"טיולים סיורים וימי גיבוש השרון ובבירת השרון נתניה".
"מדריך טיולים ומורה דרך בין נתניה לרעננה וכפר סבא בשרון".
"ימי גיבוש וכייף בשרון לקבוצות אירגונים וימי הולדת בין חדרה ועמק חפר להרצליה אפולוניה ועד מגדיאל ורמות השבים".

"קצת על סיור בנתניה לקבוצות":
"מעיר ההדרים לעיר היהלומים נתניה", בין תל אביב לחיפה כמעט באמצע קמה מושבה קטנה ומקסימה בשם "נתניה" כדי לתת את הכבוד לתורם הגדול שלה והדבר היה בשנת 1929- להזכירכם שבין חדרה(1891) ודרומה בכפר סבא (1903) קמו שתי נקודות חשובות תל מונד ונתניה, יש לציין וחשוב לתת את הכבוד הראוי ל"פרדס הגדוד" – קבוצת יהודים שלחמו במסגרת הגדודים העבריים עם הבריטים ונתנו להם אפשרות להקים את "פרדס הגדוד"(פרנסתם כמובן מפרי הדר) והיום מציינים את המקום עם "בית הבאר"- קבוצת חלוצים שהתגוררו בקומה השניה של בית הבאר ובתחתיתו-באר. איך הכל התחיל…?
לקריאה נוספת באתרים נוספים של אפי נחמיאס www.toursguides.com www.efitours.co.il
סיורים פתוחים לקהל הרחב בעוטף עזה וישראל: 30 ( לדצמבר)
8.10.11.24/1 .5 ( לינואר)
סיורי בולענים בים המלח: .17.1.25 31.1 8.2
אפי נחמיאס 0522686908
עם העליה הרביעית החלו לעלות בשנת 1924 ואילך בעיקר מיהודי פולין מאחר ושר האוצר גרבסקי הטיל מיסים כבדים על המעמד הבינוני שרובם היו יהודים וכך עולים ארצה- כל עולה הגיע ליעדו שרצה- הרבה נשארו עירוניים בתל אביב כפי שהורגלו בערי פולין ויש חלוצים חקלאיים ומשערים שירים אחוז מהעולים פנו לפרדסנות. (ניתן להוסיף את "העליה השלישית"(1919-1924) שחיפשו התיישבות של קבע..).
באותה תקופה החלו "לגלות" את ענף הפרדסנות, התאמה בין החמרה והחול לבין קבלת מים בכמות מספקת ובקיצור- גורמים ציוניים רבים כמו הקרן הקיימת לישראל, הכשרת הישוב היהודי חנקין החלו לקנות אדמות בשרון. היוזמה להקמת מושבה חדשה הייתה של אירגון "בני בנימין" שניזוקו מתרומות מחו"ל וקצת מהארץ ולא ניתן להגיד שהיו בעלי ממון רב. המייסד המרכזי של "בני בנימין" היה אלכסנדר אהרונסון(אלין של אהרון אהרונסון , רבקה חדרה אהרונסון והיו עוד). אירגון "בני בנימין" היה בצד "הימני" של המפה ולכן רבים לא התחברו והמשיכו תחת המוסדות הציוניים כמו הקק"ל, הכשרת הישוב, המרכז החקלאי ועוד. "בני בנימין" הקימה למרות הקשיים את נתניה שלנו, הרצליה, אבן יהודה(היה מאמר השבוע), שכונה בחדרה וכפר אהרון שזה חלק מנס ציונה היום. בין המייסדים היו איתמר בן אב"י(בנו של אליעזר בן יהודה) ועובד בן עמי שהיה יושב ראש האגודה וממשפחת הבילויים הפתח תקוואית – משפחת דנקנר. שניהם יוצאים לאיסוף כספים באמריקה וחוזרים ארצה עד ששומעים על נתן שטראוס . נתן שטראוס "שבר" את רגלו בבית תמחוי בירושלים שהוא היה מתורמיו ונשאר לטיפול בירושלים , אחיו איזידור שט לפי הנקבע לאנגליה ומשם לטיטייניק וכידוע לנו טבעו במצולות ים, תמיד מספרים ששטראוס ניצל מטביעה אך תוכניתו בכל מקרה היה אמור להגיע יומיים לאחר מכן לרומא לכנס רפואי ברומא בנושא השחפת ויומיים אחרי שיט הטיטייניק כך שלא תכנן כלל לשוט עם אחיו וגיסתו.מה זה משנה?! נתן שטראוס תורם והרבה לאחר שני האירועים החשובים ולא מעט לנתניה בירת השרון.
יש שני "בתי שטראוס גדולים ופעילים בירושלים" – ברחוב חיי אדם ובית בריאות ברחוב בלפור 14 המשמש את קופות החולים. "אישתו לינה שטראוס סגנית ארגון הדסה העולמית" שהקים את בתי החולים "הדסה" ובית הבריאות "הדסה" הקיימים עד היום, יש קופות חולים ומרפאות. "ממשבר להצלחה" בתחום הפרדסנות, עולים רבים מחפשים עבודה בפרדסנות וכך המושבה נתניה קמה בציר רחוב הרצל מאום חאלד עד הים.
לפי האגדה שייח צאלח מוכר את האדמה במחיר רב וכפי שאמר "שמרנו" אנו הערבים על האדמה 2000 שנים ומצד שני, השייח גוער בעובד בן עמי ואיתמר בן אב"י אומר להם היכן הייתם עד כה? ציפינו שתבוא לקנות את אדמות אום חאלד דיי מזמן! ולכן מציע מחיר יקר יותר בגין השמירה.יש עוד "אגדות" ולא הורסים סיפור טוב, מושבה קיבלה תוך זמן קצר את השם "נתניה" על שמו של נתן שטראוס התורם הנדיב. "עיר ההדרים" נתניה ולא לחינם, זה הבסיס לפרנסה, בימי מלחמת העולם השנייה הייתה תעשיה גדולה של יהלומים, רובם סיפקו סוגי יהלומים שהיו צריכים אותם בתחום התעופה וענפים אחרים-העיר התפתחה בתחום היהלומים גם לאחר הקמת המדינה ובורסת היהלומים הייתה פה בתחילתה עד שנתניה מוותרת על מעמד זה ואפתח ענין זה בהמשך, מושבה קיבלה תוך זמן קצר את השם "נתניה" על שמו של נתן שטראוס התורם הנדיב. היום ענף התיירות חשוב וגדול בנתניה והתחיל עוד בתקופה הבריטית והיו בה-בתי מלון, מועדונים, מסעדות ובתי קפה, פנסיונים ועוד..מי ניהל את ענף הפרדסנות? חברת בת של "בני בנימין" הייתה חברת "הנוטע" וניתן להבין משמה את ענין הדאגה לנוחיות וגידול פרי ההדר, בין המתיישבים היה דוקטור אברהם אבו שדיד גיסו של איתמר בן אב"י(התחתן עם לאה אבו שדיד הנערה היפה וסיפור אהבה מרטיט (דוקטור אבו שדיד מראשוני הרופאים העבריים) הראשונים(רובם הגיעו מחו"ל) והוא דאג גם לתרומות שתגענה לחברת הנוטע, ודוקטור אבו שדיד ניהל ניהול חלקי את חברת "הנוטע" ושנים בודדות בהמשך יהיה לה תפקיד חשוב בהעלאת נכסים של יהודים מגרמניה, או קבלת הערך של נכסי יהודי גרמניה וקניה הסכום זה בארץ.
אנו יכולים לראות את "הנוטע" בכל מקום "שבני בנימין" הקימו מושבה ואני אישית גר ברחוב הנוטע באבן יהודה. עם התפתחותה של נתניה בשנות השלושים "סופחה" רמת טיומקין שהוקמה בשנת 1932 במסגרת "התיישבות האלף" של המוסדות הציוניים(כתבתי על כפר הס שגם היא מהתיישבות האלף ויכול לשלוח מי שירצה), ישוב נוסף שסופח היה "עין התכלת" שהיה בבסיסו מחנה פועלים לעובדים בעמק חפר.שכונות רבות בנתניה, חלקן עם סיפור היסטורי מרתק ואספר במאמר אחר ונפרד, אכתוב על פרשת הסרג'נטים הבריטיים ועוד. נתניה עיר גדולה בישראל ועברה קלות את הרבע מיליון- 250.000 ויותר(אשמח לנתון מדוייק ). "אם לא נתן שטראוס אז נתן יה" – כך היו אומרים פעם.
מי היו האנשים שגידלו אבטיחים עוד לפני הקמת נתניה? מצביא מוסלמי שהגיע לאיזור והקים כפר גדול? סיגנונות הבניה של נתניה לאורך רחוב הרצל ורחובות המשנה, אמנות רחוב נתנייתית וגרפיטי ברחוב הרצל, נתניה מסוף שנות העשרים שלה, דרך שלטון הבריטים וסיפור הסרג'נטים..
"סיורים בשרון לקבוצות": סיורים לקבוצות לפי התאמה במושבות השרון או ערי השרון לסיורים אורבניים איכותיים. סיורי טבע ב 20 שמורות טבע השרון משמורת חוף השרון, שמורת בני ציון, אגמון אודים, אגמון חפר, מאגר ויקר, ארובוטום יער האילנות מזרח מערב והדסים.
"סיורים בנתניה- בירת השרון":
"סיור בקו רחוב הרצל מהשקמה ההיסטורית ואום חאלד". סיור בשוק נתניה, טיול גרפיטי ואמנות רחוב בנתניה, סיור היסטורי בנתניה מראשית המושבה- בית הכנסת הראשון ובית הספר הראשון בית ספר ביאליק, סיפור הסרג'נטים והבריטים בנתניה, סיור שכונות נתניה כמו: רמת אפרים, רמת טיומקין. שכונת דורה נתניה, שכונת "פרדס הגדוד" ושכונת נורדאו.
סיורים בחדרה ועמק חפר בצפון השרון:
"סיור נשים ואהבות בחדרה בכפר הים" גדות נחל חדרה, חוות חפציבה וחברת נטעים של אהרון אייזנברג, בית פיינברג ומוזיאון החאן הרחוב הגיבורים, סיור בשוק של חדרה.
