ניתן לראות שמביאים לישוע זהב, מור ולבונה .הזהב מרמז מלכות, המור מרמז מוות והלבונה – כהונה.
"סיורים וטיולים בשפלת יהודה והרי יהודה".
סיור מודרך בנווה אילן הישנה וההיסטורית-
סיור וטיול בכניסה למושב נווה אילן , נעבור את השער הצהוב , נעלה במעלה הגבעה ובסופה נחנה בצד ימין ונעלה לפי השלט "נווה אילן ההיסטורית" , נעלה מעלה למרומי נווה אילן הישנה, נתצפת על אבו גוש, קרית יערים(טלז סטון), מעלה החמישה, מבשרת ציון ובית נקופה, שורש שואבה ובית מאיר, נשמע את מאפי נחמיאס את סיפורם של 31 בחורים ובחורות צעירות שעלו מצרפת(לא כולם ילידי צרפת, באו חלק מהגרעין מגרמניה אוסטריה ועוד לצרפת) באוקטובר 1946, הקימו את הישוב על גבעת טרשים שקונה יו"ר הקקל יחיעם וייץ ומבקר פה דוד בן גוריון וחוזה שזו תהיה הנקודה החשובה בדרך לירושלים, החזיקו את נווה אילן ההיסטורית עד הקמת המדינה ועד אמצע שנות החמישים וניסיון לגדל פטריות בתעלות הקשר הדורשות חממה מסוג זה או אחר, נווה אילן הוקמה שוב ב1970
במקום למעלה "בית המוכתאר" של ערבי עשיר שהגיע לנווה אילן ההיסטורית לפני שהייתה, קונים את השטח ופה יהיה חדר האוכל של הקיבוץ, חדר תרבות והתכנסות, הצריפים והאוהלים מסביב "לבית המוכתאר" הגדול.
"נווה אילן ההיסטורית" הייתה אמורה להיות קרויה על שמו של רחבעם זאבי זל כמו הכניסה לבאב אל וואד אך דברים השתנו ולא קוראים לא לנווה אילן ולא לשער הגיא.
"סיורים באבו גוש בהרי ירושלים".
"סיור מודרך וטיול בעקבות ארון הברית התנכ"י" ומשמעותו לעם היהודי ולנצרות, "הקמת כנסית ארון הברית של מריה והכנסיה הבנדיקטינית הצלבנית" המקסימה וכל זאת בשל פגישת ישו עם תקומתו עם מריה פה ממש באבו גוש. איך קשור המנזר ללוחמי צה"ל בתש"ח?
ביקור בכנסית מארי הקדושה של אמאוס של הצלבנים:
אחד משלושה מבנים שנותרו בארצינו עם גג מהתקופה הצלבנית, הכנסיה הרומנטית בראשותו של האב אוליבייה הבנדיקטיני ממחישה את התחיה של ישו ופגישתו עם אימו ולא פחות חשוב הוא ארון הברית שהיה בקרית יערים והיום אבו גוש.(היכן היו עוד מבנים צלבניים שעומדים בארץ)
כנסיית סנט ג'וזף הצרפתית בתל קרית יערים:
המסגד הצ'צ'ני הגדול והחדש באבו גוש:
מפואר שנתרם על ידי ממשלת צ'צ'ניה ובעיקר משרד הדתות הישראלי וידוע בפיתוחי הזהב, בגודלו וכולל מושרבייה התוחמת את המסגד גם לנשים עם מחיצה, הסבר מפי השייח ועוד.