"אתרים לביקור סיור וטיול בחדרה":
מוזיאון בית פיינברג ממשפחות המייסדות של חדרה, מרכז מבקרים של בית הספר ההיסטורי "אחד העם", "הקיוסק ההיסטורי", גן המייסדים של חדרה, בית יד לבנים ואתר ההנצחה לאנשי חדרה, תפילה בבית הכנסת הגדול, ביקור במוזיאון חדרה "החאן", סיור בחוות חפציבה מהבית האדום הוא בית מנהל חוות "נטעים" עד בית המוטורים של חוות חפציבה ונחל חדרה, בית אולגה ויהושע חנקין, סיור בטכנודע של חדרה, "גלריית חוצות" גלריה אמנותית במרחב הציבורי של אמנים צעירים לצד ותיקים בכיכר העצמאות, פארק נחל חדרה והאנדרטאות לצידו- יד אבשלום פיינברג, אנדרטת נתן יונתן ועוד.
"סיור באקו פארק" בשכונת הפארק במזרח חדרה, סיור טיול ויום גיבוש בשמורת תל גדור ליד עין הים, טיול טבע בשמורת ביצת זיתא או תל זרור משולב ביער חדרה הענק והירוק. "סיור ברחוב האהבה במגדיאל הוד השרון", הסליק ובית הכנסת של בחווה החקלאית והמושבה בהמשך על ידי האגרונום קסטליאנסקי, בית הלורד זיו מבעלי מרקס אנד ספונסר והאישה הדומיננטית רבקה זיו מייסדת ויצ"ו העולמית יחד עם ורה וייצמן(הבית נבנה בסיגנון ריכרד קאופמן בשנות ה 30 וכולל בריכת שחייה וסליק), מגדל המים ובית המייסדים של מגדיאל.
"טיולים לקבוצות בחוף בשרון":
טיול נעים בחוף השרון וחוף געש מעל מצוק כורכר עם נופי בראשית, שמורת טבע ירוקה וים כחול, חוף רשפון ומצוקי הכורכר של רשפון, אפולוניה וסידנא עלי(קיסריה קטנה), צוקי ארסוף והמערה של ניסים כחלון, שמורת וינגייט הפראית ושפך נחל פולג לים התיכון- סיור הקו הירוק בין "ישובי הכוכבים" בין מתן ונירית, סיור ותצפיות בין אלפי מנשה לכפר סבא, בין כוכב יאיר וצור יגאל ותצפית הדר גולדין.
"סיור מודרך בין בת חפר לצורן ומקדימה לינוב, מצור משה ופרדסייה למושבה אבן יהודה על אתרי הרבים ברחוב המייסדים עד המושבה קדימה בשרון".
"סיורים לקבוצות וימי גיבוש בחוף השרון, עמק חפר, לב השרון ובשרון הדרומי עד שמורף חוף השרון בגעש שפיים".
לפתוח חלון לשרון…
שלום למצטרפים החדשים , הקבוצה בראשית דרכה ותהא קבוצת למאמרים מקצועיים, סיפורי מושבות ומקומות, טבע ושמורות טבע בשרון, סיורים עירוניים, סיפורי נשים שהטביעו חותמן על הישוב, ליד הבית..כיכרות, רחובות ועוד, הישוב השני הוותיק הוא "כפר סבא" שהחל בשנת 1903 ולפרקים עזבו לפתח תקווה וחזרו ל "חאן" המקומי(בהמשך אכתוב על כפר סבא ממוקד חישובים גדולים וקטנים) …יש שיגידו מה עם פתח תקווה לפי הגיאוגרפיה הבסיסית כולה מדרום לירקון ולא נכללת אך החיים חזקים מאיתנו וכולם (כמעט) כוללים את "אם המושבות" בשרון, יש אפילו את בית חולים השרון. בשנות העשרים הייתה עדנה לשרון ורעננה קמה ב 1922- הרצליה 1925 – ה"מושבות נתניה ותל מונד" קמות ב-1929 ובשנים של 1932-3 קמו המושבה קדימה, המושבה כפר יונה, המושבה אבן יהודה ועוד, על ישובי עמק חפר שקמו בשנות השלושים אכתוב בנפרד, ישנן חוות חקלאיות מוכרות יותר או פחות- "התיישבות האלף" בשרון, סיפורי מתיישבים ומייסדים ועוד. נושא שחקרתי ואחקור עוד הוא "קרב טירה" "ומבצע מדינה" שאתן לו מקום מכובד. אנחנו בשלב "התארגנות" שלחו לי רעיונות או נושאים שאכתוב עליהם או הנצחה של משפחות מייסדות ועל זה הדרך אכין סיור בעקבות מאפייני המשפחה בשרון הירוק.
אפי נחמיאס מורה דרך ומדריך טיולים שנים רבות בכל רחבי הארץ, בשנת 2000 הקמתי את 'המרכז לסיורים בשרון, חקרתי למדתי וישבתי עם ותיקים.
"אבן יהודה"- המושבה הוקמה בשנת 1932 על ידי אגודת "בני בנימין" שקנתה 4000 דונם מאדמות היהודי אמריקאי שמואל(סודה). ליד צומת אבן יהודה החלק הדרומי הייתה ביצה קטנה שיובשה, במלחמת העולם השניה כשלא ניתן היה לייצא תפוזים, הכינו ספירט ויש כיום "כיכר הר טוב" במפגש רחוב הנוטע ורחוב בני בנימין עם עץ זית יפהפה. מי הקים את "אגודת בני בנימין"? את האגודה הקים אלכסנדר אהרונסון אחיו של אהרון, שרה, רבקה אהרונסון ובני "הגדעונים" . את האגודה הקים "אלכסנדר אהרונסון" אחיו של אהרון, שרה, רבקה אהרונסון ובני "הגדעונים" שיצאו מזכרון יעקב והמושבות מתו, סיור טיול כללי על השרון.
זאב וילנאי(אביו של מתן וילנאי) דיבר פעם על מהות שמו של השרון ופירושו לדעתו מהשפה החו'רית(במסופוטמיה)- "מקום ירוק" וסיפור אגדת השייח מטול כרם בדרכו ליפו עם הנכד.
לא ירוק של פרדסים שהם דיי חדשים בסביבות קצת יותר וקצת פחות ממאה שנים, אלא הכוונה לעצי האלון העתיקים והוותיקים שהיו למכביר ובעיקר אלוני תבור מרשימים ויפים. "ריצ'ארד לב הארי הצלבני" נלחם במאה 13 בסלאח א דין ביער אלונים ליד ארסוף(צפון מערב הרצליה של היום) וזו עדות ליער אלונים אמיתי, גבוהה וצפוף וכמובן בתקופות עתיקות יותר.ניתן לראות שרידים ליד הבית, בכפר סבא ליד מגדלי הים התיכון יש מספר עצי אלון תבור בני מאות שנים, בשמורת יער אלוני קדימה(אחרי נסגר לכו ישר לראות את פריחת אירוס הארגמן בשמורה), "בחירבת צ'רקס' בין גן שמואל לפרדס חנה יש מאות עצי אלון, ביער חדרה הרוב אקליפטוסים שתולים שלא נחשבים אך בקצה הדרומי יש אלונים.
היכן מתחיל השרון?
בין נחל תנינים בצפון לבין "נהר הירקון" בדרום, וממערב הים התיכון עד מורדות הרי השומרון והמרזבה. אין דומה החלק העליון בעמק חפר ובו דיונות חול ח'אמרה האדומה ובעבר לא ידעו לנצל אותה מאחר והייתה שטופה ממינרלים ובמרכז השרון באיזור גוש תל מונד מערבה לאבן יהודה עד נתניה- אדמות חוליות ומעט חמרה ולכן ענף הפרדסנות התפתח מאוד בשרון.
בחוף השרון באיזור הרצליה, געש, שפיים, נתניה, בית ינאי יש יותר מצוקי כורכר ודיונות חול. תחילת הישוב היהודי השרון בעידן הציוני החל עם חדרה כשהגיעו יהודים בשנת התרנ"א 1891 מארבע קבוצות שונות במזרח אירופה ומתבססים באיזור "החאן" של חדרה,עסקת נדל"ן בין הקבוצות ליהודי חנקין.ם) בלום, בן בלום היה בעל מפעל ליצור שיניים תותבות באמריקה ובזמן שהיה הסיור בשנת 1909 בתל אביב שוכנע על יד מנחם שיינקין להעלות את מפעלו ושיתף פעולה עם מנהל "בצלאל" בוריס ש"ץ לתל אביב וכך עשה, בשיאו של המפעל עבדו 300 פועלים.(סם בלום תורם להקמת "אוהל שם" הרחוב בלפור)..עוד 1000 דונם נקנו ממשפחת חנון מטול כרם עתירת האדמות בשרון. השטח חולק בין בני מושבות שקנו חלקות והברון "הלא ידוע" פליקס דה מנאשה. ראשוני המתיישבים ישבו בצריף אחד גדול עד שעברו לבתים פרטיים, רוב השטח הלך לחברי "בני בנימין" שהגיעו ממושבות ותיקות יותר.
למושבה קראו "יהודייה" בתחילתה אך לאחר זמן קצר שינו את שמה "לאבן יהודה" על שמו של אליעזר בן יהודה והרעיון היה של בנו איתמר בן אב"י מראשי אגודת בני בנימין, "אגודת בני בנימין" היא האמא המולידה של אבן יהודה יחד עם חברת בת של בני בנימין-"הנוטע" שעברה כאירגון גידול ופיתוח ענף הפרדסנות במושבות אגודות "בני בנימין".
בשנת 1932 הוקמו שתי שכונות חשובות בדרום מערב אבן יהודה הוקמה שכונת "באר גנים" על ידי יוצאי מפעלי ים המלח ולידה "בית השומר" מבטון מזוין הצופה על כל הסביבה מערבה עד נתניה, מזרחה לתל מונד וקדימה ודרומה לבני ציון ובצרה. השכונה הוקמה על אדמות "תל סור" ואנו קוראים לה "שכונת תל צור". השכונה השנייה היא "תל צור" הוקמה על ידי חיים בוגרשוב ממנהלי "הגימנסיה הרצליה" למורים הגימנסיה הרצליה והמגמה הייתה לדאוג לעבודה למורים עד ואחרי הפנסיה, שם השכונה בא מהכפר צור הוותיק וכיום קיים לעולמים רק "תל צור" בחלק הצפוני מזרחי של המושבה אבן יהשי המושבה עברו לגידול עיזים ופרות, גידול לולים ועוד – ומצווה גדולה ביצעו אנשי אבן יהודה כשקלטו חלק ממפוני המושבה "הר טוב" במלחמת העצמאות ודאגו סביב לה, מטרת האגודה לעזור למצוקת מושבות רבות באמצע שנות העשרים, מייסדי האגודה היו באגף הימני של המפה, בני בנימין הייתה עצמאית בכך שגבתה תרומות מיהודים בחו"ל, הניהול היה שלה ולהבדיל ממוסדות ההסתדרות, מפלגת הפועל הצעיר "השמאלניים" כביכול ואין מאה אחוז בהגדרות אלו, המנהל בפועל היה עובד בן עמי ראש הוועד של נתניה ולאחר ימים ראש העיר נתניה ואשדוד לאחר הקמת המדינה.
אגודת "בני בנימין" הקימה את כפר אהרון בנס ציונה, בני בנימין הקימה גם את הרצליה ונתניה, את אבן יהודה ושכונת ניסנוב בחדרה, בני בנימין קרויה על שמם של בנימין זאב הרצל ובנימין דה רוטשילד. הפעולות של חברת הנוטע היו סיוע כלכלי לפרדסנים במהלך עיבוד שטח הפרדס עד הקטיף, ובסיום תקופת גידול הפרדס החזירו ההלוואות שלקחו.
" חברת הנוטע" מכרה קרקעות חקלאיות ליהודים מחו"ל, על מנת שאלו ייטעו פרדסים על אדמות אלו. עיבוד הפרדסים בוצע על ידי חברת "הנוטע" ושכיריה, ובכך סופקה תעסוקה לתושבי היישובים שקמו, חברת הנוטע גם דרגה להעברת כספים ונכסים של יהודי גרמניה והעברתן ליהודי גרמניה שעלו לארץ ישראל בצורת כלי עבודה- יש לציין את הברון פליקס דה מנשה מיהודי מצרים, לאחר מלחמת העולם הראשונה והצהרת בלפור הושפע הברון דה מנאשה מחברו חיים ויצמן ורנה אדמות האבן יהודה והמושבות נוספות שקנה במושבות אגודת בני בנימין וגם חוות חקלאיות.
רעיון לסיור ברחוב המייסדים אבן יהודה מחורשת איתמר מול "קניון קרסו" וסיפורם של אליעזר בן יהודה ואיתמר בן אב"י בנו, בית הכנסת הוותיק, משרדי הנוטע והפרדס בבנק לאומי הישן, בנין מועצת אבן יהודה ששימש "מבצר" בעת הסתערות ערבית וכול בני המושבה הקטנה הגנו מהקומה השנייה , הבנין המועצה היה גם בית ספר ואפילו הופעות "הבימה"- הצרכניה ההיסטורית, "בית יחיאל" על שמו של ראש המועצה השני של אבן יהודה, גן זלינגר ומגדל המים- סיפורו של אברהם דונגי הסטודנט מפתח תקווה שבא לעזרת מחלקת השמירה באבן יהודה והיה להרוג הראשון של אבן יהודה, "בית השומר" מעל ובכניסה לבאר גנים וסיור רכוב לחלק הצפוני של המושבה לתל צור וסיום היסטורי בבית ספר והכפר "הדסים" באורבני ובטבע.
"המושבה תל מונד", ממחנה פועלים ושכונת הפקידים כמעט לעיר- הלורד אלפרד מונד לאחר מלחמת העולם הראשונה ו"הצהרת בלפור" מתחיל לחזור לשורשים היהודים לאחר שנישא לאישה נוצריה והוא בקושי היה מודע ליהדותו, חברו הטוב היה דוקטור חיים ויצמן והוא טפטף לו כל הזמן ציונות, יש לציין שאלפרד מונד היה בעל הבית של "החברה הכימית האימפריאלית"- החברה הגדולה והעשירה בבריטניה ואחד מעובדיו היה הכימאי חיים ויצמן. אלפרד מונד מבקר פעמיים בישראל ב-1922 ובשנת 1928 והבין שענף הפרדסים הוא היעד החשוב בהקמת "חברת מטעי ארץ ישראל" שהקימה את תל מונד.
תל מונד קמה בשנת 1929 והבתים הראשונים באיזור השרון היו בכפר סבא בדרום ועד חדרה היו "במחנה הפועלים" על גבעה נישאה בקרבת "כיכר אהרל'ה" ומושב כפר הס טמפה חשיבות רבה לתקיעת הילד באיזור , בשנת 1930 מקימים את "שכונת הפקידים" שבעה בתים ברחוב הדקל בתל מונד.
בד בבד החלו קבוצות קטנות קונות אדמה ומקימים את בתיהם בתל מונד ובשנת 1937 מקימים ישוב קטן בשם "כפר זיו" על שם הלורד ישראל זיו שעבר לביתו החדש באמצע שנות ה-30 בתל מונד, כפר זיו התחבר לתל מונד בהמשך, העליה התימנית של 1944 הקימה את "שכונת יעקב" ועם הקמת המדינה הגיעו גלי העליות גם לתל מונד. 'חברת מטעי ארץ ישראל" קנתה 2500 דונם אדמה וחלק מהרוכשים היו בריטים לא יהודיים ויהודים רבים וטובים.יש שקנו ולא עלו ארצה, "הנכס" נוהל על ידי חברת מטעי ישראל ולאחר שהפרדס נתן פרי לאחר קיזוז ההוצאות, נשלחה היתרה לבעלים באחד ממדינות אירופה, מצב זה היה מצוין כי גאלו את האדמה תחילה מערביי שייח עזון או טירה, נתנו עבודה "לעולים חדשים" (1930 ואילך), ניצני מייסדי הישובים בשרון באיזור טרשי נתן זריקת מרץ לכל האיזור הנטוש של השרון.
רוב האדמות נקנו על יד "הלורד מונד"(2500 דונם) והלורד זיו(הלורד זיו לבדו קונה 800 דונם) אך יש שקנו האופן עצמאי דרך "הכשרת הישוב" והמתווך יהושע חנקין גואל הקרקעות."מחנה הפועלים" ושכונת הפקידים הפכו למושבה, מחנה הפועלים העסיק פועלים רבים ויש שהכירו פה, התחתנו ועברו לנקודת ישוב אחרת , כל התכונה של גידול פרדסים והקמת ישוב גרמו לכך שכל האיזור מתחיל להתפתח, אחריה יוקמו שלושת הישובים "מהתיישבות האלף"- כפר הס, עין ורד וחירות.ומיד לאחר מכן הוקמה קדימה, אבן יהודה וכפר יונה(נתניה קמה בשנת הקמתה של תל מונד 1929 ), לקראת סיום, שני מיליארדרים בשפתינו בעלי ממון משותף של 24 מיליארד דולר הקימו ודחפו את פרוייקט המושבה תל מונד לאחר ימים, שעברה שינויים רבים מאז ועד היום. הארי סאקר האח של רבקה זיו(אשתו של הלורד ישראל זיו) קנה גם הוא אדמות רבות בתל מונד ועל שמו "גן סאקר בירושלים". רבקה זיו היתה ממייסדות ויצ"ו העולמית והנשיאה הראשונה של ויצ"ו ומאפשרת את קיומו של "מפעל התעש הישן" וסליקים בבטן האדמה הביתה והיה משום סיכון רב.
המלצה לסיור בתל מונד(חניה מול המתנ"ס), ביקור "בבית התיעוד ההיסטורי" החשוב להיכרות עם תל מונד וגוש תל מונד, ביקור בשכונת הפקידים ונציץ לבית ויצמן ויצמן שניאורסון- מספר על נצר משפחת הויצמנים, סיפורן של הבנות בכיכר הבנות בפורים 1996, פסל בתיה לישנסקי המתמר לתשעה מטרים "וקראתי יד ושם", אנדרטת נופלי תל מונד ובינהם "ג'ימי" ההרוג הראשון של תל מונד המאורעות הגדולים וראש המועצה הראשון נפתלי דין שנהרג בפיגוע בקניון השרון.
חורשת הנופלים, סיפור "בית הדר" בבית הלורד זיו "ומכון סלע" של התע"ש הישן, מחנה העובדים בגבול תל מונד וכפר הס,בית חרושת לספורט ותצפית על שדות השרון וישובי השרון. "כפר הס בלב השרון"- מביצות עמק יזרעאל לחמרה וגבעות החוליות בשרון, "מים פרדסים ומשקים בלב השרון." – "התישבות האלף בשרון והשפעתה על ההיסטוריה של ארץ ישראל בשנות השלושים". "כפר הס" בלב גוש תל מונד הוקמה בשנת 1930 ואם תראו באופן רשמי גם את התאריך(לא טעות) 5/1/1931 הוא תאריך ההקמה הרשמי של "כפר הס" וחוגגת 90 בימים אלו. להזכירכם, מטרים ספורים מהכניסה לכפר הס וכיכר אהרל'ה נוסד "מחנה הפועלים" של תל מונד וקילומטר מערבי שכונת הפקידים בתל מונד שהשפיע על תל מונד ובנותיה."כפר הס" הוא המשך טבעי לתל מונד אך המחשבה והרעיון קשורים יותר לעמק יזרעאל וכפר יחזקאל ואולי ניתן לנדוד עד לונדון ויהודים בריטניה .
לאחר מלחמת העולם הראשונה יהדות בריטניה ומנהיגיה שאפו לקדם את הרעיון הציוני בארץ ישראלי, "אנו זוכרים את מונטיפיורי מאמצע המאה ה-19 ולאחר הצהרת בלפור 1919". זכות גדולה ליהודי אנגליה ודוקטור חיים ויצמן(אחיינו חיליק וייצמן יהיה אגרונום בתל מונד)," הלורד ישראל זיו והלורד אלפרד מונד", הארי סאקר והרברט בנטוויץ' וכולם ואחרים פועלים למען הרעיון הציוני החקלאי, לדעתי רק על האישים שהזכרתי ניתן לכתוב מאמר בפני עצמו.(חיליק וייצמן אביו של עייזר וייצמן גר בתל מונד)
"הסוכנות היהודית בלונדון" ראתה בעין יפה הקמת ישובים האיזורים בהם גדלו פרי הדר ויוכלו משפחות המייסדים להתפרנס "מענף הפרדסנות" ואף יצרו עוגה בשם ג'פה קייק על שם תפוזי יפו. לקראת סוף שנות העשרים כבר דיברו על תוכנית בשם – "התיישבות האלף" והרעיון להקים ישובים ומשקים לאלף משפחות, מי שכנראה נתן את השם היה "לוי שקולניק(אשכול)" שביקר ביוון לאחר מלחמת יוון תורכיה וראה איך מיישבים מחדש משפחות יווניות באיזורים לא מיושבים.
היו אנשים חשובים בפרוייקט המחובר לקק"ל, לסוכנות היהודית, הכשרת הישוב, המרכז החקלאי עם אדונים מפורסמים יותר או פחות כמו ארתור רופין, אליעזר וולקנסקי (וולקני ומכון וולקני) לוי שקולניק שהזכרתי ועוד רבים …נתמקד באברהם הרצפלד "מהמרכז החקלאי". והסיפור הוא כזה, גרעין של חברות וחברים צעירים שעלו בעליה השלישית והרביעית התארגנו בסמוך ובשולי הישוב כפר יחזקאל בעמק יזרעאל אנשי האירגון היו בתוככי הישוב אך לא קשורים לישוב…אברהם הרצפלד איש עמק יזרעאל (כתב את השיר "שורו הביטו וראו") היה בענין של קניית אדמות הכפר "זרעין" קילומטר וחצי דרומה ומהעמק רואים את הכפר זרעין(תל יזרעאל) וזה המקום שהגרו לשבת ללא עבודה וללא הבנה מה יהיה ואם יש או אין אדמה לכבוש ולעלות עליה. בדיוק בזמן זה מנהלים את מבצע "התיישבות האלף" של גופים ציוניים רבים , אברהם הרצפלד מציע לגרעין זרעין להקים ישוב בשרון, יש אדמה, יש בסיס התיישבותי, יש קצת עבודה בפרדסים והם מסכימים. בהקדמה זו על "אירגון זרעין" לא התחיל בעמק אלא בהרצליה וחדרה(גם קצת מלאבס) עד ההבשלה של גרעין יזרעאל, חשוב להבין שההתיישבות בעמק יזרעאל באותם ימים היתה מעין "אצולה הציונית" בארץ ישראל- כעת ניתן להבין שכל פתיח ל "כפר הס" יתחיל מאירגון "יזרעאל" – יש הסכמה לעבור לשרון אך לא היו מספיק אדמות לכל אנשי הגרעין, היו כנראה רק 26 "משקי עזר"(עייזר בהגיה) והיה לחץ רב על הקק"ל להעלאתם של יתר אנשי הגרעין.הרעיון של משק עזר בתחילת שנות השלושים שיהיה בסיס ראשוני של שטח, גידול ירקות בסיסי, אולי גידול עיזים וכבשים לחלב ובשר וכל מה שניתן.
"משק עזר" בתחילת דרכו לא יכול לפרנס משפחה לכן יצאו גברים לנשים לעבוד בפרדסנות ולאחר מכן בפאלחה וכל מה שניתן עד שמשק העזר גדל התפתח למשק שניתן להתפרנס מימנו בכבוד.
אם יש עשרות אנשים בגרעין, חלק החלו מתחתנים, מביאים ילדים וכו, אז מי נכנס לעשירים הראשונה ושניה? הייתה טבלה לפי מספר השנים באירגון, כמה שנים הארץ ומספר ילדים ומי שקיבל את הניקוד הגבוה היה הראש הרשימה וכך הלאה, הראשון היה יוסף יודלביץ', השני מרדכי תאני ואהרון בן יוסף, מספר 9 ניסן בורד בין המייסדים וכך הלאה. כפר הס על שמו של משה הס מחבר הספר החשוב "רומא וירושלים" וייחודו ששילב ציונות וסוציאליזם , רבים מרעיונותיו נלקחו על ידי הרצל והכל נשאר במשפחה.
זהו רק פתיח- הכפר מרתק בסיפוריו וזו רק ההתחלה, אכתוב בנפרד על "קרב טירה" המרגש שכל כולו כמעט מכפר הס לכיוון טירה, מאמר על קצת אחרי ההתחלה וכבוד ומייסדים המרתקים כמו הגננת הראשונה חוה פולק, "מצאנו מים" של כפר הס משנת 1932 קידוחי מים על שטח משפחת פרלמוניק, הילדה הראשונה תמימה מילשטיין(יש קשר לארז מילשטיין מעין ורד?!),סיפור החריש הראשון ועוד
בהתיישבות האלף היו אלף משפחות? על הקרקע עלו 438 משפחות וכל עליה על הקרקע חשובה – חוץ מכפר הס הוקמו ישובים נוספים במסגרת "התיישבות האלף" בתחילת שנות השלושים כמו מושב צופית ליד כפר סבא , גבען ח"ן ליד רעננה, רישפון ליד כפר שמריהו, רמת טיומקין היום מרכז נתניה, גני עם ליד מגדיאל וכל אלה בשרון, סיור אמנות רחוב כולל בהואוס, סיפור הסרג'נטים הבריטים, אמנות נתנייתי, כיכר העצמאות והמדרחוב ועד האיילות המקסימות של נתניה ולא נשכח את "קולנוע אסתר" ההיסטורי על הטיילת של נתניה.
"אנדרטאות ומורשת התיישבות בשרון":
"אנדרטת המצור הבריטי על גבעת חיים בשנת 1945": מצור בריטי ב-6/11/1945 – נלך לאורך טיילת נחל חדרה לאור הירח עד השפך לים- "חופים הם לפעמים געגועים לנחל, ראיתי פעם חוף שנחל עזבו.." וכל זאת ליד אנדרטת נתן יונתן, שניה לפני השפך לים, סיפורו המרתק השיר ושירים אחרים וסיפור חייו של נתן יונתן. אנדרטת חטיבת אלכסנדרוני המרכזית בנתניה: אנדרטה המרכזת את כל נפגעי הרוגי ומבצעי חטיבת אלכסנדרוני ולא רק בשרון , גם מבצע לוט בים המלח או במשמר העמק בעמק יזרעאל המערבי ולמעשה חטיבת אלכסנדרוני פעלה בכל רחבי הארץ. "אנדרטת ניצחון הצבא האדום על הצורר הנאצי": סיפור נצחון הצבא האדום על הצבא הגרמני ומתואר פה בפסל אקלקלטי מרהיב ובו מספר עבודות בסיגנון משואה לתקומה, סיפורה של הגיבורה זויה קוסמודמיאנסקייה.
"אנדרטת ניצחון הצבא האדום נחנכה על ידי ולאדימיר פוטין" נשיא רוסיה ונשיא מדינת ישראל שמעון פרס ז"ל ב- 25/62012 וראש עיריית נתניה מריים פיירברג בעלות של מליון דולר בסיוע קרן היסוד והמגבית היהודית המאוחדת – עוד באנדרטת הניצחון על הנאצים הגרמנים-הכניסה מבטון המתארת את מחנות הנאצים וגיא ההריגה,יום פרוץ "מבצע ברברוסה" , הניצחון בשנת 1945, הילד היהודי מגטו וארשה, מחנה אושוויץ והטלאי הצהוב. אנדרטת גן הארבעה בכפר יונה: גן משחקים שהוקם ברחוב התותחנים לזכר שני זוגות -צחי ביטון ז"ל ואשתו חופית אליה ועדי נעים ואשתו רותם שמטוסם התרסק בתאילנד, חן וינקלר יצר את היצירה בצורת כנפיים העולים מעלה, "אנדרטת חטיבת אלכסנדרוני בקרב קקון בקקון": מחודש מרץ עשו תושבי קקון הערבית לעשו עצמו במטען נפץ שהיה על גופו ממש קרוב לחנות השק"ם שהייתה מלאה בחיילים בצומת השרון. לאחר מספר דקות מחבל – מתאבד שני שהיה במקום פוצץ מטען נפץ שני, ופגע במי שהגיעו לעזרת הנפגעים מהפיצוץ הראשון. בפיגוע נהרגו 22 איש. לזכרם נוסדה האנדרטה בסמוך לצומת בית ליד.
"טיולים מודרכים וסיורים בשרון עם אפי נחמיאס":
"סיורים וטיולים מודרכים בחדרה": סיור מודרך ברחוב הגיבורים בחדרה בחאן של חדרה -מוזיאון המספר אודות חדרה המושבה בתחילתה ובית פינברג במעלה הרחוב ומגדל המים-סיפורו של אבשלום פיינברג ומשפחתו -"האתרוג הראשון" וני"לי בו היה ממקימיה, בתים מספרים של ותיקי המושבה חדרה, רחוב רוטשילד וגן המושבה, פארק נחל חדרה ובו חוות חפציה, הבית האדום ובתי המושבה חפציבה, הליכה לאורך נחל חדרה ואנדרטת אבשלום פיינברג לקראת השפך אל הים-סיפור השחזור והניקוי של חברת חשמל בפארק נחל חדרה, בית חנקין-שתי אהבות ליהושע חנקין לאשתו אולגה ולרגבי האדמה של ישראל ופה נספר על חייה בסנט פטרבורג, עבודתה בפוסטה וההיכרות עם קצין רובי, העליה ארצה והמפגש עם יהושע חנקין בראשון לציון ופה עיקר סיפורנו. אתרי תיירות וסיורים טיולים מסביב לחדרה: בית חנקין בגבעת אולגה, המפרץ הסיני בגבעת אולגה, פריחת אירוס הארגמן באולגה, חוות חפציבה ואתרים לאורך נחל חדרה, ביצת עטא בעונה, שמורות טבע פריחה בחדרה. סיור בעמק חפר בשרון: סיור בבית יצחק ושער חפר ותחילת הישוב העברי בעמק חפר כולל בית הראשונים של עמק חפר והקמת הישוב כפר ויתקין והתכנסות במרכז הכפר ליד בית הספר ובית העם הראשון, מגדל המים והגורן, סיורים לאורך נחל אלכסנדר ונחל חדרה, מאגרי מים בעמק יזרעאל המזרחי וסיור אקולוגי בשרון.
מושב בורגתא -ביקור בגן הפסלים של תומרקין וסיור בחניאל הישנה והיפה עד בית הלוי וכפר מונש כולל ביקור בתל אשקף{שוקה}. ביקור וסיור בגן שמואל: סיור בקיבוץ השומר הצעיר במה שהתחיל כחווה וכיום אימפריה חברתית וכלכלית. סיור בקיסריה: סיור בקיסריה הרומית ביזנטית מהתיאטרון ,ארמון הים, האמפיתאטרון ועד לעיר הצלבנית ונמל קיסריה.
**************************************
סיורים בהרצליה: סיור בתל מיכל. סיפורה של הרצליה פיתוח. סיור מסידנאנעלי והטיילות החדשות לבית ניסים כחלון והבסיס הבריטי עד אפולוניה, באפולו יפה סיור בעיר היוונית רומאית ביזנטית מוסלמית והשיא באפולוניה הצלבנית. ביקור ברחוב הנדיב ומרכז הרצליה במוזיאון אלי כהן ומוזיאון להיכרות עם תחילתה של הרצליה. "סיורים בכפר סבא": טיול בחאן של כפר סבא ובאר המים של כפר סבא בתחילתה, טיול הרחוב ויצמן והרצל, ביקור בבית הכנסת הגדול וצריף הסנדלר. בית העלמין ההיסטורי של כפר סבא, הסברים מול אנדרטת חטיבת אלכסנדרוני, בתים מספרים של מייסדים בכפר סבא. סיור על גבול הקו הירוק בין כפר סבא אלפי מנשה, נירית, מתן ובת חפר.
"סיורים במגדיאל": סיור בבית הראשונים של מגדיאל, בית הכנסת הגדול בכיכר מגדיאל.
"סיורים ברעננה": ביקור במרכז יד לבנים במוזיאון רעננה, סיור בגלריה העירונית לצד בית הכנסת הראשון, סיור במגדל המים של רעננה ומגדל האיתות, סיור בבית ספר מגד או בית ספר עממי, סיור גרפיטי ליד חומותת כביש 531 המספר על "חרבות ברזל" עם עשרות יצירות רעננות על השבת השחורה.
"סיורים באיזור בית ברל וקלמניה":
סיורים מודרכים בתל מונד: סיור מודרך בבית הלורד מונד וביקור בבית הלורד במוזיאון או מבחוץ, סיור ברחוב הדקל בשכונת הפקידים של תל מונד, "סיפור כיכר הבנות של תל מונד", "פיסול פסל הלורד מונד של בתיה לישנסקי אחותה של רחל ינאית", אנדרטת נופלי תל מונד מג'ימי גולדנברג ועד לפני מספר שנים, בית הלורד סיוט "וילה זיו" של רבקה זיו מייסדת ויצו העולמית, חורשת הנופלים, "מגדל המים ומחנה הפועלים של תל מונד", בית החרושת לספירט שהפך לגן ארועים ותצפית על השרון.
"טיולים בשרון" לקבוצות ואירגונים – "טיולים בתל מונד וגוש תל מונד". "טיולים בשרון בעמק חפר", "טיולים בשרון בנתניה וחוף השרון", "טיולים בהרצליה וארסוף סידנא עלי", "טיולים בשרון ברעננה וכפר סבא", "טיולים בשרון בין מגדיאל לקלמניה וניר אליהו".
מורה דרך ומדריך טיולים וסיורים לקבוצות בנתניה ואתרי נתניה, מדריך טיולים בטיילות של נתניה בין מלון איילנד למלון העונות וסיפורי מעפילים והעליה הבלתי לגאלית מבחינת הבריטים, מדריך טיולים באנדרטאות של נתניה בניצחון הצבא האדום על הנאצים, הקרון שהוא מהולנד ששימש להעברת יהודים לאושוויץ, מדריך טיולים בשמורות האירוסים של נתניה ושמורות טבע בנתניה כולל וינגייט , מדריך טיולי אוכל בשוק נתניה כולל סיור טעימות אוכל ומעדנים תוניסאים וטריפוליטאים, מדריך טיולים לאורך רחוב הרצל סמילנסקי וביאליק בנתניה וכיכר העצמאות, מדריך טיולים בגוון אמנותי והגרפיטי בנתניה, מדריך טיולים בחורשת הסרג'נטים של נתניה וקרית השרון עד פרדס הגדוד נתניה ומצפה ים ומגדל המים.
"התיישבות האלף" ברמת טיומקין עם סיור מורשת המחבר את רמת אפריים לאום חאלד והשקמה.
סיור עם ד'ר עוזי פז, בחוף לאומי חוף השרון באוגוסט 2018
בכניסה לשפיים , נעבור את פארק המים נגיע לכיכר נפנה שמאלה למערב ובכיכר הבאה ימינה בשביל המערבי. נגיע למגרש החנייה ונלך לכיוון השער המורה על "הגן הלאומי חוף השרון". נתחיל ללכת בכיוון השילוט, הסיור מתקיים בעונה שאינה מתאימה לצפייה בצמחים אך בכל זאת ישנם צמחים מיוחדים הפורחים בעונה זו ולכן נבקר אותם. זהו גן לאומי קטן וחבוי ולא הרבה מכירים אותו.
הפרח הדומיננטי שפלש אלינו ומתרבה בקצב מהיר בכל מישור החול הוא נקרא : טיונית החולות. שייכת למשפחת המורכבים. הצמח הזה הובא מארה"ב בשנת 1975 במטרה למנוע את נדידתם של חולות הדיונה מזרחה, כפי שניתן לראות בעכו, בקיסריה . כיום יודעים שזו הייתה טעות משתי סיבות, האחת – אין לנו תופעה של נדידת חולות. שנית –הצמח הזה פולש לכל חלקה טובה, הוא מתפשט במהירות ודוחק את הצומח הטבעי ובכך גם מצמצם את מיגוון המינים של הצומח השרוני. דרכי ההתרבות שלו הן וגטטיבית ומינית ולכן קשה מאוד להיפטר ממנו. כבר בתחנה הראשונה אנו נתקלים בעצי האקליפטוסים. מקורם באוסטרלייה ופירוש שמו הוא : "מכוסה הייטב". בא"י ישנם כ 700 מיניים שונים של עצי אקליפטוס, מתוך כ 3000 מינים הקיימים בעולם. הוא שייך למשפחת ההדסיים בדומה לקליסטימון ולפיג'וייה. ראשיתו של העץ הוא במאה ה- 19, כאשר הקונסול הבריטי קיבל זרעים של זן הנקרא אקליפטוס כדורי, אך לא הצליחו להנביטו. את עצי אקליפטוס המקור ייבא מאלג'יריה קרל נטר, בשיתוף פעולה עם הצרפתים. וכמובן החורשה הראשונה שניטעה הייתה במקווה ישראל בשנת 1884. ועד היום נשאר שריד מאותה חורשה.
החורשה היפה ביותר בארץ היא השמורה בכניסה לשמורת החולה, לפני כן ישנה פנייה ימינה ליסוד המעלה ומיד שמאלה ולהחנות בחורשת האקליפטוסים של "גן המייסדים". לאקליפטוס ישנם שימושים שונים כאשר העיקרי הוא עץ בעיקר להסקה אך גם כחורשה הנותנת צל ונוי, מחנאות ושדאות. כאשר הדבר נודע ליוסף וייץ הוא החליט לרכוש את השטח עם העצים ובכך למנוע את כריתתם. לפרחי האקליפטוס יש צוף רב ולכן יש לעץ חשיבות בעיקר אצל הדבוראים כדי שהדבורים יאביקו את הפרחים להכנת דבש אקליפטוסים. אך החיסרון הוא שהוא "נטע זר בארץ" . לדעת אותו שאול טשרניחובסקי . בנוסף הוא גם מונע נביטה =אללופטייה, בגלל השמן האתרי הנמצא בעלים ולכן הוחלט לכרות אותם ליד מקווה מים במקומות שונים בארץ כמו בתל דן ובבטיחה. כמובן שעל פעולה זו קמה התנגדות רבה. אך לא היה צורך במהומה כל כך גדולה כי הנתונים מראים שבארץ ניטעו כ 2 מיליון עצי אקליפטוס, ונעקרו ע"י הרשות רק 3500 עצים. המטרה בכריתה הייתה לאפשר לבע"ח ולצמחים אחרים להתפתח. בפרי של העץ ניתן לראות מעין מכסה בעל צורה של מקור ומכאן שמו, הפרח הוא בעצם מצבור של אבקנים. לעיתים הזירים בצבע אדום ולעיתים בצהוב . בעבר היינו רואים חריטת שמות על גזעי העצים, לאט לאט הבבינו שאין טעם כי הקליפה מתקלפת והשמות לא נשארים לנצח.
חרוב- ממשפחת הקטניות. החרוב איננו מופיע במקרא, אך אין זה אומר שלא היה קיים. צריך לזכור שהתנ"כ איננו ספר בוטני. בארץ ישנן 4 תצורות של חורש : חברת החרוב ואלת המסטיק- נמצאים לאורך מרגלות ההרים עד גובה 600 מטר.(למרגלות המזרחיים של הגלבוע). חברת האלון המצוי ואלה א"י. חברת אלון התבור ואלה אטלנטית חברת אורן ירושלים. למרות האמור, יש המוצאים רמז לחרוב בספר ישעיהו פרק א' – "אם תאבו ושמעתם טוב הארץ תאכלו ואם תמאנו ומריתם חרב תאכלו, כי פי ה' דבר". (אם כי ע״פ המסורה יש לקרוא: חֶרֶב תְּאֻכְּלוּ).
בניגוד לאי-אזכורו בתנ"ך, החרוב מוזכר פעמים רבות בתלמוד ובספירות המדרשית. כך בסוגיית תנורו של עכנאי מסופר על רבי אליעזר, שעשה נס בחרוב וגרם לו לזוז ממקומו. עוד מסופר על רשב"י ובנו שברחו למערה בגליל מפני הרומאים, וניזונו שנים ארוכות מפרי עץ זה. עוד מוזכר שחוני המעגל ראה אדם נוטע חרוב ותמה עליו, כיוון שהעץ היה אמור לתת פירות רק לאחר 70 שנה מזמן נטיעתו כפי שמוזכר בבבלי, (נתון זה עומד בסתירה לעובדה שהחרוב מניב כבר לאחר כ-6 שנים. יש המסבירים זאת לאור העובדה שהחרוב הוא עץ דו-ביתי, ונדרשים לפחות שני עצים, זכרי ונקבי, כדי לתת פרי. אולם אחת לכ-70 שנים העץ עשוי לשנות את מינו ולהפוך לפוליגמי[ לכן, אדם שנוטע עץ חרוב בודד ייאלץ לחכות 70 שנים עד שעץ זה יוכל להניב פירות).על כך ענה אותו אדם לחוני: "כשם שנטעו אבותי לי, כן נוטע אני לבני". הפרי דומה לתרמיל באורך של עד 20 סנטימטרים, שמכיל בין 10 ל-15 זרעים. זרעי עץ החרוב דומים זה לזה, ובעלי משקל דומה, דבר שהפך אותם בימי קדם למידת משקל אוניברסלית. בתנ"ך, זרע חרוב, הקרוי גֵרָה, הוא מידת המשקל הקטנה ביותר. מקורה של מידת המשקל הסטנדרטית לאבני חן, הקרט, שערכה 200 מיליגרם, גם הוא בזרעי חרוב, והיא קיבלה את שמה משם העץ ביוונית – קרטוניה.
רותם המדבר- ממשפחת הפרפרניים. שמו של הרותם נגזר מיכולתו לרתום אליו את החולות. במישור החוף-האדמות קלות, הקרקע בנויה מגרגרים גדולים ללא חרסית. הגרגרים לא מחזיקים את המים. הגרגרים מתחממים מהר ולכן בע"ח וצמחים נודדים צפונה לאורך מישור החוף כמו רותם המדבר שהגיע מהמדבר והצפין צפונה. את הרותם נמצא גם לחופי הכנרת בגלל סיבה אקלימית של אור וחום. אל הרותם ניתן לקשר את אליהו הנביא שהלך למדבר וישב תחת רותם אחד ככתוב בספר מלכים א', פרק י"ט, פסוקים ד'-ה', הנביא אליהו נח במדבר בצל הרותם: "וְהוּא־הָלַךְ בַּמִּדְבָּר דֶּרֶךְ יוֹם, וַיָּבֹא וַיֵּשֶׁב תַּחַת רֹתֶם אֶחָת (אֶחָד); וַיִּשְׁאַל אֶת־נַפְשׁוֹ לָמוּת, וַיֹּאמֶר רַב, עַתָּה ה' קַח נַפְשִׁי, כִּי־לֹא־טוֹב אָנֹכִי מֵאֲבֹתָי׃ וַיִּשְׁכַּב וַיִּישַׁן, תַּחַת רֹתֶם אֶחָד".
בספר תהילים, פרק ק"כ, פסוק ד': "חִצֵּי גִבּוֹר שְׁנוּנִים; עִם, גַּחֲלֵי רְתָמִים"- בספר איוב, פרק ל', פסוק ד': "הַקֹּטְפִים מַלּוּחַ עֲלֵי-שִׂיחַ; וְשֹׁרֶשׁ רְתָמִים לַחְמָם" והכוונה היא . הרותם שימש כפחם להבערת האש ומזה האנשים התפרנסו. הפתגם "נשמטה הקרקע מרגליו" הכוונה הן לאדם והן לצמח שנמצא ללא קרקע והוא מתייבש ומת. הרותם הוא צמח עמיד לשתי תופעות הפוכות. מצד אחד – שורשיו עמידים לחשיפתם לשמש ומצד אחר- שורשיו עמידים גם לכיסויים בחול.
אחת מהתכונות החשובות של הרותם היא היכולת לשמור על האש. על כך נכתבו אגדות וסיפורים: 1. מעשה באחד שהניח גחלים בוערות בחג הסוכות ובא ומצאן בוערות בפסח.
נאמר על בר נתן שהלך במדבר עם קבוצת אנשים והכינו סעודה. סדרו אש וצלו בשר. כשחזרה הקבוצה כעבור שנה לאותו המקום, עדיין ראו את אותן הגחלים כשהן לוחשות. תמה על כך אחד האנשים ושאל את החכם אשר ענה לו: הגחלים בודאי של רתמים היו. שכל הגחלים כבו מבחוץ כבו מבפנים ואלה א; אף על פי שכבו מבחוץ, עדיין הן בוערות מבפנים.
מנין יש לרותם את הכוח לשמור על האש ? על כך ישנן אגדות רבות, אחת מהן מיחסת כוח זה למתנתו של אליהו הנביא: כוחו של אליהו היה באש. במאבקו עם נביאי הבעל הוריד אש מן השמים (מלכים ב'א' יב), ולבסוף עלה בעצמו חי השמימה ברכב אש וסוסי אש . כשעלה ברכב אש וסוסי אש – ראו כולם בעליל שהאש מן השמים הייתה בתוכו בנשמתו ובכל רמ"ח אבריו. הוא היה כל כולו אש וקנאתו הייתה קנאת אש (מלכים ב'ב') . כשנמאסו חיי העיר על אליהו וברח מחמת אחאב ואיזבל למדבר, סער כולו וישאל את נפשו למות. ובסערת הנפש התלקחה האש שבתוכו והוא היה כל כולו אש. ואז בחר לו כמשענת את הרותם וישב תחת רותם אחת וכשירד הליל שוב וישכב ויישן תחת רותם אחד(מלכים א' יט' ה')וישאל את נפשו למות ואז בסערת נפש זו העביר את האש הגדולה שבתוכו לתוך הרותם. מאז הפך הרותם לשומר על האש. לעיתים ניתן לראות חיפושית זבל משופדת על ענפיו של רותם המדבר – ככל הנראה מדובר בציפור בשם חנקן אשר משפדת חיפושיות על קוציו של הרותם ומשתמשת בו בתור המזווה שלה…
"מלוח" – ממשפחת הירבוזיים – מין פולש מהמדבר והגיע עד ראש הנקרה. המלוח מוזכר גם במקרא, בספר איוב פרק ל פסוק 4 "הַקֹּטְפִים מַלּוּחַ עֲלֵי שִׂיחַ וְשֹׁרֶשׁ רְתָמִים לַחְמָם"
בארץ קיימים 15 מינים מתוך 150 מינים. המלוח נחשב בעבר למאכל לעניים, ובדואים משתמשים בו למאכל לעיתים קרובות. גם הולכי רגל במדבר נוהגים לקטוף את עליו ולאוכלם, או רק למצוץ את המלח ולירוק. יש המשתמשים בעלים כתוספת לקציצות. באיטליה משתמשים בעלי מלוח שנצבעו כתיבול או קישוט לפסטות שונות. בשיר "חורשת האקליפטוס" מאת נעמי שמר מופיעה השורה "וריח המלוח על המים". שורה זו עוררה ביקורת בוטנית לאור העובדה שלצמח זה אין ריח. נעמי שמר שנדרשה לעניין הסבירה זאת בכך שכוונתה לריח המיוחד של הגבעה בה צומח המלוח, בחורשת האקליפטוס שבכנרת.
"שיטה מכחילה" – צמח פולשני שמאוד מזיק. הצמח מתרבה מהר כי הוא מזריע את עצמו, הזרעים יכולים להישאר בקרקע מספר שנים ותמיד ינבטו. גם לאחר כריתה הצמח בעל יכולת להתחדש. נשאלת השאלה- האם אנו אמורים לכרות צמחים מסוימים? על מי בעצם אנחנו מחוייבים לשמור? על הצמחים שהיו או על הצמחים שפלשו והגיעו אלינו? האם צריך להילחם נגדם או להשאיר אותם? אכן שאלות ערכיות ומעניינות.
גיאולוגיה -לפני כשני מיליון שנים היבשה הייתה מכוסה בים. הים הגיע עד למרגלות הרי השומרון. היו מספר תקופות של גיאות =הצפה וגם תקופות של שפל=נסיגה. בתקופת הקרחונים- מפלס הים עולה . בעולם ישנה כמות של מים קבועה, השאלה היא היכן המים נמצאים? בתקופות שבין הקרחונים, הקרחונים נמסים ומפלס המים בים עולה,קרקעית הים הלכה ושקעה ולכן בכל הצפה הים הגיע יותר ויותר מערבה.
החול עבר תהליך של התמצקות והפך לסלע כורכר. הבסיס של הכורכר הוא חול שהתמצק.
מישור החוף נוצר לפני כ 2 מיליון שנה, ישנם 3 טיפוסי קרקעות שהמרכיב העיקרי הוא הקוורץ. Sio2
שמקורו בהרי אתיופייה שהגיעו עם הנילוס עד לכאן. גלי הים והרוחות הטילו את החולות שהפכו להיות הבסיס לרצועת החוף. הגיר שהיה בין גרגרי החול התמצק והפך לכורכר. הרוחות המזרחיות הביאו איתם חולות חרסיתיים עם מינרל של ברזל וזו היא אדמת החמרה. ניסוי- נערבב חמרה אדומה עם מים ונראה שהמים נצבעו באדום ואילו הגרגרים הופכים לשקופים. נקבל: חול, חמרה (אבק הולי) וכורכר עם תמיסות גירניות. השאלה הלא ידועה היא- מתי החול הפך לכורכר?. מקורו של הגיר הוא מצדפים וחלזונות מהים שמתו והפכו לתמיסה שחלחלה בין גרגרי החול והפכה לכורכר, יש החושבים שזה קרה בתקופות הגשומות ויש הסבורים שזה קרה דווקא בתקופות השחונות..
"חבצלת השרון בשרון" –
החבצלת הובאה על ידי המוסלמים כי היא הומייה בכלוב ואצל המוסלמים ההומית קוראות לתפילה ולכן גדלה בעיקר ביפו, עכו וירושלים, בתנ"כ מוזכרים כ 150 שמות של עצים , אך רק 2 של פרחים. בספר שיר השירים כתוב "אני חבצלת השרון שושנת העמקים..". בספר ישעיהו כתוב "ישושום מדבר וצייה, ותגל ערבה ותפרח כחבצלת.." כנראה והחבצלת של המקרא איננה החבצלת של היום, כי זו של היום פורחת בסתיו ואילו זו של המקרא פורחת באביב . יש הסבורים שפירוש השם חבצלת הוא – חצי בצל.
בתנ"כ מוזכרים כ 150 שמות של עצים , אך רק 2 של פרחים. בספר שיר השירים כתוב "אני חבצלת השרון שושנת העמקים..". בספר ישעיהו כתוב "ישושום מדבר וצייה, ותגל ערבה ותפרח כחבצלת.." כנראה והחבצלת של המקרא איננה החבצלת של היום, כי זו של היום פורחת בסתיו ואילו זו של המקרא פורחת באביב . יש הסבורים שפירוש השם חבצלת הוא – חצי בצל. יתכן והפירוש של כשושנה בין החוחים הוא איריס הגלבוע ושושנת העמקים הוא איריס הארגמן. קיימות 2 אגדות על החבצלת. האחת היא ע"פ האחים גרין, בכל מקום שיש טיפה דם – גדלה כלנית, ובכל מקום שהזילו דמעות – גדלה חבצלת.
האגדה השנייה היא יוונית , מסופר על האל זאוס שעיבר בת אנוש . ולזוג נולד תינוק שנקרא הרקולס. כדי שהרקולס יהפוך לבן אלמוות היה עליו ליינוק חלב של אלה. וכאשר החל ליינוק לפתע התעוררה האלה הרה והפסיקה את יניקתו לפתע. בזמן זה נפלו 2 טיפות חלב, האחת הגיעה לשמים ויצרה את שביל החלב ואילו השנייה נפלה לקרקע ושם גדלה החבצלת. פרח החבצלת נפתח אחר הצהריים, הוא מואבק על ידי רפרפים. הם מגיעים לפרח הודות לגודלו וריחו. בפרח יש 6 עלי עטיף וזר נוסף הנקרא – עטרה, הכתר הזה איננו קשור לעלים. מהעטרה יוצאים האבקנים של הפרח.
אטד החוף- ממשפחת הסולניים. שיח רב שנתי קוצני שגובהו יכול להגיע עד 1.50 מ', נפוץ לאורך חולות חוף הים ורכסי הכורכר. הליבוב מתקיים באביב. מצוי מחוף הכרמל דרומה, ועד הנגב.
מופיע במשל יותם , ספר שופטים פרק ט' בו מספר יותם בן ירובעל את משל האטד, כדי להוכיח את בני שכם כי המליכו עליהם את האדם הכי פחות ראוי לכך, את אבימלך. האטד הוא שיח דוקרניי, שאין בו ברכה כלל, לא פירות של ממש, לא קומה ,לא נוי ולא צל. ולא עוד אלא שמרובה סכנתו בפגיעתו עם הקוצים שבקיץ מתייבשים מזדקרים ופוצעים. בנוסף על כך כל ניצוץ נאחז בהם ומתלקח בענפיהם היבשים בעיקר בימי השרב. לפיכך – אוי לו ליער או לכרם שאטדים צומחים בסמוך להם. כי האש היוצאת מאטד יחיד יכולה לכלות יער גדול . המשל בא להסביר כי פעמים רבות האנשים שלהם יש מה לתרום, מתרחקים מהפוליטיקה ואחרים שכל מעשיהם נזק, מגיעים לעמדות שלטון ומנהיגות בעקבות טעויות והולכה שולל של אנשי העם. https://www.youtube.com/watch?v=3977Nt7R3u8
נר הלילה החופי- ממשפחת נר הלילה. נקרא כך משום שפרחיו הצהובים נפתחים לעת ערב ונראים כמו נרות דולקים. צמח פולש מחופי טקסס, לא ידוע כיצד הגיע. ראשיתו במאה ה -20 ביפו, החל להתפשט בסמוך לבית הקברות המוסלמי. יש פרחים שפרחו אתמול ויש פרחים שיפתחו היום או מחר. הפרח הוא גדול וצהוב. הוא בולט לעיני הרפרפים שבאים להאביקו. יפה להמתין כדי לראות. את פריחתו לעת ערב. מתי פורחים צמחי החוף? החורף קר , עם רסס גלי הים המלוחים, נוסיף לכך את החול שעף משייף ופוגע בעלים של הצמחים ולכן צמחי החוף לא פורחים באביב..
הרוח המערבית מכונה – בריזה יומית. החום הסגולי של היבשה נמוך ולכן צריך מעט אנרגייה כדי לחמם אותה, לעומת זאת החום הסגולי של הים גבוה יותר, ולכן יש צורך בהרבה אנרגייה כדי לחמם את המים. בבוקר – הטמפרטורה של הים קבועה במשך היום, אך משתנה במשך השנה. לעומת זאת , טמפרטורת הקרקע משתנה במהירות . האוויר זורם מהים ליבשה ורק אחר הצהריים האוויר יגיע לאיזור מזרח הכנרת ( עין גב), וזו הסיבה שבכנרת יהיו גלים חזקים יותר . בערב יש בריזה לילית, הקרקע מתקררת יותר מהר מהים ואז נושבת רוח מהיבשה לים. לפנות בוקר ולפנות ערב אין לנו רוח ולכן יש צמחי חוף שנפתחים בערב. הרוח איננה מפריעה למאביקים. וגם.אין רסס של המלח שיפגע בצלקת וימנע ממנה לקבל את גרגרי האבקה .
לעומתם יש צמחים הפורחים בבוקר כמו פרגה צהובה, לפופית החוף וחבלבל החוף.
במצפור – יש לנו 3 רכסי כורכר. הכורכר הוא דיונה שהתאבנה. הדיונה נעה עם הרוח. בהתאבנות יכולה להיות שיכוב צולב תלוי בכיוון הרוח. ללא רוח השכבות תהיינה אופקיות.
כעת אנו נמצאים על הרכס המערבי, גלי הים גידדו ואכלו את הרכס. בגלל הגלים נוצר בבסיס צניר הגורם לרכס הכורכר להיסוג. בגלל האנרגייה של גלי הים, נשארו טבלאות גידוד מאוזנות. ניתן לראות סלעי חוף שמתגבשים עכשיו. בנוסף ניתן לראות עליהם צדפים, חרסים שהם עדות לכך שנוצרו עכשיו.. הם נקראים beach rock והם מתאבנים בזוית של 5-7 מעלות.
מהיכן החול מגיע לשרון?
החול מגיע מהנילוס אך בשנת 1950 נבנה במצרים סכר אסוואן המתנשא לגובה של 111 מטרים והוא מנע מהסחף להגיע אל חופי הארץ. (כ- 57 מיליון טון בשנה). כך למעשה נפסקה הזרמת החול לארץ, אם כי יש מעט חול המגיע מאיזור הדלתא. בעבר נהגו לבנות את הבתים מזיפזיף= חול ים. כמו בתל אביב. בשנות ה-50 חי בראש הנקרה איש יקר בשם יגאל סלע , הוא היה הפקח הראשון לשמירת הטבע והתעניין בצבי הים. כאשר הוא עקב אחר הצבות, הוא שם לב שהן אכן עולות לחוף , אך לא מטילות בצים ולכן הסיק מסקנה שהחול בחוף השתנה ולא מתאים יותר לתטולה. יגאל נלחם בהיעלמות ובסחר חולות הם ובאמת בשנת 1964 נאסרה כריית הזיפזיף מהים. לאחר מכן החלו לכרות את חולות הדיונות לבנייה תוך שימוש באבן מחצבה. ניתן לשים לב כי תוואי הרכבת הנוסעת מעתלית צפונה עוברת בצד המזרחי בגלל החולות. הים הוא אתר הנופש מספר אחד בישראל. חוף הים משתרע לאורך 198 ק"מ, מתוכם 135 ק"מ הם מתקנים סגורים כמו חברת חשמל ובסיסי צה"ל. ורק 50 ק"מ הם חוף עירוני. ישנה יוזמה לפלס שביל המחולק ל 20 קטעים ולהכשיר שביל חוף מראש הנקרה ועד זיקים- מי יזם את שביל ישראל? הרעיון היה של אברהם תמיר ונחנך בשנת 1995, אורי דביר הקים את הוועדה לסימון שבילים.
קורנית מקורקפת-ממשפחת השיפתניים,בן שיח,תחילת פריחת הקורנית המקורקפת בחודש יוני, וסופה בתחילת אוגוסט צבע הפריחה סגול-ורדרד, והפרחים ערוכים בקבוצות בראשי הענפים. עלי הצמח משמשים בתערובת הזעתר.
עדעד כחול- הוא צמח עשבוני רב-שנתי ממשפחת העפריתיים, המוכר בשם הפופולרי "אלמוות", כצמח בר והן כצמחי נוי שנוצרו בריבוי תרבותי ממנו. עיקר הפריחה בחודשים מרץ-יוני. עלי הכותרת לבנים ואילו עלי הגביע כחולים. הפרחים סדורים בתפרחות מטיפוס שיבולת או מכבד. הם פרחים "נכונים" מטיפוס 5, כלומר בעלי 5 עלי כותרת, 5 עלי גביע, 5 אבקנים ו־5 עלי שחלה. בית גידולו הטבעי של המין הוא שפת הים ולעיתים מדבריות ומלחות. ניתן למצוא אותו, בצורתו התרבותית, ברחבי ישראל. ההתאמה לבית הגידול ניתנת לאבחנה בעובדות הבאות:
צמח הבר גדל בשפת הים במדרונות הפונים מזרחה, ובכך הוא מוגן יותר מהרוחות המערביות הכוללות רסיסי מלח. 2.העלים והגבעולים נושאים בלוטות, שדרכן מפריש הצמח עודפי מלח שקלט מן הקרקע המלוחה או מרוח הים הנושאת רסס של מלח. 3. הצמח מצמצם את ההתאיידות בכך שהעלים נושרים לאחר תקופה קצרה. 4. בבסיס הצמח יש עלים בשרניים שצורתם כשושנים. הם ממוקמים קרוב לפני הקרקע ובכך הם מוגנים מהרוחות הנושבות . 5. העלים הנמצאים בבסיס הצמח והגבעול עטופים בקשקשים סידניים ובכך יוצרים עמידות בפני רסיסי מי הים המגיעים עם הרוחות.
ישנם 3 מיני עדעד: עדעד כחול, עדעד רותמי . עדעד יווני- נמצא רק בראש הנקרה. לעדעד יש חיי נצח בזכות עלי הגביע הקרומיים הנותנים את הצבע הכחול הפרחים קטנים ולבנים. כל הפרחים פורחים פחות מיום, בכל יום פורח פרח אחד.
אהל האצבעות- ממשפחת החיעדיים. שמו כיום נקרא צלקנית מלשון צלקת, כי הצלקת מסתעפת כמו נוצות. זהו סוג של צמח סוקולנטי בעל עמידות גבוהה ליובש עונתי, קרקע דלה ורסס ים. העלים בשרניים מאד, בעלי חתך משולש ומסתיימים בחוד מכאן שמם צלקנית החרבות.. הצלקנית משתרעת על פני הקרקע, כשבכל התפצלות קיים אגד שורשים. פרחיה גדולים, אופקיים וצורתם כצורת כתר. צבע הפריחה שונה ממין למין – לבן, כתום, צהוב או סגול. הצלקנית היא צמח פולשני שהגיע מדרום אפריקה, כנראה הובא לגינות נוי והוא נקלט די בקלות. הפרחים גדולים בצבע ורוד או צהוב. לפירות צורה אליפטית, כשבקצם פיטמה, וגודלם כשני סנטימטרים. השימוש העיקרי הוא לעיגון חוליות ומדרונות בשולי דרכים, לכיסוי שטחים שאינם מיועדים לדריכה. הריבוי נעשה ע"י יחורים (יש לכלול אגד שורשים בכל יחור) או על ידי זרעים. מיני הצלקנית משמשים למאכל. כשהם בשלים, פירות הצלקנית ראויים למאכל. לפרי הבשל גוון צהוב והוא מפיץ ריח עז. העלים נאכלים ע"י הצבים והאדם ( לאחר בישול). בעבר השתמשו מלחים בעלי הצלקנית כתרופה לצפדינה. ילידי אוסטרליה השתמשו בעלים צלויים כתחליף למלח. בצלקנית משתמשים גם לצרכים רפואיים. מיץ העלים מכווץ כלי דם ובעל יכולת חיטוי מסוימת והרגעה מקומית, ועל כן ניתן להיעזר בו בצורתו הגולמית על פצעים פתוחים, כוויות, פריחה, מחלות עור כרוניות מסוימות ועקיצות. בנוסף, ניתן להשתמש במיץ העלים להקלה במצב של שלשול, ולגרגור להקלה בדלקת גרון. מתקיימים מחקרים להפקת תרופה מסחרית ממיצוי העלים.
חורשף צהוב- ממשפחת המורכבים. בן שיח קוצני , רב שנתי. רובו מעשבוני ומעוצה רק בבסיסו. גובהו 15-25 ס"מ. צמח פולשני שהגיע מהמדבר. את צמחי החוף מאפיין הצבע האפור שזהו מעטה של שעווה המשמש הגנה מפני קרני השמש. (כמו ווקס שמגן על הרכב). העלים וחפי המעטפת של קרקפת הפריחה קוצניים ובכך נבדל החורשף ממיני דרדר שבהם העלים אינם קוצניים. הגבעולים קירחים וגונם לבנבן. העלה מוארך, מחודד ודוקרני מאוד בקצהו. הקרקפות דמויות חרוט או כד ולהן עלי מעטפת קוצניים רבים הרעופים זה על גבי זה. גב עלה המעטפת שעיר מעט וקוץ ארוך מסועף בקצהו. כל הפרחים צינוריים וצבעם קרם-צהוב חיוור. בדרך כלל כל פרחי התפרחת הם דו-מיניים. הזרעונים שעירים, בעלי ציצית שערות מנוצה. הפריחה נמשכת מן האביב עד ראשית הקיץ .
אגבה- ממשפחת האגביים. מוצאו מדרום אמריקה. הובאה ע"י הספרדים במאה ה-16. מהליבה שלה מייצרים את המשקה – טקילה. מהסיבים חוטי שמשון. הצמח מעניין כי יש בו ויויפאריה= רביית חיים. לצמח יש עלים קוצניים, בשרניים וגדולים הערוכים בשושנת-עלים. הפרחים ערוכים במכבד המגיע לגובה של כמה מטרים ולהם עטיף בצורת צינור שעליו קבועים האבקנים. פרי האגבה הוא הלקט בעל זרעים רבים הנפתח בשלוש קשוות. הצמח גדל מספר שנים כשושנת-עלים, ולעת הפריחה הוא מצמיח גזע ארוך ועבה שעליו מכבד של אלפי פרחים צהובים וריחניים. ההאבקה נעשית על ידי ציפורים. לאחר הפריחה, העלים נובלים והשורש מצמיח צמח חדש על ידי רבייה וגטטיבית.
"סיור בנתניה ומדריך טיולים בנתניה".
טיולים מודרכים וסיורים לקבוצות בנתניה.
סיורי מורשת בעקבות הסרג'נטים בנתניה.

סיור מודרך של איכות בנתניה עיר ההדרים ועיר היהלומים וכיום עיר תיירות שוקקת מעל רבע מליון תושבים.
מאום ח'אלד הכפר הערבי והמצודה הצלבנית דרך השקמה בת ה 1500 שנים ופסיפס יהודית מונטיפיורי ותיאורי השקמה הוותיקה- סיור לאורך רחוב הרצל בנתניה ממזרח למערב עד היום בגוון היסטורי , אדריכלות בהאוס, סיור גרפיטי אמנותי חדש ומתפתח לאורך רחוב הרצל , בתי המלון של נתניה הקטנים בסמילנסקי ביאליק והרצל. סיפורה של נתניה בתקופה הבריטית ופרשת הסרג'נטים שהסעירה את הבריטים ואנגליה בכלל אך גרמה עקב תליית שני הסמלים הבריטים(ואחד מהם היה יהודי) שלא ייתלו יותר יהודים בעכו או בירושלים.
סיור וסיפורי מעפילים בטיילת נתניה, כולל "קולנוע אסתר" שהסתיר מעפילים תחת מדרגות בית הקולנוע עם כוס תה חם דלוח-ביקור וסיור במתחם האנדרטאות בנתניה- אנדרטת ניצחון הצבא האדום הממחישה את ניצחון הסובייטים ועצירת ההרג והרצח של הנאצים, משואה לתקומה, מחושך לאורה, ממפלה לניצחון והניצחון הוא גם ניצחון יהודי. אנדרטת חיל התחמושת והאודיטוריום כולל יד לבנים בנתניה- ביקור באנדרטה המרכזית של חטיבת אלכסנדרוני, יש לציין שיש רבות בשרון כמו בכפר הס, טנטורה, תל קקון אך זו המרכזית ובו מנוצחים כל חלליה, הסברים ורחבת טקסים.
בחורף-שמורת האיריסים של נתניה המעוצבת באירוס הארגמן, רתמים ועוד, שמורה מעניינת גם בפארק יקום ווינגייט כולל דיונות – סיורים קולינריים בשוק נתניה וטעימות שוק בנתניה משולב עם אתרי התיירות של נתניה , סיורים וטיולים מודרכים בעמק חפר -סיורים בתל מונד ולב השרון- סיור בשמורות הטבע של השרון וטיולים בדרום השרון.
מדריך טיולים ומורה דרך בנתניה ובשרון בתל מונד, לב השרון, עמק חפר ובשרון הדרומי עד כפר סבא מגדיאל ורעננה.
סיורים אורבניים בשרון ובכרמל, סיור אורבני בגוש דן תל אביב יפו.
מדריך טיולים ומורה דרך בנתניה והשרון אפי נחמיאס 0522686908 סיורי טעימות בשוק העירוני של נתניה, השוק התוניסאי טריפוליטאי של נתניה, סיור טעימות ובו נטעם פריקסה תוניסאי, קוסקוס תוניסאי וטריפוליטאי, בוריקה, חמוצים, עלה גפן ,לימונדה טבעית ועוד-סיורים לאורך רחוב הרצל בנתניה.
"סיור סיפור הסרג'נטים בנתניה".
סיפור הפריצה לכלא עכו ב-4/5/1947, שלושה לוחמי אצ"ל נתפסים על ידי הבריטים ונידונים למוות,אבשלום חביב, יעקב וייס ומאיר נקר , סיפורם המרגש של הרוגי המלכות שלמה בן יוסף , מרדכי שווארץ ועד ליעקב וייס נקר וחביב.
"קפה ורד ההיסטורי הנתנייתי" ובילוי שני הסרג'נטים על לבוש אזרחי, חטיפתם עם מונית והנהג יוסף מלר שהיה בעל חנות צעצועים לאחר ימים, אהרון ויינברג היהודי ששיתף פעולה עם שני הצדדים ונחטף עם "הסרג'נטים", נכפת ונאזק בפרדס ליד אביחיל והסרג'נטים נקשרו ונכלאו במלטה בשכונת טוברוק שאף הבעלים(פלדמן) לא ידע שהם כלואים במרתף שלו-אהרון ויינברג ניצול שואה ואיש עובד הצבא הבריטי(כמו אזרחים עובדי צה"ל בצהל כיום), בחמשת הימים האחרונים הסרג'נטים הבריטיים לא קיבלו אוכל ובטח לא מים ומה שנישאר זה להוציא את הגופות, האצ"ל היה חייב תמונה שתשאיר את חותמה על הבריטים וליצור הרתעה ולכן תלו אותם כאות אזהרה. יוסף מלר הנהג נוסע לרמלה לבית העלמין הבריטי ומבקר את מצבות הסרג'נטיים הבריטיים. שני הסרג'נטים הבריטיים אשר בילו בנתניה וישבו לפני חטיפתם עם אנשי ההגנה לפני, הם קליפורד מרטין היהודי(אימו הייתה יהודיה ואביו קצין בריטי נוצרי) ומרווין פייס. יהושע בר זיו מפקד הש"י (שרות ידיעת של ההגנה שהיה בתפקידו בסיגנון של השב"כ)בנתניה ושיתוף הפעולה בין ההגנה והש"י של ההגנה עם אנשי האצ"ל של נתניה.
דהרי השומר של שני הסרג'נטים ואי הדיבור והשיחה על מה קרה לסרג'נטים במקלט האפל והשחור מליל. סיפורו של מושב רמת טיומקין(מישובי התיישבות האלף) הרוויזיוניסטי המבודד וחיפושים רבים של הבריטים, רמת טיומקין היה הישוב הראשון והיחידי בשנות השלושים עד שהתחבר לנתניה, הלל צור ממפקדי האצ"ל בנתניה(בנו אלמ יעקב צור). הקשר בין שכונת רמת טיומקין לאוניה אטלנה והריצות לכיוון חוף בית ינאי והמחזות הנוראיים שחזו בהם.
סיפור הסרג'נטים שם קו אדום לשלטון הבריטי שלא יתכן ויתלו יהודים כמו רבים שתלו בכל רחבי הממלכה הבריטית, סיפור הסרג'נטים לאחר הפריצה לכלא עכו והמכה הקשה כבר אמרה לבריטים שזמנם קצוב פה, סיפור הסרג'נטים וזו טרגדיה כי החברים האלו היו משתפי פעולה שלנו עם הש"י בשרון והמפקד מאיר נוביק.
סיורים מודרכים בשרון/ טיולים בשרון/ סיור בשמורות הטבע בשרון/ סיורים מודרכים בין שפיים געש וארסוף/ סיורים מודרכים בנתניה בירת השרון/ סיורים בגוש תל מונד/ סיורים בלב השרון/ טיולים וסיורים בהרצליה רעננה וכפר סבא.
מדריך טיולים בנתניה ואתרי נתניה, מדריך טיולים בטיילות של נתניה וסיפורי מעפילים והעליה הבלתי לגאלית מבחינת הבריטים, מדריך טיולים באנדרטאות של נתניה, מדריך טיולים בשמורות האירוסים של נתניה, מדריך טיולי אוכל בשוק נתניה כולל סיור טעימות אוכל תוניסאי וטריפוליטאי, מדריך טיולים לאורך רחוב הרצל בנתניה וכיכר העצמאות, מדריך טיולים בגוון אמנותי והגרפיטי בנתניה, מדריך טיולים בחורשת הסרג'נטים של נתניה וקרית השרון עד פרדס הגדוד נתניה ומצפה ים.
יום גיבוש לצוות קטן בנתניה ברחוב הרצל עד טיילת אף על פי כן, יום גיבוש לעובדים ורעיונות בנתניה, יום גיבוש בתקציב נמוך בנתניה, יום גיבוש לצוותים קטנים בנתניה לאורך רחוב הרצל וסמילנסקי. גיבוש צוות ורעיונות באנדרטאות נתניה ואתרי התיירות של נתניה, יום כיף לנשים בנתניה השוק נתניה. סיור טעימות בנתניה בשוק נתניה, רעיונות ליום כיף לבנות החן ונשים, ימי גיבוש לחברות האטרקציות של נתניה עיר ההדרים והיהלומים.